Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Szeptemberre halasztották a Magyar Gárda-pert

Szeptember elsejére napolták el a Magyar Gárda elleni pert a Fővárosi Bíróságon. A per hétfőn újabb felperesekkel és egy alperessel bővült.
Hétfőn a felperesi és az alperesi oldalon is többen jelezték, hogy részt vennének a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatására kezdeményezett perben. Közülük a bíróság háromnak, a Magyarországi Kisebbségek Pártjának, a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének és egy nyugalmazott mérnöknek engedélyezte a perbe való beavatkozást.

Az ügyészség által kezdeményezett polgári perben már korábban csatlakozott a felperesi oldalhoz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Országos Cigány Önkormányzat. A felperesi oldalt a már említett két kisebbségvédelmi szervezet, a Magyarországi Kisebbségek Pártja, illetve a Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete erősíti hétfőtől, az alperesi oldalon pedig Reiner Péter nyugalmazott mérnök kapott lehetőséget a beavatkozásra. A többiek beavatkozási kérelmét - közöttük Mónus Áron, az Új Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Túlélés '98, az '56-osok Világszövetsége, illetve a Magyar Antifasiszták és Ellenállók Szövetsége beavatkozási kérelmét - a bíróság elutasította.

A pert kezdeményező Fővárosi Ügyészség képviseletében Varga Bálint ügyész hangsúlyozta, hogy a Magyar Gárda rendfenntartó szerepet játszik, amit legutóbbi galgagyörki és faddi - úgymond - demonstratív jellegű masírozásuk is bizonyít. Az alperes már az előző tárgyaláson is arra hivatkozott, hogy a Magyar Gárda Mozgalom nem azonos a beperelt egyesülettel. Az ügyész most ennek ellenkezőjét igyekezett bizonyítani, felsorolt több olyan magánszemélyt, akik a Magyar Gárda Mozgalom tagjai, de az Egyesületnek is fizettek úgynevezett pártoló tagdíjat. Vona Gábor, a Magyar Gárda Egyesület vezetője erre azt mondta, hogy az 1300 gárdista és a 3-4 ezer pártoló tag mellett jelentéktelen az a 8-10 ember, aki az Egyesületnek is fizetett tagdíjat, ez nem bizonyítja azt, hogy a két szervezet azonos.

Száva Vince, a Magyarországi Kisebbségek Pártja elnöke a tárgyaláson kijelentette, hogy az emberek rettegnek és rémálmaik vannak a Magyar Gárda fellépése miatt. Reiner Péter ezzel szemben kijelentette, hogy ő zsidó származású és büszke magyarságára, és ezért elsők között jelentkezett a Magyar Gárdánál pártoló tagként. Kijelentette a bíróságon, hogy "a Gárda számos budapesti és vidéki rendezvényén vettem részt, valamint jelen voltam mindhárom ünnepélyes avatáson, és soha nem tapasztaltam olyan megnyilvánulást, amely sértette volna bárkinek is a jogait, emberi méltóságát, szabadságát".

A bíróság tanúként meghallgatta a Magyar Gárda honlapjának szerkesztőjét és levetítettek két videofelvételt, a Faddon és a Vánd községben tartott rendezvényről. Az első vetítést az ügyész kezdeményezte, aki szerint Faddon megfélemlítő masírozás történt, a másik vetítést pedig a Gárda Egyesület jogásza, Gaudi Nagy Tamás kérte. Ez arról az emlékünnepségről szólt, amelyen a Magyar Gárda felsorakozott tagjai jelenlétében Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is beszélt a svábok egykori kitelepítése kapcsán.

A tárgyalás vége felé Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat nevében kérte a bíróság mielőbbi döntését, mert szerinte a helyzet pattanásig feszült, és aggódik amiatt, hogy "a Gárda tovább provokálja a hazai cigányságot".

A bíróság a tárgyalást szeptember 1-jére napolta el.

