Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Székhelyi-ügy: Leváltották az egri kulturális bizottság elnökét

Orosz Lászlóné vezette azt a bizottsági ülést, amelyen az hangzott el, hogy Székhelyi József színész "egy SZDSZ-es büdös zsidó".
Leváltotta az egri önkormányzat kulturális bizottságának fideszes elnökét a város közgyűlése szerdán, a testület a helyi polgármester javaslata alapján hozta meg döntését.

Orosz Lászlóné vezette azt a szeptemberi bizottsági ülést, amelyen az hangzott el, hogy Székhelyi József színművész "egy SZDSZ-es büdös zsidó".

Habis László (Fidesz-KDNP) polgármester ülésvezetési hibák miatt javasolta a bizottsági elnök leváltását; Orosz Lászlónét nemcsak a bizottság éléről, hanem a bizottságból is visszahívta a közgyűlés.

Az egriugyek.hu még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. A honlap akkori közlése szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért le kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap - a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva - azt írta, az önkormányzat kulturális bizottságának ülésén Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP), a testület elnöke azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy "szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben" - idézték a jegyzőkönyvet.

A stop.hu birtokába került az önkormányzati bizottsági tavaly szeptemberi ülésén készült hangfelvétel, amelyen a nemkívánatosnak nyilvánított Székhelyi József színészt "SZDSZ-es büdös zsidónak" nevezik.

A közgyűlés szerdai ülésén a polgármester elmondta, az ügy kivizsgálásával megbízott ügyrendi bizottság megállapította, hogy Orosz Lászlóné annak ellenére Székhelyi távoltartására utasíthatta a Művészetek Háza vezetőjét, hogy erre képviselőként nem jogosult, illetve nincs joga beavatkozni önkormányzati gazdasági társaság munkájába.

Ugyanakkor felmerült a hivatali visszaélés gyanúja is, ám ezt más illetékes hatóság (a Heves Megyei Főügyészség) vizsgálja.

Orosz Lászlóné az ülésen elismerte a hibáját, azt hogy a bizottsági ülésen teret engedett helytelen, oda nem illő megszólalásnak, s egyúttal sok sikert kívánt utódjának.

Ugyanakkor Pál György, a képviselő-testület szocialista tagja javasolta, hogy az önkormányzat hívja vissza a humánerőforrás bizottság éléről Csákvári Antalt is, mert ő is Székhelyi József "mellőzésére" utasította a Művészetek Háza igazgatóját. A Fidesz-KDNP-Lokálpatrióta Egylet többségű önkormányzat azonban ezt az indítványt elutasította.

Időközben az ügy miatt lemondta egri látogatását Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövete, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pedig feljelentést tett közösség elleni izgatás miatt.

A Fidesz arra kérte a város vezetését, hogy hívja vissza mindazokat a megbízatásukból, akik méltatlanná váltak tisztségükre. Habis László személyesen is elnézést kért Székhelyi Józseftől, illetve találkozott az izraeli nagykövettel.

