Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Szentmise az évfordulón

Giesswein Sándor a keresztényszocializmus egyik meghatározó személyisége, pap és politikus, Magyaróvár egykori országgyűlési képviselője 150 éve született. Ezen alkalomból püspöki szentmise volt az óvári Szent Gotthárd-templomban, Giesswein-emlékérmeket adtak át és táblát helyeztek el a néhai neves tudós szobránál.
Dr. Pápai Lajos megyés püspök celebrálta tegnap azt a szentmisét, melynek keretében és az azt követő ünnepségen Giesswein Sándor munkássága előtt tisztelegtek a jelenlévők. A 150 éve született pápai prelátus nemzetgyűlési képviselő, politikus, író, társadalomtudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a magyar keresztényszocializmus megalapítója volt. 1905-től több cikluson keresztül nemzetgyűlési képviselőként is dolgozott, a magyaróvári választókerület küldötteként töltötte be ezt a posztot.
A tegnapi ünnepélyes istentisztelet kezdetekor a megyés püspök megáldotta a hívek adományából megújult templom védőszentje, Szent Gotthárd üvegemlékét. A szentmisén a főpap előtt letette az esküt az egyházközség új világi elnöke: Vida István, valamint két új tagja: Suri Alajosné és dr. Iváncsics János. A koruk miatt leköszönő két tagot: Molnár Ottónét és Mészáros Bélánét az egyházközség örökös tagjaivá választották. Az évforduló alkalmából először adták át a Giesswein Sándor-emlékérmeket. A kitüntetést Nagy József magyaróvári plébánostól dr. Pápai Lajos megyés püspök a dévai árvák felkarolásáért végzett áldozatos tevékenységéért, valamint Kovács K. Zoltán, a Barankovics Akadémia tiszteletbeli elnöke a kereszténydemokrácia hazai és külföldi elismeréséért tett munkásságáért vehette át.
A szentmisét követően Kovács K. Zoltán idézte fel Giesswein Sándor életútját, majd dr. Lan-

czendorfer Erzsébet beszélt a néhai tudós papról. A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő asszony megemlékezésében kiemelte: az embereknek szükségük van olyan példamutató személyiségekre, mint Giesswein Sándor volt.
A papi hivatás és a tudomány egykor élt magas szintű művelője a kereszténydemokrácia elindítójaként nagy örökséget hagyott hátra az utókornak.
Ezt fogalmazta újra aztán 1947-ben Barankovics István. Sajnálatos azonban, hogy az elesettekért és a kisemberekért oly sokat tett Giesswein Sándor neve időközben feledésbe merült. A tudós pap felismerte az idők szavát, magasba emelt zászlajára a társadalmi igazságosság volt ráírva, fő céljai között szerepelt, hogy a szolidaritás eszközével a különböző társadalmi rétegek minél jobban közelítsenek egymáshoz – hangsúlyozta dr. Lanczendorfer Erzsébet.
Az ünnepség zárásaként Giesswein Sándornak a magyaróvári plébániatemplom kertjében lévő szobránál emléktáblát és koszorúkat helyeztek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy csomagban nyolc csatorna

Új szolgáltatást indít október 30-tól Győrben a ViDaNet kábeltelevíziós társaság: digitális… Tovább olvasom