A késő délutánig tartó egész napos tárgyalás után a Fővárosi Bíróság épülete előtt Vona Gábor azt mondta a Markó utcában felsorakozott gárdistáknak, ha ma újra kellene kezdeniük, ugyanúgy csinálnának mindent, mint eddig.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Jo bacsee 2008. július 03. 21:17
  „Amúgy meg miért MAGYAR GÁRDA? Mikor cigány is ment oda!
  Hallottam!

  hát akkor ez már nem magyar gárda!

  Nincs igazam?”
 • 23. Feeeeeeeee 2008. július 02. 09:11
  „Csináltak eddig valamit? Nem. Csak bohóckodnak.”
 • 22. Feeeeeeeeeee 2008. július 02. 09:09
  „Le A magyar gárdával!!!!!!!! semmi értelme”
 • 21. matriné 2008. július 02. 08:00
  „Vajon miért nem adnak a cigányoknak is egy országot, mint a zsidóknak? Vajon Ők is boldogulnának a többi fajta embertársaik támogatása nélkül.Vagy nincs a földön olyan hely, ahol a szomszédaik megtűrnék őket, hisz olyan jól tudnak "bazseválni"!”
 • 20. eagle 2008. július 01. 23:21
  „a magyar embereknek is anyi jogot kellene már biztositani végre hazánkban.és nem kevesebbet mint a nemzetiségieknek aromáknak és a határon tulról érkezö embereknek akik itt telepednek le "csak azért mert magyarok"és élni akarnak !”
 • 19. TELSTAR 2008. július 01. 21:49
  „HAJRÁ MAGYAR GÁRDA !!!”
 • 18. CIGÁNYMENTES ÖVEZET! 2008. július 01. 19:26
  „Kell a Magyar Gárda!úgyis elharapózott a cigánybűnözés!”
 • 17. c1 2008. július 01. 19:19
  „16
  Remélem nem a csürhe banda (ujjjjjmagyar)”
 • 16. lali 2008. július 01. 17:34
  „Ha megszünik,ki védi meg a Magyart? Mert a cigányok szervezettek,és több joguk van mint nekünk.Mi lessz itt tíz év múlva?”
 • 15. DG 2008. július 01. 15:23
  „10.

  Eddig csak sejtettem, hogy "kultúrember" vagy, most már tudom. Irogassál csak nyugodtan, engem szórakoztatsz!

  Mindezektől függetlenül épeszű ember nem lehet a Magyar Gárda ellen. Követtek el ők bármilyen bűncselekményt? Nem. Fellépnek a bűncselekmények elkövetőivel szemben lehetőségeikhez képest? Igen. Segítenek a segélyből élő megélhetési bűnözők áldozatain? Igen. Akkor mi velük a baj? Kinek van félnivalója tőlük?”
 • 14. dracke 2008. július 01. 12:51
  „Ahogy látom tiszta óvoda van itt. még jó hogy nem mutogattok 1 másra:)

  A cikkhez:

  A gárdától ki fél amúgy? mert szerintem senki a vasasok , a rezesek, és a szőröstalpúakon kívül.
  Nem hiszem hogy a magyarnak rémálma lenne ha a MG az utcába masírozna, legalábbis én tuti hogy jól aludnék mert tudnám hogy este nem másznak be az udvarra és tolják el a fűnyírót, meg költöznek be a melléképületbe, és utána nem lehet onnét kitenni őket(hacsak nem lesz X-akta rejtélyes eltűnésekkel):D”
 • 13. BTK 2008. július 01. 12:46
  „" magyarok " !

