Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Széll Kálmán Terv: a megszorítások politikája zsákutca

A megszorítások politikája zsákutca - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden Budapesten, a Széll Kálmán Terv ismertetésén.
12:38 - Orbán Viktor: a magyarok munkájából ne mások gazdagodjanak meg

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Széll Kálmán Terv célja az adósságveszély elhárítása annak érdekében, hogy a magyarok munkájából ne mások gazdagodjanak.

"Győzni indulunk. Alaposan felkészültünk a küzdelemre az elmúlt kilenc hónapban. De tudnunk kell, hogy ebben a küzdelemben csak az átfogó támadás lehet sikeres. Az életünk minden területén - az egészségügytől az oktatáson át a közlekedésig - le kell győzni az adósságot. Ha ezt sikeresen véghezvisszük, akkor végre mi, magyarok fogunk gazdagodni a saját munkánkból. Akkor mindenkinek könnyebb lesz az élete, és jobbak lesznek a személyes kilátásai" - írja a kormányfő a Széll Kálmán Terv előszavában.

A terv részleteit kedden ismertette Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Széll Kálmán Alapítvány budapesti rendezvényén.

Jobbik: ez egy kíméletlen megszorító csomag

A Jobbik elnöke szerint a kedden bejelentett kormányzati Széll Kálmán Terv egy "széllelbélelt" kísérlet a magyar gazdaság megmentésére, de valójában csak egy a betegeket, nyugdíjasokat és munkanélkülieket sanyargató megszorító csomag. Vona Gábor keddi sajtótájékoztatóján leszögezte: a Széll Kálmán Terv megvalósulása esetén bár valóban csökkenteni fogja az   államadósságot, de csak ideiglenesen és az újratermelődését sem fogja megakadályozni, a "megszorításokkal elérendő tartós növekedés pedig csak délibáb". Az ellenzéki pártelnök szerint a bejelentett intézkedések fő áldozatai a lecsúszás előtt álló középosztály tagjai és a már lecsúszott csoportok lesznek.

Orbán Viktor a programhoz fűzött írásában úgy fogalmaz: a magyar ember természetéhez tartozik, hogy a maga lábán akar állni, mindenki azért dolgozik, hogy munkájával saját maga és családja jólétét, gyarapodását, boldogulását megteremtse és biztosítsa. Véleménye szerint azonban az utóbbi években "oda jutottunk, hogy a mi munkánkból mások gazdagodnak". Akiknek van munkájuk, bár egyre többet dolgoznak, mégsem látják ennek hasznát, mert annak java részét elviszik az adósságok: az államadósság, a vállalatok adóssága és a családi vagy személyes adósságok.

Orbán Viktor megjegyzi, hogy a magyarok jövedelemadójának kétharmada az adósság törlesztésére megy el. "Ennek jelentős részét a külföldnek fizetjük ki. (...) Másoktól függünk, kiszolgáltatottak vagyunk. Magyarország számára most jött el a pillanat, hogy hadat üzenjünk az adósságnak, amely polipként ráfonódott az életünkre. Ha nem fejtjük le magunkról, végképp lehúz a mélybe, és nem lesz esély munkából megélni Magyarországon" - írja.

Szól arról is, hogy most megvan az erő kitörni a sok évtizedes csapdából. "Az összefogás erejével az elmúlt évben felülkerekedtünk árvizeken, minden idők legsúlyosabb ipari katasztrófáján, megmentettük a nyugdíjrendszert, véget vetettünk a közpénzek elherdálásának, elkerültük a pénzügyi összeomlást. Ebből is látszik, hogy olyan pillanat ez, amire nemzedékek óta várunk. Ilyen lehetőség egy nemzedék számára legfeljebb, ha egyszer adatik. Így tudunk változtatni az életünkön. Ezért lesz 2011 Magyarország megújulásának éve" - írja a miniszterelnök.

Ismertették kedden a Széll Kálmán Tervet. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

12:13 - Matolcsy: a bankadó három évre szól

A költségvetés bevételei közé a bankadót "három évre, teljes összegben érdemes beszámítani", ennek összege 180 milliárd forint - mondta Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter kedden Budapesten a Széll Kálmán Terv ismertetésén.

Hangsúlyozta: a költségvetés "egyszeri, különleges" bevételeit - így a bankadót is - az államadósság csökkentésére fordítja az ország. Matolcsy György hozzátette: az elektronikus úthasználati díjból befolyó bevételeket is egy államadósság-csökkentő alapba helyezik.

