Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szentmártoni János: külön kell választani Csurka politikusi és művészi tevékenységét

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke szerint az utókornak úgy kell megítélnie Csurka István munkásságát, hogy szét kell választania írói és politikusi tevékenységét.
Csurka István tagja volt a Magyar Írószövetségnek, és a hatvanas-hetvenes évek magyar prózai és drámai irodalmának kiemelkedő egyénisége volt, ezt senki sem vitathatja, és Csurka alkotói tehetségét sem vonhatja kétségbe senki - mondta az MTI-nek szombaton Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. Hozzátette: az utókornak úgy kell megítélnie Csurka István munkásságát, hogy szét kell választani politikusi és írói tevékenységét. Írói életműve jelentős, bár az utóbbi években kevesebbet dolgozott. "Utolsó drámáját, A hatodik koporsót, amelyet az Új Színházban kívánnak bemutatni, nem ismerem" - nyilatkozta az elnök.

Szentmártoni János hangsúlyozta, hogy Csurka István fontos szerepet játszott a Magyar Írószövetség életében is. "A nyolcvankilences rendszerváltozás karizmatikus figurája volt, nemcsak a politikában, hanem az irodalmi életben is. Részese volt a változások szellemi előkészítésének. A Magyar Írószövetség 1986-os tisztújító közgyűlésén igen kemény beszédet mondott. Mindenképpen a magyar irodalom egyik nagy egyénisége távozott az élők sorából" - mondta az írószövetség elnöke.

Olvasóink írták

 • 2. bánki 2012. február 04. 17:18
  „Egy dolog tény Antal lefeküdt nyugatnak. ( nevezzük Csurka szerint karvalytőke) Némi antiszemita és szélső jobbos akciója után több lett az ellensége mint a barátja. A sajtóról ne is beszéljünk.

  ,,1993. január 22-én, az MDF VI. országos gyűlésén 536:674 arányban alulmaradt Antall Józseffel szemben a párt elnökségéért folytatott küzdelemben. Kevéssel ezután megalapította a Magyar Út Körök mozgalmat. Május 26-án részvételével az MDF-en belül megalakult a Magyar Igazság Nemzetpolitikai Csoport. Az ellentét közte és az MDF más vezetői között egyre fokozódott; végül 1993. június 5-én az MDF Országos Választmánya kizárta a pártból."”
 • 1. bánki 2012. február 04. 16:39
  „Mert ?

  A kérdést sem értem ! Csurka mindig is konzekvens volt ! Nem cserélgette a ,,fehérneműjét"! Lehet szeretni és valószínűleg jobban gyűlölni, de a futottak még kategóriásokra ötven év múlva csak a ,,kis doktorit" író ,,bölcsészetlenek" fognak emlékezni.

  Heller Ágnes, Konrád György, Tarr ?, Kende, Kertész na erről beszéltem !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP szerint elkerülhető lett volna a Malév leállása

Az MSZP szerint elkerülhető lett volna a Malév leállása, ha a kabinet figyelembe veszi azokat a… Tovább olvasom