  Ritka egy féreg, idegbeteg "gyökér" vagy, "cimbi".
  Ocsmány a modorod, ahogy az emberek hozzászólásait értékeled a magad stílusában!”
 • 12. magyar1 2008. július 01. 12:26
  „magyarok
  Válts nevet, nem vagy méltó rá.”
 • 11. Star 2008. július 01. 11:42
  „"mamlasz" "gyökér" "a te fajtád a legveszélyesebb" - mondtam én hogy sz@r ember az aki a saját fajtáját nem tiszteli!”
 • 10. magyarok 2008. július 01. 11:13
  „heti világgazdaságból te mamlasz....
  megnézhetnénk kinek vannak szövegértési problémája te gyökér annak ahonnan kibújtál... Szűrös Mátyás a legnagyobb, Csintalan a legnagyobb Mszmps kinél van te... Egyébként a 45% nem több mint az 55% ezért nincsenek többen a Fideszbe ezt nem is állítottam te gyökér de úgy látom a szövegértéssel inkább neked van bajod... Az ilyenekkel mint te csak egy baj van, hogy megszületett... A Te fajtád a legveszélyesebb, azt hiszed, hogy van agyad és nyomod a süket szövegedet...”
 • 9. DG 2008. július 01. 09:42
  „6.
  Honnan szerzed az adataidat? A Népszabadságból - aminek már a neve is oximoron - vagy a Heti Hetesből?
  Egyébként az irományaid alapján neked vannak szövegértési problémáid, de ezért ne csüggedj, nem vagy vele egyedül.
  Ha viszont komolyan gondolod, hogy a volt MSZMP tagok közül több van a Fideszben és szavazóik között, mint az MSZP esetében, akkor téged vagy nagyon becsapott valaki, vagy sürgősen fordulj orvoshoz. Tudod, már nem kell vizitdíjat fizetni.”
 • 8. Star 2008. június 30. 22:13
  „Sz@r egy ember lehet az, aki a saját fajtáját megtagadja!”
 • 7. raffy2 2008. június 30. 22:10
  „a gárda tovább provokálja a hazai cigányságot,mondja kolompár.ez hülye úgy ahogy van.a másik hülye, száva szerint ,meg rettegnek és rémálmai vannak az embereknek a MG-tól.hát nem tudom én nyugodtan alszom,igaz nincs is a közelemben roma.az emberek nem a gárdától rettegnek,hanem a sok éjszakai bagolytól.nem tudom a száva,meg a kolompár magyarországon lakik,vagy csak verik a nyálukat?”
 • 6. magyarok 2008. június 30. 21:33
  „Nagy részt az MSZP--hez??? ez meg milyen szöveg??? Van két párt az egyikhez csatlakozik 55% kommunista a másikhoz 45% akkor a 45-ös az menő a te értékítéleted szerint???

  Az meg, hogy mi köze a a Magyar Gárdához... Hát cimbi, ha neked nem sikerült kivenned az írásomból, hogy mit miért írtam akkor javaslom keresek egy gyerek oldalt és írj nekik, velük talán megérteted magad...”
 • 5. DG 2008. június 30. 21:23
  „3.
  Az utólsó mondatod szó szerint igaz, az MSZP-nek semmi köze a baloldalhoz, a baloldali eszmékhez, értékekhez. Az viszont biztos, hogy az MSZMP tagok és szavazók nagyrészt az MSZP-hez csatlakoztak, csak sokan nem veszik észre, hogy most már teljesen másról van szó. Akik annak idején legjobban szidták a rothadó kapitalizmust és a magántulajdont, azok mára milliárdosok, köszönhetően a sok becsapott embernek. Most már csak azt nem értem, a hozzászólásodnak mi köze a Magyar Gárdához, de ez végülis az én bajom.
  A Magyar Gárdáról csak annyit, itt is demokratikusan kellene választani. Aki jobban szereti a segélyből tengődő megélhetési bűnözőket, az éljen velük, közöttük, aki meg a Magyar Gárdát részesíti előnyben, az meg ne. Ilyen egyszerű.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz meg fogja védeni a nyugdíjakat

A Fidesz garantálja, hogy akármilyen mély is Magyarország válsága, meg fogja védeni a nyugdíjak… Tovább olvasom