A miniszter jelezte azt is, hogy 2013-2014-ben még nem csökkentik 19-ről 10 százalékra a társasági adó általános szintjét, miközben 500 millió forint nyereségig megmarad a 10 százalékos adókulcs. A társasági adóból származó bevételt is államadósság-csökkentésre fordítja a kormány - fűzte hozzá.

12:10 - Magyarország képes 4-6 százalék közötti gazdasági növekedésre

A nemzetgazdasági miniszter szerint a Széll Kálmán Tervvel és az Új Széchenyi Tervvel megalapozható egy 4-6 százalék közötti gazdasági növekedés.

Matolcsy György kedden a Széll Kálmán Terv budapesti ismertetésén azt mondta: az intézkedések az államadósság-csökkentés révén beállítják az ország potenciális növekedési ütemét.

"Ne gondoljuk, hogy egy százalék körüli a növekedési képességünk" - hangsúlyozta, kiemelve: Magyarország a két említett tervvel és egyéb lépésekkel képes legalább négy és hat százalék közötti gazdasági növekedést felmutatni, és ez alapoz meg egy 300 ezerrel magasabb foglalkoztatási szintet.

"Sereghajtóból éllovasok szeretnénk lenni" - zárta szavait a tárcavezető.

12:06 - Jövőre 550 milliárddal javul az államháztartási egyenleg

Jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-ban 900 milliárd forinttal javítja az államháztartás egyenlegét a Széll Kálmán Terv - jelentette ki Matolcsy György kedden Budapesten.

A nemzetgazdasági miniszter "nagyon komoly" strukturális reformprogramnak nevezte a már idén elinduló átalakításokat, amelyek lehetővé teszik az államadósság csökkentését.

Ismertették kedden a Széll Kálmán Tervet. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

12:04 - Visszaszorítják az állami kiadásokat

A Széll Kálmán Terv szerint a 2013-2014-es időszakra már fenntartható költségvetés döntő mértékben az állami kiadások pazarló jellegének visszaszorításából ered, egy része azonban olyan döntések révén teszi lehetővé az államadósság csökkentését, amelyek új bevételt hoznak, illetve az eddig számított költségvetési bevételekhez képest jelentenek többletbevételt.

Az ország újjászervezése magasabb gazdasági növekedésben, bővülő foglalkoztatásban, javuló versenyképességben és középtávon fenntartható pénzügyi egyensúlyban jelenik meg.

A terv szerint jövőre még a 2010-2011-es bankadót szedik be, ez 90 milliárd forinttal segíti az államadósság csökkentést. A Széll Kálmán Terv szerint 2013-2014-ben még nem csökken 19 százalékról 10 százalékra a társasági adó általános szintje, de 500 millió forint nyereségig megmarad a 10 százalékos adómérték. Ez 120 milliárd forinttal segíti az államadósság-csökkentés programját.

Az államháztartás bevételét növelő három tételt egy 2012. január elsejétől létrehozott Államadósság-csökkentő Alapba helyezik, amely így 2012-ben 90 milliárd forint, 2013-2014-ben 220-220 milliárd forint többletbevétellel kalkulálhat és mindkét évben a befolyt összegekkel csökkenti Magyarország államadósságát.

11:58 - Magyarország pazarló módon költ

Magyarország pazarló módon, elviselhetetlenül sokat költ - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Széll Kálmán Terv budapesti bemutatásán kedden.

A tervezett intézkedések között említette, hogy a foglalkoztatás terén segély helyett munkát szeretnének kínálni, továbbá csökkentenék a rokkantnyugdíjasok arányát, és közmunkát ajánlanának nekik.

Emellett fordulatot sürgetett az oktatás területén is, Magyarország ugyanis nagyon lemaradt a természettudományi és a mérnökképzésben.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra is: "életveszélyes" a külső adósságfinanszírozás mértéke.

11:52 - A költségvetési hiány 2014-re 1,9 százalék lehet

A kormány tervei szerint az államadósság csökkentése együtt jár majd a költségvetési hiány csökkentésével, a Széll Kálmán Terv címet viselő dokumentum szerint: idén 2,9, 2012-ben 2,5, 2013-ban 2,2, 2014-ben pedig 1,9 százalék lehet a GDP arányos költségvetési hiány.

