Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szeptember 11. - Orbán levélben fejezte ki együttérzését

Orbán Viktor miniszterelnök Barack Obama amerikai elnöknek vasárnap írt levelében emlékezik meg a tíz esztendővel ezelőtti brutális New York-i és washingtoni terrortámadások áldozatairól - közölte a kormányfő szóvivője.

Szijjártó Péter közleménye szerint a miniszterelnök a levélben világossá teszi: a nemzetközi közösség a demokratikus értékek védelme érdekében továbbra is számíthat Magyarországra a terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemben.

Orbán Viktor a levélben együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak és az amerikai népnek, egyúttal tájékoztatja Barack Obamát az évforduló alkalmából rendezett magyarországi eseményekről.

Magyarország is megemlékezik szeptember 11-ről

Megemlékezéseket tartanak vasárnap Magyarországon az Amerikai Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadás tizedik évfordulóján.

A terrorizmus és a terrorellenes küzdelem áldozatainak emlékére koncertet rendeznek este a fővárosi Deák téri evangélikus templomban. Az emlékkoncert fővédnökeként beszédet mond Schmitt Pál köztársasági elnök. A rendezvényen részt vesznek a magyar politikai és közigazgatási vezetés, a terrorelhárításban részt vevő szervezetek képviselői, valamint Budapestre akkreditált diplomaták is.

Országszerte a tűzoltók 14.46-kor (közép-európai idő szerint 2001. szeptember 11-én ebben a percben csapódott be az első eltérített repülőgép a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába) emlékeznek meg a terrortámadás áldozatairól, köztük a New Yorki-i tűzoltó bajtársaikról. Az ország hivatásos, köztestületi, létesítményi tűzoltóságainak szolgálatban lévő tagjai védőruhában, a szertárak kapuiba kiálló tűzoltógépjárművek előtt, azok kék lámpáinak fényjelzését használva egyperces néma tiszteletadással emlékeznek meg az elhunytakról.
A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság ugyancsak 14.46-kor tart megemlékezést a IX. kerületben Vágóhíd utcai szertárnál.

A Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság délben tartja megemlékezését, a tűzoltók felsorakoznak járműveikkel a szertárak előtt, és egyperces néma tiszteletadással emlékeznek meg az áldozatokról.

A Mensch Nemzetközi Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság délután tart megemlékezést Budapesten a Szabadság téren. Beszédet mond Jeszenszky Géza akkori washingtoni nagykövet, Steven Andras Geiger, a Mensch alapítvány alapítója, Balogh András, az MSZP elnökhelyettese és Németh Sándor, a Hit Gyülekezet vezetője.

A rendezvényen megemlékeznek a londoni, a madridi, a mumbai, az oroszországi, az izraeli és a norvégiai terrortámadások áldozatairól is.
Tíz éve, 2001. szeptember 11-én érte az Egyesült Államokat történetének legsúlyosabb terrortámadása. A 3019 halálos áldozatot követelő merényletsorozatért az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat vállalta a felelősséget.

New Yorkban helyi idő szerint 8.46-kor, majd 9.03-kor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) két tornyába, azok nem sokkal később leomlottak. Egy másik repülőgép a Pentagon épületére zuhant Washington mellett, a negyedik eltérített gép Pennsylvaniában jár szerencsétlenül.

Olvasóink írták

 • 11. Görgényi 2011. szeptember 12. 10:19
  „George Bush tudott az egészről végig - és most van képe beszédet mondani ugyanott....
  Szomorú ez a hazug világ....”
 • 10. t680822g 2011. szeptember 11. 20:51
  „9. macs: Te se gondolod, hogy az USA morálisan rá van szorulva bárki együttérzésére is... Az egész történet nem erről szól.”
 • 9. macs 2011. szeptember 11. 17:19
  „1. t680822g,
  igazad van, mi közünk van hozzá. DE gondold el, nálunk is történhet egy ilyen szörnyűség, akkor milyen jól fog esni nekünk a hozzád hasonlók véleménye. :-(”
 • 8. Mignon 2011. szeptember 11. 15:13
  „Tisztelem es becsülöm Orban Viktor miniszterelnök urat!

  (Megsem szeretnem, hogy együtterezzen velem.)

  Sajat velemenyem.”
 • 7. frakk 2011. szeptember 11. 13:57
  „6. egyetértek-- továbbmenve---Azt hiszem ha nem történik a gyalázatos esemény , Amerikában továbbra sem lehetett volna néger elnök Obama személyében. Amerika Obamával is igyekezett kifogni a szelet a terroristák vitorlájából. Őrültek sajnos mindig lesznek, vélt vagy valós problémák megtorlásaként , ahol az ártatlan helyszínen lévőkön verik el a port.
  Egyes német csatornák félnapos egész estébe áthúzódó megemlékezést tartottak, ahol részletesen elemezték ki a történteket. Orbán V. apró de kötelező gesztust tett Amerika felé, és így van rendjén.”
 • 6. .suhym. 2011. szeptember 11. 13:11
  „Elolvastam a hozzászólásokat az összes szept. 11-vel foglakozó cikk alatt. Nem tudom eldönteni, hogy tényleg sokan nem értik a lényeget, vagy csak a DM-t froclizzák.

  Az USA külpolitikáján, Afganisztán és Irak megszállásáról lehet vitázni, ez még az amerikai társadalmat is megosztja, de 2001. szept. 11. nem csak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem az egész világon változást hozott, ez az oka, hogy az terrorcselekmény 10. évfordulóján mindenütt megemlékeznek róla!”
 • 5. Kolja 2011. szeptember 11. 11:05
  „"Írástudatlan" így van! Például abban a szegény megtámadott USÁ-ban.”
 • 4. Írástudatlan 2011. szeptember 11. 10:48
  „Hát igen a Magyar nyelv az mindég is barna volt és az is marad.Pedig sok országban még azt sem tudják hogy hol van és mi is az a Magyarország.Eszik e vagy isszák?”
 • 3. CsImre 2011. szeptember 11. 10:05
  „Az iraki és az afganisztáni hadműveletek (állami terrorcselekmények) áldozatairól is megemlékezünk? Népünk ismertetőjegye a barna nyelv. Így van ez régóta, és most is így van. Kiábrándító.”
 • 2. geza 2011. szeptember 11. 09:25
  „A terrorizmus nevében Irakban minimum 300.000 civilt gyilkoltak le a "szövetséges" haderők..”
 • 1. t680822g 2011. szeptember 11. 07:51
  „Én is elítélem 9/11-et, de ez azért túlzás! Vajon nekünk mi közünk van ehhez? Minket nem érintett, nem ellenünk irányult. Így pedálozunk a világ legerősebb hatalmának?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány kezdjen párbeszédet a tehermegosztásról!

A kormány vasárnap tárgyal a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének… Tovább olvasom