Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Szélsőséges eszmék terjednek egy friss kutatás szerint

A 2006. ősze óta tapasztalható szélsőjobboldali akciók hatására egyre inkább teret nyertek a nyilvánosságban a radikális jobboldal eszméi, így nőtt bázisuk is.
Példák erre az Olaszliszkán történtek utáni rasszista reakciók vagy a Magyar Gárda színrelépése. Szintén komoly probléma hazánkban a romák és nem romák közötti ellentét. A Political Capital friss tanulmánya szerint a jelenlegi helyzet köszönhető a "parlamenti pártok struccpolitikájának" és a megfelelő kormányzati programok hiányának.

Az utóbbi időszakban a radikális jobboldal egyes fogalmai - mint például a "cigánybűnözés" vagy "magyargyűlölet" - egyre nagyobb teret nyertek a nyilvánosságban. A közvélemény, a média és a jogalkalmazóként fellépő rendőrség, ügyészség vagy bíróság ingerküszöbe is rendkívül megemelkedett az ilyen kifejezésekkel szemben - derül ki a Magyar Antirasszista Alapítvány megbízásából készített tanulmányból.

A felmérés szerint a jobboldali radikalizmus már nemcsak mint ideológia, hanem mint viselkedési minta is terjed, gyakorlatilag a fiatalok körében hódító divatjelenséggé vált.

Zenekarok, szórakozóhelyek, öltözködési trendek és fesztiválok is szervesen kapcsolódnak hozzá. A radikális közösség vezetői pedig tudatos médiahasználatukkal rendkívüli népszerűségre tesznek szert.

A tanulmány arra is rámutat, hogy itthon teljeséggel hiányzik a politikai szereplők közös fellépése a szélsőségekkel szemben, erre példaként a Tarka Magyarral szembeni ellentmondásos politikai reakciókat hozzák. Az egységes jogállami fellépés hiánya miatt pedig a jogállami intézmények is "bénultnak mutatkoznak az új szélsőjobboldallal szemben", ami bátorítólag hat a radikálisokra.

A felmérés szerint közben hazánk legkomolyabb etnikai problémájává vált a cigányellenesség, amelyet sokan nyíltan vállalnak. Korábban még csak hangos, temperamentumos és hedonista jelzőkkel illették a szélsőjobboldali nyilvánosságban a romákat, míg mostanra már agresszív, veszélyes és fenyegető kisebbségként vannak beállítva. Ez pedig alapot szolgáltat a radikálisoknak, ezért jött létre például a Magyar Gárda is.

Mindezek mellett a zsidókkal kapcsolatos sztereotípiák - a tanulmány szerint - nem változtak. A nyílt antiszemitizmus csak a társadalom kis részét - nagyjából egytizedét - jellemzi, ugyanakkor a "mainstream médiában és vezető politikusok nem egyértelmű megfogalmazásaiban ma is permanensen jelen van a kódolt antiszemitizmus".

A tanulmány szerint a probléma ha nem is szüntethető meg, de enyhíthető. Ha például a falvakban több lenne a rendőr és a polgárőr, akkor csökkenne az ott élők félelme és beszűkítené például a Magyar Gárda térnyerését.

A szélsőségek visszaszorításához arra lenne szükség, hogy a rendőrség, ügyészség és a bíróságok következetes, egyértelmű döntéseket hozzanak, a Legfelsőbb Bíróság pedig ajánlást adhatna ki. Az oktatásnak is komoly szerepe van ebben, a felmérés rámutat, hogy a faji-kulturális tolerancia oktatásának már az óvodában helyet kellene kapnia.

Olvasóink írták

 • 9. dodó 2008. október 18. 17:14
  „Bár az általunk felvetett kérdésekkel minden magyar állampolgár számára le akarjuk fektetni a munka és a közbiztonság nemzeti minimumát, de nem titkolt célunk, hogy végre megálljt parancsoljunk a cigányság azon jelentős részének, amelyik azt képzeli, hogy neki minden megengedett, hogy rá a törvények nem vonatkoznak, és hogy munka nélkül, mások kárára is lehet boldogulni.

  Ügydöntő népszavazási kezdeményezésünk sikeres véghezviteléhez várjuk minden felelősen gondolkodó magyar szervezet, polgári kör és magánszemély csatlakozását!
  Budapest, 2008. június 26.
  Vona Gábor
  elnök

  A mai napon az Országos Választási Irodához benyújtott és 10 óra 02 perckor átvett 7 kérdés:

  -Egyetért-e azzal, hogy nem egészségkárosodott jogosult esetében a rendszeres szociális segély folyósításának legyen feltétele havi 120 óra közérdekű munkavégzés?

  -Egyetért-e azzal, hogy a harmadik gyermektől a családi pótlék helyére a vele azonos összegű személyi jövedelemadó kedvezmény lépjen a népszavazást követő év január 1-jétől?

  -Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés a népszavazást követő év január 1-jétől törvényben határozza meg a rendőrség számára 2000 fő lakosonként körzeti megbízott rendszer működtetését?

  -Egyetért-e azzal, hogy jogosulatlan pénzügyi tevékenység folytatásáért az elkövető öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető?

  -Egyetért-e azzal, hogy a közfeladatot ellátó személy elleni erőszakért az elkövető alapesetben öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető?

