Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

szépségkirálynővel jár a győri világbajnok

Kovács „Vipera” Attila áprilisban védheti meg világbajnoki címét, már erre az összecsapásra készül. Nemrég ismerkedett meg párjával, Proksa Szandra a 2005-ös Miss Universe magyarországi győztese.

ökölvívás

Az ökölvívók országos szövetsége a győri illetőségű Kovács Attilát választotta a tavalyi év legjobb magyar öklözőjének. A „Vipera” becenévre hallgató bunyós 2006-ban háromszor lépett szorítóba s valamennyi mérkőzését megnyerte. Jelenleg az IBO (Nemzetközi Bokszszervezet) nagyváltósúlyú világbajnoka, hamarosan Szombathelyen védheti meg címét.
– A napokban az ország legjobb ökölvívójának választották, ráadásul trénere, a győri Lévai István lett az év edzője. Számított erre az elismerésre? – kérdeztük Kovács Attilát.
– Valahol igen, s nagyon büszke is vagyok rá. Ami viszont kicsit fájó, hogy az erőnléti edzőm, Nagy Sándor, akinek szintén hatalmas szerepe van, hogy idáig jutottam, nem kapott még elismerést.
– Úgy tudjuk, nekik köszönheti a már jól ismert becenevét is.
– Pontosabban Lévai Istvánnak és az egyik barátjának, Sándor Attilának. Pk találták ki, hogy úgy marok bele az ellenfelekbe, mint egy vipera. Először nem tudatosult bennem az elnevezés, meg is lepődtem, amikor az egyik mérkőzésem után Winkler Róbert a tévé nyilvánossága előtt Vipera úrnak szólított.
– A legenda szerint azért kezdett el bokszolni, mert gyerekkorában kapott az utcán két hatalmas pofont.
– Ez tényleg így történt. Egyszer hazafelé a kapualjunkban nem volt nálam húszas s kaptam egy-két nyaklevest. Édesapám persze észrevette a dolgot, majd másnap levitt az edzőterembe. Tetszett a dolog, így ott ragadtam.
– Szó szerint mélyről indult a karrierje, bányászként dolgozott, miközben már a magyar bajnoki címért küzdött a szorítóban.
– Ez is igaz, bár korábban nem bányásznak készültem. Iskolás koromban is jól ment a bunyó, sorra nyertem a versenyeket, serdülő magyar bajnok lettem, bekerültem az utánpótlás-válogatottba. Kialakult bennem egy kép, mit szeretnék csinálni. A nyári szünetben azokkal az oroszlányi válogatottakkal edzettem, akik ezért fizetést kaptak. Úgy gondoltam, én is ezt tehetem, majd ezért maradtam a városban, ahol vájárként tanultam tovább, miközben persze bunyóztam. Aztán a rendszerváltás után az amatőröknek már nem járt fizetés, így le kellett mennem a bányába dolgozni. Nem volt könnyű időszak, nem is tudom, honnan merítettem annyi erőt. Igaz, mindig voltak céljaim. Amikor elmentem azóta elhunyt édesapámmal horgászni, s láttam az égen egy repülőt, azt mondtam, egyszer még ülni fogok ilyen gépen. Aztán láttam egy címeres válogatott melegítőt és elhatároztam, hogy nekem is lesz olyan.
– A nehezebb időszak után csak révbe ért, hiszen profiként már nem kellett dolgoznia.
– Kilencvenkilencben kerültem Győrbe, de először itt is dolgoztam. Volt, hogy a Plazában aludtam, ahol biztonsági őr voltam. Miután a Felix-Promotion beindult, jobb lett a helyzet, de sokat kellett tennem azért, hogy a szponzorok is rám találjanak.
– Azóta megszűnt a klub s Pápán már új színekben léphetett szorítóba. Hamarosan pedig címmérkőzést vív.
– Ha minden igaz, áprilisban Szombathelyen lesz a meccs. Igaz, hogy ki ellen kell megvédenem az övet, még magam sem tudom.
– Mostanában egy másik sportágban, a golfban is jeleskedik...
– Gödön egy verseny betétprogramjaként közismert embereket kértek fel játszani, ahol párommal együtt mi voltunk a legjobbak.
– Aki egyébként felettébb csinos. Kedvese Proksa Szandra, tavalyelőtt a Miss Universe magyarországi győztese volt. Hol alakult ki a kapcsolata a szépségkirálynővel?
– Egy közös ismerősünk hozott össze minket. Szandra kérésére, akivel egy reklám forgatásán találkoztunk először, derítette ki a telefonszámomat. Először nem tudtam, hogy egy szépségkirálynőről van szó. Sokat beszélgettünk, miután személyesen is találkoztunk. Június óta vagyunk egy pár, ő Budapesten lakik, így most még többet utazgatok, s tervezgetünk.
– Amikor az utcán sétálnak, melyiküket ismerik fel?
– Általában mindkettőnket, amit egyébként még mindig nem szoktam meg. Furcsa érzés.
– Kedvese nem félti, amikor ellenfelével egymást püfölik a szorítóban?
– Pápán már ő is ott volt a legutóbbi gálán. Annak ellenére, hogy szereti a küzdősportokat, elárulta, amikor én voltam a ringben, voltak pillanatok, amikor oda sem mert nézni.
– Nehogy megharagudjon, de olyan meseszerű a története. Bányászból lett világbajnok, aki egy szépségkirálynőnek udvarol. Nem tart attól, hogy egy vereség után minden megváltozhat?
– A magánéletemben ez biztos nem hozna változást. Egyébként soha nem gondolok a vereségre, mindig győzni megyek a ringbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan gátolná a fiatalkori erőszakot?

Tovább olvasom