Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Szeptemberben döntenek Bulgária és Románia csatlakozásáról

Szeptemberre halasztja az Európai Bizottság egy hétfőn ismertté vált belső feljegyzés szerint ajánlását arról, hogy Bulgária és Románia a jövő év első napján csatlakozhat-e az Európai Unióhoz, vagy életbe léptetik a két délkelet-európai országgal kötött csatlakozási szerződés védzáradékát.
A magas beosztású uniós tisztségviselők között köröztetett dokumentum szerint a bizottság szeptemberben értékeli a (reform)folyamatot valamennyi területen, különösen a „komoly aggodalomra" okot adó területeken. A bizottság a (reform)folyamat alapján készíti el ajánlását arról, hogy Bulgária és Románia készen áll-e a 2007-es EU-csatlakozásra.

Olli Rehn, az Európai Bizottság bővítési biztosa kedden teszi közzé jelentését, amelyben véleményt mond arról, hogy Románia és Bulgária érett-e a 2007-es csatlakozásra, s javaslatot is tesz a tagállamoknak a két ország felvételének időpontjára.

Bulgáriának mindenekelőtt az igazságügy területén kell előrelépnie, azon belül is a korrupció elleni küzdelemben, valamint a szervezett bűnözés és a pénzmosás felszámolásában. Románia esetében különösen az uniós mezőgazdasági támogatások kezelése terén van még javítanivaló, a korrupció és a szervezett bűnözés kikerült a fekete ponttal jelölt területek közül.

A szófiai kormánykoalíció pártjainak vezetői hétfőn közös közleményben megerősítették, hogy a kormányban megvan a „politikai akarat" az Európai Unió által megkövetelt feladatok „gyors ütemben való teljesítésére". Szergej Sztanisev kormányfő, Szimeon Szakszkoburggotszki, a Nemzeti Mozgalom vezetője és Ahmed Dogan, a legkisebb koalíciós párt, a török kisebbség pártjának első embere közleményben megismételték, közös céljuk, hogy Bulgária 2007. január elsején az EU teljes jogú tagjává váljon. Reményüket fejezték ki, hogy a kedden megszülető bizottsági jelentés visszatükrözi a Bulgáriában az EU-tagság érdekében az utóbbi hónapokban tanúsított „komoly igyekezetet", valamint a Brüsszel által figyelemmel kísért szinte minden területen véghezvitt „észrevehető előrelépést".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fogadta a venezuelai elnököt Tony Blair Londonban

A brit kormány teljes bojkottja mellett kezdte meg kétnapos, magánjellegűnek minősített londoni… Tovább olvasom