A kabinet rögzíti azt is, hogy az új alkotmány olyan passzusokat is tartalmaz majd, amelyek megakadályozzák az ország újabb eladósodását.

Ismertették kedden a Széll Kálmán Tervet. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

11:48 - Az államadósság 2014-re a GDP 65-70 százalékára csökkenhet

A kormány 2014 végére a bruttó hazai termék 65-70 százalékára tervezi csökkenteni az államadósságot - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az államadósság leszorítását célzó Széll Kálmán Terv bemutatásán kedden Budapesten.

A miniszter azt mondta: minden olyan intézkedést meghoznak, ami ezt a célt segíti elérni. Mint mondta: hét területen szerkezeti átalakításokkal, strukturális reformokkal érik el, hogy megszűnjön a pazarlás, és az adósság ne halmozódjon tovább.

Matolcsy György szavai szerint a kormány a lehetséges forgatókönyvek közül azt választotta, amely a bajok gyökerét megtalálva közép- és hosszú távon egy fenntartható növekedési útra tereli Magyarországot. Szerinte az adósságot, az eladósodást, az államadósságot kell "megtámadni".

11:42 - Intézkedések az államadósság csökkentésére

A kormány számos terület átalakítását tervezi az államadósság csökkentése érdekében - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden Budapesten, a Széll Kálmán Terv bemutatásán.

A kormány 2011 április elsejétől kezdi meg a konzultációkat egy új gyógyszer-finanszírozási rendszer kialakításáról, majd megalkotják az ehhez szükséges jogszabályokat, és 2011 július elsejétől életbe lép az új rendszer - mondta Navracsics Tibor. Hangsúlyozta: a kormány emellett 298 milliárd forintot kíván fordítani az egészségügy korszerűsítésére az Új Széchenyi Terv keretében.

A további intézkedések a rezsiköltségeket, a közbeszerzést, a közmunkaprogramot, a rokkanttá nyilvánítás és a korengedményes nyugdíjak rendszerét érintik, ezek részletit, szabályozását ugyancsak 2011 július elsejéig alakítják ki. Ugyaneddig az időpontig átalakítják a közszolgálati életpálya modellt, a táppénz-folyósítás szabályait.

11:33 - A középpontban az államadósság csökkentése

A Széll Kálmán Terv célja, hogy csökkentse az államadósságot, megakadályozza annak újratermelődését és tartós lendületbe hozza a magyar gazdaságot - mondta Navracsics Tibor.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kifejtette: ehhez nem megszorításokra, hanem szerkezeti átalakításokra van szükség, amelyek sorát - az államigazgatás átalakításával, a munkaközpontú adórendszer megteremtésével és az Új Széchenyi Terv elindításával - a kormány már megkezdte.

Az átalakítások célja egy erős, versenyképes Magyarország - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Ismertették kedden a Széll Kálmán Tervet. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (galéria)

11:30 - "A megszorítások politikája zsákutca"

A megszorítások politikája zsákutca - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden Budapesten, a Széll Kálmán Terv ismertetésén.

Mint mondta, 2006 óta, a szocialista kormányok alatt hat megszorító csomag sokkolta a magyar gazdaságot, a társadalmat, ám a megszorítások politikája nem vezetett sehová, hiszen Magyarország a válságból nem került ki, sőt mélyebbre került.

Megjegyezte, hogy 2006-ban olyan költségvetési hiánya volt az országnak, amely majdnem világrekordnak számított.

