Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Székesfehérvárott sem demonstrálhat az új Magyar Gárda

Megtiltotta a rendőrség az újjáalakult Magyar Gárda mozgalom augusztus 22-i, Székesfehérvárra tervezett rendezvényét.
A rendezvényt egy magánszemély jelentette be - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

R. Szabó Ágnes tájékoztatása szerint a székesfehérvári rendőrkapitányság a gyülekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás, az alkotmány, a polgári és politikai jogok nemzetközi egységokmányában, valamint a római egyezményben megfogalmazott rendelkezések alapján tiltotta meg a rendezvény megtartását.

Korábban a rendőrség már megtiltotta az új Magyar Gárda mozgalomnak a fővárosba, szintén augusztus 22-re bejelentett rendezvényét, a mozgalom tagjainak ünnepélyes eskütételét, ugyancsak a gyülekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás, valamint az alkotmány, a polgári és politikai jogok nemzetközi egységokmánya és a római egyezmény alapján. A bejelentő felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a tiltó határozattal szemben a Fővárosi Bíróságra, ezt azonban a bíróság elutasította és helybenhagyta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tiltó határozatát.

A rendőrségi közlés szerint a BRFK a tiltó határozat és a bíróság jogerős végzése ellenében gyülekező, "az új Magyar Gárda mozgalom tagjainak megjelenése esetén a jogszabályok adta keretek között fel fog lépni". A rendőrség közölte azt is, hogy eljárást indítottak egyesülési joggal visszaélés és törvény, vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás elkövetésének gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az indoklás szerint egy demokratikus társadalomban a közösség számára hasznosnak ítélhető cél sem valósítható meg a demokrácia értékrendjét sértő eszközökkel. A Magyar Gárda mozgalom az egyesület szerves része, a döntés az egyesület felszámolásával szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak a szervezeti kereteit szünteti meg - szólt a bírói érvelés.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom július 11-én nagygyűlést tartott a budapesti Szabadság téren, ahol közfelkiáltással újjáalakult a Magyar Gárda mozgalom.

A demonstrációt követően a rendőrség nyomozást rendelt el izgatás és egyesülési joggal való visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt.

Olvasóink írták

 • 7. mag 2009. augusztus 22. 06:58
  „<moderálva durva>. NEM VASZITEK ÉSZRE HOGY A ZSIDOK ÉS A CIGÁNYOK É MINDEN”
 • 6. lidocain 2009. augusztus 20. 22:12
  „a cigányok meg a buzik igen csak a magyarok nem.”
 • 5. Otaku 2009. augusztus 20. 20:40
  „2. garbon: mit vársz tőlük? hirtelen jogalkotóvá előlépett végrehajtó hatalmi ág. más fegyverük nincsen már a libatolvajéknak, tűzzel-vassal irtják a magyart.

  mindezt a "demokrácia értékrendje" szerint teszik.

  köpedelem.”
 • 4. achilleus 2009. augusztus 20. 17:39
  „3. hozzászólás .suhym. 2009.08.20. 17:29
  Olyannyira feltűnő a cikkdömping, hogy a mellénykéset már a b...d.hu portál is a Délmagyarra hivatkozva vette át. ;-) Nem vesződnek az MTI-vel, irány a Délmagyar.”
 • 3. .suhym. 2009. augusztus 20. 17:29
  „Mi van, a DM futtatja a gárdát, meg a Jobbikot?,:)))))))))
  Mondtam én, hogy ezek csak a regnáló hatalom malmára hajtják a vizet!”
 • 2. garbon 2009. augusztus 20. 17:24
  „Nincs ilyen rosz hivatkozási alap. A bírói ítéletel az a baj hogy mozgalmat megszüntetni, nem lehet mert a jogiterminusban nilyen fogalom nem létezik iyg a reá szabályokat sem lehet alkalmazni. Tulajdonképp be sem lehet tiltani az ami egyszer nincs.A bíróság túl terjeszkedett hatáskörén azzal, hogy lényegében jogot alkotott amihez nincs joga. Álláspontom szerint az ilyen és ehhez hasonló itéletek semmisek mert abervált helyzetett teremt
  és káoszt. Mindenek az alfája és omegája az, hogy a rendőrség semilyen körülmények között nem tilthat be mozgalmi rendezvényt mert nincs tőrvényi felhatalmazása.”
 • 1. flexsnake 2009. augusztus 20. 17:21
  „Remélem leültetik ezt a murvait meg a zavravecet is. Álmagyarok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amit az iskolakezdési támogatásról tudni kell

Magyarország - A természetbeni iskolakezdési támogatás a tanév első napját megelőző és azt követő… Tovább olvasom