  -Egyetért-e azzal, hogy a szándékos bűncselekményt elkövető büntethető legyen, ha a cselekmény elkövetésekor a 12. életévét betöltötte?

  -Egyetért-e azzal, hogy a közoktatási törvény tegye lehetővé a súlyos fegyelmi vétséget elkövető tanköteles tanuló intézményből történő kizárását?

  ENNYIRE SZÉKSŐSÉGES A JOBBIK!!!

  Egyébként a nem szélsőséges OVB a kérdéseket nem találta alkalmasnak népszavazásra bocsátáshoz, csípőből elmeszelte a többszázezer aláíró véleményét semmibevéve! No comment!”
 • 8. grenadle 2008. október 17. 08:54
  „Ez a kutatás elolvasható a barikád.hu honlapon is, kommentárokkal.
  Maradéktalanul egyetért például az utolsó néhány bekezdés rendfenntartással kapcsolatos megállapításaival. Nyilván csak az a kérdés, miért nem történik ezügyben semmi érdemleges?
  Én azért mégis feltenném a kérdést, miért a 2006 októberi események jelentik a fordulópontot? Akinek van esze tudja a választ. Általánosabban, miért 2003-2004 óta hatalmasodott el a rasszizmus, miért nem tesz a rasszizmus ellen a 2002 óta hatalomban lévő kormány? (Utóbbi álnaív kérdés volt!!, a "látszat" ugyanis az, hogy a jelenlegi hatalom a "rasszista-antiszemita" kampányok haszonélvezője, a nemzetiségi-vallási-szexuális-drogoskisebbségeket szavazatszerzésre használja (ki ezt-ki azt), akkor miért is igyekezne felszámolni a szavazóbázisát? sőt!)”
 • 7. csődben a politika 2008. október 17. 08:39
  „Az erőszakos, társadalmai konszenzust mellőző politika erőszakos ellenállást vált ki.”
 • 6. kekecke 2008. október 17. 08:14
  „és ha a szélsőjobbnak kikiáltott az igaz ???”
 • 5. Mike3 2008. október 17. 08:12
  „barmok! nem a megmozdulások miatt terjed, hanem a cigány és a zsidók vérlázító magatartása miatt vannak a megmozdulások. ekkora csúsztatást.

  Nem rendőrből kell több, hanem a cigányokat kell végre gatyába rázni!”
 • 4. Kolompár Rómeó 2008. október 17. 06:59
  „A Political Capital soha nem latott egy darab ciganyt sem. Ha meg igen, akkor az az 1%-ba tartozo valoban ertelmes es rendes cigany volt.

  Ime Political Capital, egy ujabb szemet rasszista megszolalas, lehet az iroasztal mogul megdobbenni, felhaborodni, ombuccmanozni, aztan hazamenni a teljesen ciganymentes kornyekre es nezni a monikasot, hogy nahat, milyen emberek vannak.”
 • 3. azul 2008. október 17. 06:48
  „Igy van ez! Magyarországon akik kimondják az igazságot azok rögtön szélsőségesek lesznek!”
 • 2. egy 2008. október 16. 23:13
  „Több "lehetőséget" a Rendőrségnek az eredményes intézkedések lefolytatásához!
  És a Bíróságok se "intézzék el egy laza toll vonással" az ilyen bűnözőket, mint akik tanárokat vernek!!!
  Ismerjük be, hogy ez már nyílt titok, hogy a cigány kérdést rendezni kellene! Felháborító, hogy ha van egy cigány család, és egy magyar család ugyanolyan anyagi helyzetben, akkor a cigányok tuti megkapják a segélyt, a magyarok meg nem!
  És miért? Mert a cigányok egyből azzal jönnek, hogy "biztos azért nem kaptunk segélyt, mert cigányok vagyunk!" Félnek az önkormányzatok az ombudsmanoktól, akik néha egy-egy nyilatkozatukkal hűen tükrözik, hogy vagy kapnak rengeteg pénzt, csak hogy "lehúzzák" a hatóságokat, vagy csak egyszerűen nem is ezen a bolygón élnek...
  Az EU rajtunk nevet!!! Mindenhol egyértelmű nyilatkozatokat adnak ki a kormányok, hogy cigányok haza!
  Nem kell ide Gárda, meg akármelyik párthoz tartozni, csak össze kellene fognunk a törvényhozóktól kezdve velünk, törvényt betartó állampolgárokkal! Hajrá MAGYAROK!”
 • 1. flexsnake 2008. október 16. 21:46
  „Öltözködési trend... bakker azt hiszed valami kalócsai himzéses parasztruhában virit az akinek már elege van a fekákból? :D Majdnem sirva fakadtam hogy milyen szépen be vannak állitva a cikkben a cigok, csak az a gond hogy nekem kell napi szinten megküzdeni velük és nem az íróasztal mellól osztom az észt az antirasszista dolgokrol.
  Akkor mit csináljanak az emberek?Fogják be a szemüket a fülüket és kiabálják hogy az ember színes és szurják le magukat? Nem a jobboldalal kell elnézőnek vagy nemelnézőnek lenni hanem meg kell szüntetni a problémát.Rendet kell rakni az utcákon.A miértek nélkül sehova nem jutunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélsőjobboldali előretörés egy friss tanulmány szerint

Tovább olvasom