Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Szenes Iván-emlékkoncert a kongresszusi központban

Szenes Ivánra emlékeznek november 29-én a Budapest Kongresszusi Központban egy koncerten: a szeptemberben elhunyt szövegíró, dalszerző számait a hatvanas-hetvenes évek sztárjai adják elő.
Az emlékkoncertet beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Aradszky László, Bodrogi Gyula, Delhusa Gjon, Harangozó Teri, Koós János, Voith Ági, Makrai Pál és Németh József is megjelent. Rajtuk kívül Gergely Róbert, Kovács Erzsi, Mary Zsuzsi és Reisinger Adrienn is a fellépők között lesz november 29-én; a Budapest Kongresszusi Központban 25 egykori Szenes-sláger hangzik majd el.

Koós Jánosnak a Kislány a zongoránál, valamint a Nem vagyok teljesen őrült című dal szövegét írta Szenes Iván, mindkettő zenéjét Lovas Róbert szerezte. Mindkét örökzöld elhangzik majd az emlékkoncerten.

"Mindig azt mondta nekem, hogy az ő "istállójában+
" én vagyok a legjobb ló. Számomra pedig ő volt az ideális zsoké" - fogalmazott Koós János a hétfői eseményen.

Aradszky László korábban az MTI-nek arról beszélt, hogy Szenes Iván zseni volt, amihez nyúlt, abból sláger lett. A ma is aktív énekes kifejtette, hogy minden előadásán legalább három Szenes Iván-dalt énekel, az Annál az első ügyetlen csóknált, az Isten véled édes Piroskámat és a Nemcsak a húszéveseké a világot.

"Szenes Ivánnak mintegy huszonöt dalt köszönhetek, az Isten véled édes Piroskámat legalább tízezerszer énekeltem pályafutásom során" - fejtette ki. Mint felidézte, utóbbi dallal, amelyet Szenes Iván Dobos Attilával együtt jegyzett, 1966-ban megnyerte a Magyar Rádió Tessék választani! című versenyét, ez lett Magyarország első aranylemeze, ami akkor 100 ezer eladott korong után járt.

A szövegíró, zeneszerző 22 összegyűjtött slágere Hosszú az a nap címmel hamarosan megjelenik CD-n, dalai Kovács Kati, Hofi Géza, Zalatnay Sarolta, Koós János, Aradszky László, az Apostol együttes, Oláh Ibolya és mások előadásában hallhatóak rajta.

Szenes Iván szeptember 13-án hunyt el 86 éves korában. Mintegy kétezer dalszöveget írt, dalait az egész ország, különböző korosztályok ismerik és dúdolják. Néhány közülük: Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Találkozás egy régi szerelemmel, Úgy szeretném meghálálni, Kicsi gyere velem rózsát szedni, Mindenkinek van egy álma.

Sokoldalúságát, ráhangolódó és rímfaragó képességét bizonyítja, hogy több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában. Elismerései, díjai közül kiemelkedik az 1986-ban kapott eMeRTon-díj, az 1988-as érdemes művész cím, az 1995-ös Fényes Szabolcs-díj és Huszka Jenő-életműdíj.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonattal ütközött egy autó - a sofőr meghalt

Vonattal ütközött egy autó hétfőn Nyíregyházán, a gépkocsi vezetője meghalt - közölte a… Tovább olvasom