Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Szépség és karrier – csapda nőknek

Se szép, se ronda nem lehet egy nő, ha karriert akar építeni, a férfiak ugyanis sem ezt, sem azt nem szeretik. Mindenesetre a külső mindenképpen befolyásolja a nők előrejutását. Sok magyar vállalatnál zavaros képet mutat a női nem megítélése.

A férfiak többsége szerint a nők karrierjét hátráltatja, ha szépek - derült ki a Heidrick & Struggles nemzetközi vezetői tanácsadó cég felméréséből. 
Ugyanakkor nem adható egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy végül is árt a szépség a nő karrierjének vagy sem. A test kultuszától átitatott századunkban ugyanis a hölgyektől elvárnak bizonyos fokú szépséget.

Nem egy magyar vállalatnál zavaros képet mutat a női nem megítélése. A felsővezetők között is találhatunk hölgyet, akit nem a szakmai képességei, hanem a külseje miatt választottak maguk közé férfi társai. A „ha már vele dolgozunk, legalább legyen kellemes a megjelenése" vezérelv irányítja a patriarchális berendezkedéshez szokott férfiakat. Ha viszont egy nő szigorúan szakmai alapokon történő előléptetéséről van szó, a férfiak szerint árt a szépség.

Csak a nőknél számít a külső

A férfias nőideál
 
Kutatások szerint a gömbölyded formákat mutató hölgyek azokban a társadalmakban teljesítik meg a szépségideált, ahol a nők gazdasági és politikai szerepe elhanyagolható. Az esélyegyenlőség és az emancipáció elvének erősödésével a nők ma férfias munkakörökben is dolgozhatnak, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. A sikeres, karriert befutó nőktől férfias testalkatot várnak el. A keskeny csípőt és a kisebb mellméretet a becsvággyal és a talpraesettséggel kötik össze az emberek. 
A felmérésben részt vevő kétszáz felsővezető 60 százaléka gondolja úgy, hogy a nőnek árt, ha vonzó. Ennek az okát a férfiak 30 százaléka a kollégák irigységében látja, míg majdnem egyharmada azt a máig élő tévhitet okolja, mely szerint szépség hozzá nem értés karöltve jár.

A férfiak karrierjét ezzel szemben nem veszélyezteti a kellemes a megjelenés. A válaszadók 80 százaléka szerint számukra nem hátrányos a szépség. Közel 20 százalékuk gondolja csak úgy, hogy a küllem esetleg befolyásolhatja az előmenetelüket.

A nők esetében a külső ennél jóval meghatározóbb szerepet játszik.Minden második férfi szerint még a munka szempontjából is különösen fontos, hogy mutat egy nő. „A 38-as méretnél nagyobb ruhákat hordó hölgyeknek néha nehézségeik akadhatnak a munkahelyükön" - fogalmaztak többen a megkérdezettek közül.

Megrekedt nők

Bár a nők szépség és előmenetele között a férfiak szerint erős a kapocs, hivatalos és korrekt válaszokat adnak, ha azt a konkrét kérdést teszik fel nekik, miért is rekednek meg a nők a hierarchiában. (Hogy ez tény, azzal a férfiak 40 százaléka egyetért.) A felmérésben résztvevők 32 százaléka szerint a gyermeknevelés nem megfelelő társadalmi feltételei adnak magyarázatot az úgynevezett üvegplafon jelenségre, míg 38 százalékuk az önérvényesítéshez szükséges magabiztosság hiányát okolja a nők esetében. A válaszadók 11 százaléka gondolja csak úgy, hogy a nők túl kényelmesek, a család fenntartása mellett nem vállalják a munkahelyi kihívásokat.

Bár a férfiak nőkkel szemben mutatott magatartása kicsit zavaros, mégis minden második annak a véleményének adott hangot, hogy a nők kizárólag maguknak köszönhetik, ha nem jutnak előre. Szerintük ugyanis a gyengébbik nem képtelen „eladni magát". Nem könnyű tehát egy nőnek, ha férfiak között szeretne karriert befutni. Mindenesetre a felmérés szerint jóval könnyebben elfogadják és támogatják azokat a női mukavállalókat, akiknek humoruk is van.

Kvótarendszer az EU-ban is

A magyar nőket azonban, úgy tűnik, nem nagyon zavarja, hogy mit gondolnak a férfiak. A Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány egyik idei felmérse szerint Magyarországon a munkát vállaló nők közül csak 11 százaléknak fontos a szépség, 72 százalékuk pedig egyenesen lényegtelennek tartja a külsőt. Ennek megfelelően 32 százalékuk csak negyedévente fordít időt a szépségápolásra, 44 százalékuk havonta és csak 22 százalékuk hetente.

A nők gazdasái és politikai szerepének erősödése nem a szépségen múlik. Az Egyesült Államokban, ahol a vezetői tisztségek 46 százalékát nők töltik be, kormányzati intézkedéseknek köszönhető a két nem kiegyensúlyozottsága. A vállalatok vezetőinek korra, nemre és bőrszínre való tekintet nélkül kell felvenniük az új alkalmazottakat. Ráadásul még azt is meghatározzák központilag, hogy a nemek milyen arányban legyenek képviselve a dolgozók között. Az úgyneveztt kvótarendszert az EU több országa is átvette. Bár sokak szerint nem ez a legjobb megoldás a női egyenjogúság kivívására, jobbat eddig nem találtak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazából szerelem

Az új miniszterelnök alig lép be a Downing Street 10-be, máris megakad a szeme a stáb egyik csinos… Tovább olvasom