Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

SZÉP-kártya: gondban az utazási irodák

Nehéz helyzetbe kerülnek a balatoni utazási irodák amiatt, mert a SZÉP-kártya felhasználhatóságát a szezon és az előfoglalások beindulása után a napokban módosították - mondta Kaponya Éva, a fonyódi Balaton Travel Utazási Iroda vezetője csütörtökön.
Az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft., valamint az OTP Zrt. a múlt hét pénteken tájékoztatta az utazási irodákat arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott konzultációk alapján pontosították a SZÉP-kártya felhasználhatóságát. Eszerint a jövőben az utazási irodák - szemben a szállodákkal, panziókkal - a kártyán található összegek közül csak a "szállás zsebet" terhelhetik, míg az étkezésre és szabadidős tevékenységre fordítható keretet nem.

Kaponya Éva hangsúlyozta: az elvvel nem vitáznak, de azt problémának tartják, hogy a beindult balatoni szezon és előfoglalások közepette változtak a szabályok, ami "botrányokat és kínos helyzetek sorát fogja okozni az utazási irodáknál".

Elmondása szerint a közel másfél évtizede működő Balaton Travel Utazási Iroda jelenleg mintegy 1500 magánszálláshelyet közvetít ki a nyaralni vágyóknak, amelyek 60 százaléka (hasonlóan a tavalyi tendenciákhoz) már elkelt előfoglalásban. Az előfoglalók, illetve az irodába betérő szálláskeresők 90 százaléka magyar, akik zöme SZÉP-kártyával fizetett, illetve akar fizetni.

A gondot az okozza - mutatott rá -, hogy a nyaralni induló, többnyire készpénzzel korlátozottan rendelkező kártyatulajdonos családok csak a helyszínen szembesülnek azzal, hogy a kártyán lévő összeggel csak részben fizethetnek az utazási irodákon keresztül foglalt szállásukért. Ezen csak úgy változtathatnak, ha előbb felkeresik a bankjukat, és az étkezésre, illetve a szabadidős tevékenységre fordítható "zseb" keretét átcsoportosítják szállás céljára. Erről azonban nincs tudomásuk, és nem is érthetik a kialakult helyzetet, hiszen a kártya átvételekor máshogy tájékoztatták őket.

A fonyódi utazási iroda a SZÉP-kártyával történő fizetésekben érintett bankokhoz - KÚH, OTP, MKB - fordult az ügyben, jelezve a problémát, és javasolta, hogy a változást a nyári szezon után vezessék be. Érdemi választ eddig egyik helyről sem kaptak - mondta Kaponya Éva, aki emiatt az illetékes tárcához kíván fordulni segítségért.

A balatoni utazási irodák a kínos helyzetek megelőzése érdekében megpróbálják minél előbb maguk tájékoztatni a partnereiket a SZÉP-kártya felhasználhatóságában beállt változásokról - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 9. spityu70 2012. június 22. 17:16
  „Ez a szép kártya e nagy átverés az egész. Mert az elv a helyes, de a megvalósítás már nem. Sok mindenre használható, étkezés, üdülés de pl. ha valaki egy városba el akar utazni és ott pihenni, ott csak a szállást, az étkezésre tudja felhasználni, de az útiköltségre már nem.”
 • 8. jmkrisz 2012. június 22. 13:44
  „Ez is egy jó magyar szokás, hogy mindent azonnali hatállyal, és a legidiótább időpontban léptetnek érvénybe.
  Lásd még pl. oktatási rendszer. Ez SZÉP!”
 • 7. barom 2012. június 22. 13:04
  „Ez már a jó állam szép kártyája? Vagy ez még nem az?”
 • 6. DMagóg 2012. június 22. 12:42
  „Nincs is tökéletesebb a maffia módszereknél!”
 • 5. történész 2012. június 22. 12:11
  „Így működik a magyar karám.Majd a vezír előírja mit vehetsz-már amit a kasztod megengedi-baromság,hogy párt politika dönti el,hogy a jogos jövedelmemet mire költ hetem el.Utoljára szerintem ilyet a földön a1862-es rabszolgatartó államokban reagáltak le.”
 • 4. GAgyi 2012. június 22. 10:45
  „óriási siker!
  hatalmas siker!”
 • 3. bubu841001 2012. június 22. 10:38
  „A szép kártya megint a módosabbakat támogatja... Szegeden élelmiszerre 3 helyen fogadják csak el, az is a 3 legdrágább hely, így bevásárolni nem lehet vele, eddig az étkezési jegyekkel ezt megtehették a szegényebb társadalmi rétegek. A gazdagabb pl elpizzázza , vagy étteremben esznek, amikor nekik egyébként is van pénzük megvenni, elmenni.”
 • 2. X_Y 2012. június 22. 09:22
  „1.szandokán

  :)

  Ez csak egy formája a szokásos pénzmosodának... A zemberek kapnak pénzt a szép kártyájukra, amit többnyire a "haveri" vállalkozások fogadnak el, lehetőleg olyan feltételekkel hogy a zemberek jelentősen megsz..ják...”
 • 1. szandokán 2012. június 22. 08:09
  „Aki ezt a fizetési eszközt kitalálta annak SZÉP-en feldugnám tövig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Raklapüzem égett le Hajdúböszörményben

Az oltásban 42 tűzoltó vett részt. Egy dolgozó könnyebben megsérült, őt a mentők ellátták. Tovább olvasom