Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Szépek és okosak előnyben?

A szép és magas alkalmazott karriert csinál és többet keres, mint csúnya és alacsony kollégája.

Erről tudhatott valamit már  Arisztotelész is, aki megmondta: a szépség valamennyi között a  legjobb ajánlólevél. 

A legújabb kori megerősítése azonban az amerikai Szövetségi Takarékbank (FRB) két munkatársától származik, akik közgazdászok,  pénzügyi szakemberek, vállalkozók bevonásával készítettek egy  felmérést, amelyből kiderült: az Egyesült Államokban a szépek és  magasak 5 százalékkal többet keresnek, mint az átlag, a csúnyák  pedig 9 százalékkal kevesebbet. 

A szépséget ugyan nehéz mérni, de a magasság ebben az  összefüggésben pontos paraméter: míg az átlag amerikai 177 cm, a  nagy cégek vezető állású munkatársainak egyharmada 188 cm magas -  írta a Corriere della Sera című olasz napilap.  

Egy menedzseriskola tanára a jelenséget azzal magyarázza, hogy a  közhit szerint a szép ember általában magabiztosabb és ezt az érzést  átviszi a munkatársaira is. A vonzó emberrel szívesebben tárgyalnak  az ügyfelek. 

Az FRB két munkatársa előtt hasonló közvélemény-kutatást végzett  az amerikai munkavállalók szövetsége, az ELA, szintén amerikai  alkalmazottak között. A megkérdezettek 33 százaléka nyilatkozott  úgy, hogy a külsőnek, a fizikumnak nagy hatása van a karrierre. A  másik, hogy 33 százalék szerint a csúnyáknak és kicsiknek szövetségi  védelmet kellene élvezniük a zaklatások miatt. Ezt kiterjesztenék  egyébként a túlsúlyosokra is. Joggal, hisz például a kövér nők 17  százalékkal keresnek kevesebbet, mint az átlag. 

Bár természetesen rengeteg kivétel van, a kicsik és csúnyák között is vannak szép számmal, akik feljutnak a csúcsra, a fenti  tények egy tendenciát mutatnak, amely, mint ahogy egy nagy vállalat  humánerőforrás-tanácsadója mondta: "Ha egy állás elnyerésének  kritériumai a külsőn alapulnak, a foglalkoztatás világa károsodik. Sok tehetséges ember van, aki sokat nyújthat, ha nincs is 180 cm magas."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támadnak a bloggerek

Már több mint tízmilliónyian blogolnak az USA-ban, de a média sztárjai azt mondják, hogy „elég, nem kérünk többet belőlük”. Egyre több netes napló foglalkozik ugyanis a sztárújságírókkal, akik nehezen törődnek bele, hogy a hitelességük és karrierjük forog kockán. A bloggerek voltak például az elsők, akik megvádolták Dan Rathert, a CBS sztárújságíróját. Tovább olvasom