Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Személyi ügyek

Próbáljunk megfeledkezni egy pillanatra az országos politikai csatározásoktól, a „gyurcsánymonnyonle” és a „másokishazuttak” vonulattól! Koncentráljunk az önkormányzatokra! Ha ez a bravúr sikerül, akkor már nem nehéz észrevenni: minden a megszokottak szerint, az ilyenkor szokásos módon zajlik. A választáson győztesek bevonulnak a patinás épületekbe és a hatalomba. Aki veszített, pakol.

Sokan viszont tanakodnak, hogy vajon nekik is pakolniuk kell-e? Pk azok, akik nem indultak a választásokon, de a választott politikusoknak dolgoztak. Pk az apparátus. Már előre tudom, hogy ha nagyobb számban kell menniük, a vesztes oldal teljes hangerővel boszorkányüldözést és politikai tisztogatást kiált. A győztesek pedig a szigorúan szakmai szempontjaikat hangoztatják majd. És máris eltűnik az arcukról az a mosoly, amelyet a bársonyszékbe huppanás jóleső érzése kanyarintott arcukra. Mert máris dönteni kell, máris itt az első konfliktus (ha a győztesek belső bunyóját nem számítjuk ide, amit egymással vívtak a „majdénmegmutatomkiittafőnök” jeligére). Mert a közismerten korrupt hivatalnokot, a nyilvánvalóan alkalmatlan pártkatonát vagy az ejtőernyős látszatfunkcit azért csak ki kéne rúgni! Azt mondják, vannak ilyenek. Igen ám, de jön majd az elemi erejű felháborodás (lásd fenn).
Nem fér a fejembe, miért nem lehet ebben az ügyben (is) tiszta helyzetet teremteni. Ha már a tizenhat évünk nem volt elegendő a természetes kiválasztódásra, akkor tegyük meg mondjuk úgy, hogy törvény rögzítse, melyek azok a nem választott posztok, amelyek szintén négy évre szólnak. Hogy aki éppen megkapja azt, tudhassa előre, a következő voksolásig tart a mandátum, a további bizonytalan. Ha az újonnan megválasztott mással akar dolgozni, tehesse meg a cserét nyugodtan, kiszámítható módon, felesleges hadakozás nélkül – akár a parlamenti, akár a helyhatósági választásokról legyen szó.
Ha így lenne, akkor csak azoknak kellene feszengeniük, akik politikai támasz nélkül nem állják meg a helyüket. A jó szakember pedig megnyugodhatna, mert tudja, hogy az új hatalomnak is szüksége van rá.
Mindez persze akkor ér, ha az aktuális új hatalom nem csupán előjelváltást akar – az én alkalmatlan emberemet a te alkalmatlan embered helyére elv(telenség) szellemében. Mert akkor hiába minden. Akkor izgulhat mindenki, hogy vajon mi lesz most velünk. A választópolgár is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatható volt a játékvezetés Bükön

Kézilabda

Audi-ETO II–Marcali 30–27 (16–16) Tovább olvasom