Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Székhelyi József beszédével indult el az Élet menete

Nem történt rendbontás, nagy a rendőri jelenlét. A molinókon: „Soha többet".
Megérkezett a Keleti pályaudvar elé az Élet menete Budapesten. A holokauszt 70. évfordulóján emlékező menet a sófár hangjára az Erzsébet híd pesti hídfőjétől indult el vasárnap délután.

Az indulás előtt tartott beszédében Székhelyi József színművész, az Élet Menete Alapítvány egyik alapítója azt mondta:

Mi, most élők, mindannyian karöltve, kéz a kézben, szív a szívben, lélektől lélekig együtt és mindig együtt menetelünk az életért.

Székhelyi József arról is beszélt, hogy "szíve szerint" megalapítaná a pártonkívüliek pártját, a Szenvedélyes Élet Pártját, amelynek "akarata, szorgalma, tehetsége, teremtő ereje, tudása, munkabírása türelme és innovatív leleményessége alkalmi zsenialitással párosulna, (...) gyógyítaná a gyengélkedőt (...) és soha-soha nem ölne".

A felvonuláson részt vesz mások mellett Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, illetve Mécs Imrevolt liberális és szocialista képviselő és Szanyi Tibor MSZP-s politikus.

Az élet menete a Keleti pályaudvar felé halad. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Az Élet menete a Keleti pályaudvar felé halad. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A vonulás alatt a Szabad sajtó úttól a Kossuth Lajos utcán, az Astorián, a Rákóczi úton, a Blaha Lujza téren, a Baross téren át a Keleti pályaudvarig atrocitás sehol sem történt, senki nem provokálta vagy szidalmazta a vonulókat.

Az MTI tudósítói ugyanakkor azt tapasztalták, hogy a rendezvény helyszínein komoly rendőri jelenlét van, minden bekötő utcában rendőrök posztolnak, a menetet pedig rendőrségi autó vezette fel.

A tudósítók beszámolója szerint több nagyméretű molinót is magukkal vittek a vonulók, ezek egy részén azt lehetett látni: "A történelem nem írható át", "Soha többet". Egy óriás molinóra angolul és magyarul azt írták: "A múltról a jövőért, menetelés az életért."

A Keleti pályaudvar parkolójában óriás kivetítőket és nagyméretű színpadot állítottak. Az emberek kezében magyar nemzeti, izraeli, európai uniós és az Élet Menete Alapítvány logójával ellátott zászlókat lehet látni.

A Keleti pályaudvarnál Simon Peresz, Izrael elnöke azt mondta videóüzenetében, hogy

A holokauszt fájdalma felejthetetlen, és nem is szabad elfelejtenünk, ezért leckeként kell felhasználnunk a fiatalabb generációk számára, hogy óvakodjanak beengedni az antiszemitizmust, a gyűlöletet, a rasszizmust az életükbe!

Az izraeli államfője szerint Magyarország történelmében sok dicső pillanat van, de „a soá eseményei még mindig szégyenként szennyezik be".

Ilan Mor, izraeli nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy Izraelben aggódnak a Jobbik előretörése miatt, mert ennek a pártnak "neonáci programja van".
A nagykövet szerint az, hogy Áder János államfő is ellátogat az Élet menete keretében Auschwitzba – ahol ő is ott lesz –, fontos üzenet a magyar népnek és az egész világnak.

A magyarországi holokauszt 70. évfordulójának évében 12. alkalommal rendezik meg Budapesten az Élet menetét. Az esemény célja, hogy a résztvevők felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül együtt róhassák le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt. A felvonulás után a 600 tagú magyar delegáció vonattal indul a lengyelországi Auschwitzba, hogy részt vegyen a nemzetközi megemlékezésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt vannak a hatos lottó számai

Fogadjunk, hogy nem volt telitalálata! De az ötös találat hatszázezer forintot ér. Tovább olvasom