Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szent-Iványi István vezeti az SZDSZ EP-listáját

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete pénteken úgy döntött, hogy a nyári európai parlamenti választáson Szent-Iványi István jelenlegi EP-képviselő vezeti a párt listáját - jelentette be Fodor Gábor.
Az SZDSZ elnöke biztos a sikerben, de elmondta: a 2004-es eredmény most csak egy helyet eredményezne nekik. Az SZDSZ a jövő heti parlamenti vitanapra konkrét stratégiát vár a kormánytól a gazdasági válság enyhítésére.

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete most csak az EP-lista vezetőjéről döntött, a további helyekre Fodor Gábor fog javaslatot tenni az ÜT felkérésére, a döntést pedig az Országos Tanács hozza meg február elején. A pártelnök biztos abban, hogy az SZDSZ kijut az EP-be, ehhez hozzátette: mivel most kevesebb képviselői hely jut Magyarországnak, a 2004-es választási eredmény csak egy képviselő megválasztására lenne elegendő.

Az SZDSZ üdvözli Barack Obama új amerikai elnök első döntéseit, amelyekben a guantanamói fogolytábor bezárását határozta el. Ez olyan értékelvű politika, amelyet az SZDSZ is magáénak vall - mondta Fodor. Ugyanígy értékelvű politikát vár a pártoktól a jövő heti parlamenti vitanapon, amelyen a gazdasági válságról lesz szó. A pártok tegyék félre gyűlölködésüket és fogjanak össze a jó megoldások érdekében, mert mindkét oldalon vannak értelmes javaslatok, például a szociálpolitikában a rászorultsági elv érvényesítése, az adócsökkentés, a közép-európai országok összefogása - mondta Fodor Gábor.

A liberálisok azt várják, hogy a parlament megválasztja a büdzsé betartása felett őrködő Költségvetési Tanács tagjait. Az SZDSZ akkor teszi meg részletes konkrét javaslatait, ha a kormány leteszi az asztalra azt a stratégiát, amelyben ki kívánja javítani saját hibáit is, amelyek a jelenlegi válságos helyzet kialakulásáért is felelősek.

Fodor Gábor értetlenül hallotta a miniszterelnök pénteki szavait a gyűlöletbeszéddel kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy a liberálisok és a jobboldal összefogása miatt nem lehet hatékonyan fellépni az ilyen megnyilatkozásokkal szemben. Az SZDSZ elnöke szerint eszük ágában sincs szabadságjogokat, így a szólás szabadságát korlátozni. Ez azonban nem azonos a nem cselekvéssel - mondta Fodor, arra szólítva fel a kormányt, hogy az éljen a rendelkezésre álló jogi lehetőségekkel

Olvasóink írták

 • 3. nemzeti_demokrácia 2009. január 24. 01:34
  „hát nem hiszem, hogy Szent-Iványi neve húzónév... ha vmi híresebb embert választottak volna, akkor lehetett volna esélyük bekerülni... így nem sok... max, ha beindul az SZDSZ-es szavazat-vásárló gépezet....”
 • 2. dodó 2009. január 23. 21:32
  „1. N.P.

  Igaz! Egyetlen SZDSZ-es is több a kívánatosnál.”
 • 1. N.P. 2009. január 23. 19:42
  „Nagyon hosszú listát azért nem kellene írni. Ez az egy név is sok lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt francia lány: emberrablás miatt nyomoznak

A Legfőbb Ügyészség helyt adott a család jogi képviselője által emelt kifogásnak és emberrablás… Tovább olvasom