Délmagyar logó

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 2°C | 13°C Még több cikk.

Szekeres Imre: megfontoltságot a boszniai békefenntartás leépítésében

Megfontoltságot javasolt Szekeres Imre az európai uniós (EU-) tagállamok védelmi minisztereinek göteborgi találkozóján az EU bosznia-hercegovinai békefenntartó missziójának leépítését illetően, mivel a jugoszláv utódállamban etnikai és vallási feszültségek érzékelhetőek - erről maga a honvédelmi miniszter tájékoztatta kedden a helyszínről az MTI-t.
Szekeres Imre telefonon elmondta, hogy a kétnapos találkozó zárónapján egyetértés volt abban, hogy a boszniai háború (1992-1995) után újabb fegyveres konfliktus veszélye nem fenyeget Bosznia-Hercegovinában.

A miniszter a magyar álláspontot kifejtve elmondta: az EU boszniai békefenntartó ereje (EUFOR) jelentős szerepet játszik a lappangó feszültség kirobbanásának megakadályozásában. Szekeres Imre megfontoltságot javasolt a békefenntartás leépítésében, amely mellett azzal is érvelt, hogy Bosznia-Hercegovinában politikai patthelyzet alakult ki, ráadásul választási kampány kezdődik, amely szintén növelheti a feszültséget.

Szekeres Imre hangsúlyozta: a békefenntartó művelet döntően a (boszniai) politikai folyamatot figyelemmel kísérve, fokozatosan építhető le.

Kiemelte, hogy mindez közvetlenül érinti Magyarország biztonságát, s Magyarország végig és aktívan részt kíván venni a békefenntartási folyamatban.

A megbeszélésen szó esett az Európai Védelmi Ügynökségről, a védelmi ipar és a piac viszonyáról. Magyarország, amely 2006 végén csatlakozott az ügynökséghez, egyik ösztönzője és kezdeményezője e folyamat továbbvitelének. Szekeres Imre ezért támogatta az ügynökség által előterjesztett munkatervet és hároméves költségvetési tervet. Az ülésen nem alakult ki konszenzus a kérdésben, ezért várhatóan novemberben vissza kell térni az ügynökség tevékenységére.

Az ügynökség egyfajta platform, ahol a tagországok megjelennek programjaikkal; a tagállamok egyetemei, vállalatai, kutatóintézetei pályázhatnak az ezekben való részvételre. Magyarország jelenleg két programban vesz részt, de bővíteni tervezi tevékenységét.

Szekeres Imre az ülés alkalmából kétoldalú megbeszélést folytatott Carme Chacón spanyol védelmi miniszterrel. Magyarország 2011-ben fél évig az EU soros elnöke lesz, és Spanyolországgal, illetve Belgiummal alkotja azt a triót, amelynek keretében a következő másfél év soros elnökei szorosan együttműködnek. Szekeres és Chacón megállapodott a közös munka feltételeiben; a spanyol fél jó néven vette egy magyar összekötő tiszt Madridba küldését célzó magyar javaslatot.

Szekeres elmondta, hogy a felkészülés jegyében jövő hétfőn Budapestre látogat Pieter De Crem belga védelmi miniszter.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. szeptember 29. 20:00
    „Imikém! Pia volt?”
  • 1. dodó 2009. szeptember 29. 17:56
    „Ennek a Stern /mozgalmi nevén Szekeres/ Imrének a véleményére figyelni kell! Bár katona nem volt, de azért szakértő! Majdnem NATO főtitkár lett! Egy (1.!) szavazatot kapott a titkos szavazáson. Csalásról szó sem lehet, hiszen ő is ott volt és szavazott!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoznak a fürdővárosok

A Fürdővárosok Szövetsége elutasítja, hogy a kormány jövőre kevesebb támogatást szán az idegenforgalmi adó kiegészítésére. Tovább olvasom