Olvasóink írták

191 hozzászólás
 • 191. Morpheus_RexXx 2011. március 03. 11:56
  „190. rosenrot 2011.03.03. 08:45
  Nem az árak a magasak, hanem a bérek alacsonyak... ezt nem a mezőgazdaságra értem közvetlen... bár ott is kis emelés nem dobná az árat drasztikusan...”
 • 190. rosenrot 2011. március 03. 08:45
  „176. hozzászólásomban a magyar termék kampányfilmmel kapcsolatban a véleményemet direkt nem írtam le. Várva a reagálást.
  A baj az, ha magyar terméket akarunk venni, mélyebbre kell nyúlni a zsebünkbe. Vajon ezt hányan engedhetjük meg magunknak az országban? Baj van a magyar árakkal. Vagy a kereskedők haszna túl nagy vagy a termelés költségei magosak. Itt sem kellene, hogy elmaradjon a várt átalakítás. A GPS-el felszerelt, légkondis óriástraktorokat nem tartom olyan támogatásnak, ami javítaná a termelést vagy a minőséget. Eddig mindenhonnan azt hallani, hogy a magyar áru milyen jó minőségű, mennyire magasak a követelmények nálunk. Ebből biztos nem szabad lejjebb adni, mert már szinte csak ez maradt nekünk.
  A film végén meg istenítik a borainkat (Azért a világpiacon itt minőség területén elég nagy a verseny). És most hagy legyek rosszmájú. Úgy tudom Orbán Viktornak jelentős érdekeltségei vannak a boriparban :) Pont.”
 • 189. fles2 2011. március 02. 20:20
  „154 és 161
  benne vagyok!”
 • 188. Morpheus_RexXx 2011. március 02. 17:19
  „181. kukachuszar 2011.03.02. 14:48

  Pintér nem tudott olyan mélyre hajolni és nyalni, mint a volt apeh elnökhelytelenhelyettes... van ez így ha mindenhová beszerveződik a politika. nem emlékeztet senkit ez az 1952-55ös időszakra? :)”
 • 187. queenmargareth 2011. március 02. 16:16
  „175. macs 2011.03.02. 14:11

  Így van, ügyes. Frakk nem lépett erre semmit ugye?:)”
 • 186. saturnus 2011. március 02. 15:32
  „Akik a fideszre szavaztak nem erre számítottak.´ Hát akkor tegyenek is róla hozzák helyre!”
 • 185. bélás 2011. március 02. 15:17
  „ebben az országban akár ki kerül hatalomra, a vége mindig a megszorítás.
  o.v.(i) azt nyilatkozta hogy a magyar focit az állam teljes mellszélességben támogatja...
  kérdem én, minden más problémamentes? már csak a foci ami segítő jobbot kér?”
 • 184. tatár 2011. március 02. 15:12
  „180: nem is hiszem el. No konkrétum, az egész a szovjet ötéves tervekre emlékeztet. Az meg különösen bájos, hogy pölö a magánnyögdíj pénztári vagyon egy részéből konszolidálják a MÁV-ot. Legalábbis ideiglenesen. 77 milliárdot adnak a Békávénak. Mindenki pénzéből, a 8 millió nem budapestiéből is.
  Amúgy a Nézőpont a fidesz házi közvéleménykutatója.”
 • 183. macs 2011. március 02. 15:08
  „182. kukachuszar,
  kérlek olvasd el mit irtam.
  "jó a film, csak egy kérdésem van. A magyar mezőgazdaság tud-e - a kívánt mennyiségben, minőségben és áron - folyamatos ellátást biztosítani? A megoldás a film végén van: a bor esetén a siker a minőségi terméknek köszönhető."
  Sajnos nem tudom jobban kiemelni a fontos szavakat, MENNYISÉG, MINŐSÉG és ÁR.
  Egyébként 100%-ban egyetértek Veled.”
 • 182. kukachuszar 2011. március 02. 14:53
  „178. macs 2011.03.02. 14:37

  Csinálj próbavásárlást. Én megtettem ha mindenből magyar terméket veszek akkor több ezer forinttal többet hagytam volna a boltban. Vennék én magyar terméket de amíg a magyar krumpli kilója 280 és a francia 170 addig a franciát veszem.”
 • 181. kukachuszar 2011. március 02. 14:48
  „"Pintér Sándor tavaly március végén vált meg a biztonsági piacon jelentős társaságnak számító Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt.-től. A milliárdos forgalmú céget a két hónappal korábban, ötmillió forint alaptőkével megalakított Prostasia Zrt. vette meg, amelynek tulajdonosa Kántor Tibor, az APEH volt elnökhelyettese. A tulajdonosváltás a cég ügymenetében nem okozott változást, sőt, a CBSZ szárnyalni kezdett a piacon, és egyre-másra szerezte meg az állami tulajdonú társaságok és közintézmények őrzés-védelmét és takarítását."