Olvasóink írták

 • 12. frissvillamosvezető 2012. május 25. 15:33
  „Nem igazán értem, hogy hogyan tud ennyi ember megrészegülni egy ilyen átlátszó ügytől.
  Ha valakit valóban érdekelt volna a téma, az egyértelműen meg tudott győződni arról, hogy a jobbos vezetésű városnak nem a művész vallási-, származási identitása, hanem a nyíltan felvállalt politikai hovatartozása volt a nemtetszés tárgya.
  Ha az "SzDSz-es" után a "büdös bunkó" hangzik el, valóban más lenne a lány fekvése. (???)
  A szabad vélemény-nyilvánítás jogán engedtessék meg, hogy szimpatizáljak, vagy ne szimpatizáljak azzal, hogy "zsidókérdés" lett belőle. Sajnos azt, hogy ez tetszik e, vagy sem, nem írom ide, mert nem terhelném MAZSIHISZ sajtófigyelőjét felesleges munkával.
  Persze magam is ronda dolognak és gyalázatosnak tartom, hogy nem a művészi készsége, hanem a politikai megnyilvánulása után szelektált a város, de az álszenteskedés is legalább ilyen illúzióromboló.
  Minden tiszteletem a művészé, aki - ha már közéleti személyiségként nyíltan felvállalva baloldaliságát és zsidóságát - egyszerűen tudomásul vette, hogy van, ahol ezt nem díjazzák első nekifutásra. (Csak másodikra!)”
 • 11. öregvegyész 2012. május 24. 12:35
  „Székhelyi azért bőségesen szégyellhetné magát. Nekem a himnusz ügye óta nem-begyere.Nem azért mert zsidó,hanem mert azt tette amit tett és most ebből arra hívatkozással , hogy mi a vallása,származása(?) csináltak ügyet.”
 • 10. bánki 2012. május 24. 11:22
  „Ki az a Székhelyi ?”
 • 9. ráérő 2012. május 24. 10:55
  „Senki nem akar tanulnia Zuschlag ügyböl?”
 • 8. varadipal 2012. május 24. 09:06
  „XXI.század Magyarország”
 • 7. sved 2012. május 24. 08:57
  „Ha pedig a hitközségieknek ez nem elég, akkor kerékbetörik, felnégyelik és a daradjait kiaggatják Eger várára. A fontos az, hogy nehogy sérüljön a cionista érzékenység.”
 • 6. Horthyszobor 2012. május 24. 08:16
  „Jellemző. Én meg talpig vörös én tocsogok...”
 • 5. achilleus 2012. május 24. 07:42
  „Nagyon helyes, hogy az ügynek következménye van. Sajnos az események fenti leírása számtalan ferdítést is tartalmaz, így például teljesen értelmezhetetlen, hogy miért és hogyan hangzott el az ominózus mondat, és miért nem azt váltották le, aki mondta, az aki mondta milyen szövegkörnyezetben ejtette ki a mocskos szavakat. Lévai Júlia a Galamus-on teszi helyre az ügyet és a szereplőket,írását visszaolvasva, a mostani döntések tökéletesen érthetőek: http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=136762:nem-ott-buedoeszsidoztak-ott-csak-ideztek-ket&catid=71:a-napi-apro&Itemid=109
  Egy kicsi részlet "Az viszont már a legkevésbé sem magától értetődő, hogy a Mazsihisz elnökétől kezdve a demokratikus sajtó szereplőiig mindenki ugyanúgy leveszi az idézőjelet Várkonyi mondatáról, ahogyan Oroszné tette. És hol érthetetlen, zagyva magyarázkodásnak, hol kétértelműségnek, hol pedig ironikus távolságtartásnak minősítik azt, ami tökéletesen egyértelmű elhatárolódás volt, miközben a többiek szájába adják a büdöszsidózást. Ennek csak az egyik oldala, hogy ezzel Várkonyit folyamatosan hamis fényben állítják be, ráadásul még gúnyolódnak is rajta, ami minimum becsületsértés, és amiért mindenki tartozik neki egy bocsánatkéréssel. A dolog másik oldala azonban ennél jóval veszélyesebb, mert ezzel a félreértelmezéssel hiteltelenítik az egyébként nyilvánvalóan indokolt felháborodást, és előre nevetségessé teszik a bírósági vizsgálódást. A hangfelvételen a büdöszsidózás nem az antiszemitáktól hangzott el, hanem épp hogy a kritikusuktól." ---" Egerben egy ember nyíltan kimondta, hogy mások rendszeresen büdöszsidózni szoktak, és hogy a döntéseikben az antiszemitizmus is motiválja őket, miközben pártpolitikai alapon akarnak szelektálni művészek közt."”
 • 4. Buvana 2012. május 24. 07:41
  „Szegény Eger....Tri atru te meg járj sokat a hitgyülibe ott lehet izraeli zászlókat is lobogtatni ám!!”
 • 3. smalltown 2012. május 24. 03:30
  „Helyes.”
 • 2. tri-atruuu 2012. május 23. 21:57
  „2. Hányszor kell még, hogy leírjam: Te, Mozivonatos MÉLTATLAN vagy arra, hogy ezekre az oldalakra befirkálj, gyűlöletet szítva. Próbáld meg csak otthon, négy fal között a tükörnek szidni a zsidókat és a baloldaliakat. Meglátod, menni fog...”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. május 23. 21:12
  „Nagy kár ! egyetlen lépés is , hátrafelé !
  Meddig rugózik még a DM ezen a .....n ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: biztosítani kell az abortusztabletta lehetőségét

Az ellenzéki párt határozottan kiáll a nők önrendelkezési jogának csorbítása ellen. Tovább olvasom