Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szép borok a poharakban

A Kisalföld értesülésének megfelelően Deé Géza győrújbaráti borász 2003-as chardonnay-je és a soproni Vinex Kft. 2002-es cabernet sauvignonja érdemelte ki a megye legjobb bora címet az idei, Sopronban megrendezett megyei borversenyen.

A 2004. évi megyei borversenyre - mint arról tegnapi számunkban tudósítottunk - zesen 128 mintát küldtek a termelők. Ez másfélszer több, mint az elmúlt évben - dta a verseny zárásakor Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke. A bírálóbizottságok egyöntetű véleménye szerint az elmúlt évben átlagosan közepes minőségű borok készülhettek a termésből, de néhány kiemelkedően szép bor most is került a zsűri poharába. A benevezett minták közül 78 volt a vörös-, 50 pedig a fehérbor. A soproni történelmi borvidéket 89, a Pannonhalma-Sokoróalja borvidéket pedig 39 bor képviselte. A zsűrik összesen 29 aranyérmet osztottak ki, ebből 24-et a soproni és a Sopron környéki borászok érdemeltek ki.

Koccintás: Deé Géza győrújbaráti és Szita Miklós soproni borász chardonnay-je, illetve cabernet sauvignonja érdemelte ki a megye legjobb bora elismerést.

A fehérborok kategóriájában Deé Géza 2003-as évjáratú chardonnay-je, a vörösborok közül pedig a soproni Vinex Kft. 2002-es szüretelésű cabernet sauvignonja lett a megyei borverseny győztese. A 14 hektáron gazdálkodó győrújbaráti Deé Géza a Kisalföld érdeklődésére elmondta, a tavalyi évjárat kiváló minőségű volt. A Győrszemere környéki ültetvényről a szőlőt 19,5 cukorfokkal szüretelték. Hideg erjesztéssel, reduktív módszerrel történt a bor kezelése.

Az eredmény: gyümölcsillatokban rendkívül gazdag, harmonikus bor. A Vinex Kft. győztes bora Fertő menti szőlőkből készült. Szita Miklós tulajdonostól megtudtuk, a must 21 fokos volt. A cabernet hagyományos módon készült, minimális kezeléssel. Másfél évig nagyhordókban érlelték. Három-négy hónapja kezdték meg palackozását.

A Vinex jól szerepelt a versenyen, összesen három aranyéremmel gazdagodtak.

A borverseny jó alkalmat kínált arra is, hogy a megyei közgyűlés díszoklevelét és emlékérmét átadhassa Ivanics Ferenc Jandl Arnoldnak (Fertőrákos) és Luka Enikőnek (Sopron). Mint ismert, áprilisban aranyérmet nyertek a világ egyik legnagyobb borversenyén Bordeaux-ban.

A megyei megmérettetésen különdíjakat is átadtak. Az ITD Hungary elismerését a Szöllősi Pincészet, a Magyar Turizmus Rt. díját dr. Vaszari László, a soproni önkormányzat jutalmát a Pfneiszl-pincészet, a soproni Bormarketing Kht. különdíját Németh Ottó, a Soproni Hegyközségek Tanácsa serlegét a Sopvin Kft. kapta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, esetleg szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt,… Tovább olvasom