  http://hvg.hu/itthon/20110301_pinter_volt_cege_merhetetlen_nagysagu_pia#rss”
 • 180. achilleus 2011. március 02. 14:45
  „Két pontban azért elég nagy az "országos" egyetértés: 2011-03-02 12:02 - "A kormány kedvező alaphelyzetben láthat neki a strukturális átalakításoknak, hiszen a Széll Kálmán-terv két fontos magyarázatát a megkérdezettek nagy többsége támogatja - derült ki a Nézőpont Intézet 2011. február 7. és 10. között készült közvélemény-kutatásából. A magyarok 76 százaléka egyetért azzal, hogy munkanélküli-segély csak annak adható, akinek senki sem tudott munkát biztosítani, amit az állástalanok 69 százaléka is támogat. Az összes megkérdezett 62 százaléka pedig úgy véli, hogy a rokkantnyugdíjasok számottevő része nem jogosan veszi igénybe az ellátást."
  ---- természetesen nem muszáj elhinni.”
 • 179. macs 2011. március 02. 14:40
  „177. ALBERT,
  azoknak akik az Audinál, Opelnál, Suzukinál, Boschnál, Nokiánál + a beszállítóik stb. dolgoznak, ki fog munkát adni? A kereskedelemben dolgozókról nem is beszélve.”
 • 178. macs 2011. március 02. 14:37
  „176. rosenrot,
  jó a film, csak egy kérdésem van. A magyar mezőgazdaság tud-e - a kívánt mennyiségben, minőségben és áron - folyamatos ellátást biztosítani? A megoldás a film végén van: a bor esetén a siker a minőségi terméknek köszönhető.”
 • 177. ALBERT 2011. március 02. 14:31
  „Miniszterelnök szerint a Széll Kálmán Terv célja az adósságveszély elhárítása annak érdekében, hogy a magyarok munkájából ne mások gazdagodjanak. Ahhoz viszont a multikat, a kizsákmányolókat, haza kellene zavarni. úgy ahogy Hugo Chávez csinálta.

  s”
 • 176. rosenrot 2011. március 02. 14:24
  „Az országot csak a termelés és a turizmus beindítása fogja talpra állítani szemben a most milliárdokat bezsebelő, offshore adok-veszek cégekkel szemben. Termelésre, munkahelyteremtésre pedig leginkább a mezőgazdaság és a turizmus képes. Én legalábbis ebben a kettőben látom a lehetőséget.
  Vásárolj magyar terméket kampányfilm: http://www.youtube.com/watch?v=kI14ldKRnJQ&feature=player_embedded”
 • 175. macs 2011. március 02. 14:11
  „163. frakk,
  de akkor mindenkit kizárni, akinek volt valami köze az MSZMP-hez és a KISZ-hez.
  Pl.
  Stumpf István :MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök,
  Járai Zsigmond : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
  Matolcsy György : MSZMP tag, III/II együttműködő,
  Martonyi János : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
  Pintér Sándor : MSZMP titkár,
  Pozsgay Imre MSZMP KB tag,
  Szűrös Mátyás MSZMP KB tag,
  Csintalan Sándor MSZMP és MSZP tag, jelenleg a Fidesz és a HÍR TV ideológiai támasza,
  Schmitt Pál : MOB tag, jelenleg MOB elnök, a Los Angelesben rendezett olimpiai részvétel megfúrója és főkommunikátora, jelenleg köztársasági elnök,
  Varga Mihály : KISZ titkár,
  Deutsch Tamás : KISZ titkár,
  Orbán Viktor : KISZ titkár, papa párttitkár
  Kövér László : KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa.
  és a lista közel se teljeskörű!”
 • 174. ferdzso 2011. március 02. 13:13
  „El olvastam Széll Kálmán életútját, tevékenységét. Hát kár volt a ( ki nem mondott) megszorító intézkedésekbe belekeverni. Az Mszp. idején, legalább merte vállalni Bokros, hogy a nevéhez fűződik. (Remélem, nem fogják Széllt okolni, ha most nem úgy "sülnek el" a dolgok, mint "anno"!)”
 • 173. sadap12 2011. március 02. 13:08
  „még pénzügyminiszterünk sincs.....mi lesz ebből?? Nem sok jót remélhetünk kisemberek. Széll Kálmán forog a sirjában!”
 • 172. queenmargareth 2011. március 02. 12:37
  „168. zoltanszabo 2011.03.02. 11:31
  teljesen igaz!!!!ne 1949-től, elég 89-től”
191 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy strukturális reformprogramja 900 milliárdra rúg?

Nagyjából az előre beharangozott összetevőket tartalmazza a kormány kedden bemutatandó strukturális… Tovább olvasom