Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Székhelyi József: Lógok a szeren

Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című regényéről beszél.
„Nagyon nagy könyv ez a pici.... Írta Karinthy Frigyes, aki 1887-ben született, mint egészen kicsi csecsemő... Valószínűleg aki olvassa, bárki is legyen ebben a hazában, úgy fogja érezni kettőezer-négyszázban is, hogy őróla szól valamennyi fricska, élc, csípős észrevétel, de az is lehet, hogy inkább Altmannról, aki átkozza a napot, amikor a család nemzeti hevületben Katonára magyarosított. Naná, hogy Steinmann, a grófnő – pont ma felmentett szénanáthája miatt, amikor mi, de főleg én – lógok a szeren, holott épp a brit birodalom nevetségesen egyszerű összeomlasztásával kellene játszi könnyedséggel pepecselnem a művelt világ üdvére, egyébiránt többszörös olimpiai bajnokként.

Épp most vagyok amúgy túl a nagy elosztási rendszerek áldatlan helyzetének orvoslásán, amidőn felfedeztem, hogy a nagy felszorzási rendszereket kellene pusztán megalkotni és egyszersmind országosan betiltani a szegénységet, szankcióként gazdagsággal sújtani minden szegény éhezőt, miközben az eleve gazdagok bosszúm nyomán még gazdagabbá válhatnának, ezzel leszámolhatnánk végleg József Attilával is, mert aki gazdag, az a leggazdagabb...

Csak most nem érek rá, lógok a szeren, hogy kockás hasam legyen és a hátam Zil-plató... A bizonyítványomat a minisztériumból kell majd kikérni, talán a Nemzeti Galéria is kiállítja a világ dicsőségére, addig is lógok a szeren, holott felfedeztem a Steinmann-elhárító narancsdzsemízű parlagfűnemesítési eljárást is százhetven felülés közben, amikor Lékónak felajánlottam – a hasamon felállított táblán – a tizennégy lapos remit. Most lógok a szeren, de csak átmenetileg, mert október harminc du. háromkor a szer lóg majd rajtam. Bravó XXI. sz! Éljen. Hogy volt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék sorok

Szesztolvaj

Ismeretlen tettes április 15-én 8 óra 5 perckor Győrben, a Déryné u.… Tovább olvasom