Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Szeptembertől érdemes új céget alapítani

Sokan képtelenségnek tartják, hogy a cégbíróságok egyetlen óra alatt döntsenek a vállalkozások bejegyzéséről, mint ahogyan azt a kormány szeretné. A tervezet szerint szeptembertől már csupán két napjuk lesz a bíróságoknak a cégek regisztrálására.
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) álláspontja szerint bizonyos feltételek mellett, mint a tisztviselői létszám emelése, illetve az informatikai fejlesztés sikerülhet véghezvinni a könnyített cégbejezést.

Szeptembertől két nap, jövő júliustól pedig egy óra alatt bejegyeztethetők lesznek a cégek, ha a parlament elfogadja az igazságügyi tárca javaslatát. Ebben az esetben a kft. minimális jegyzett tőkéje alapesetben 500 ezer, a zártkörű részvénytársaságoké pedig ötmillió forintra csökkenhet.

Elméletileg már ma is létezik az egyszerűsített cégbejegyzés intézménye, de az ehhez adott szerződésminta túl szűk kereteket biztosított a vállalkozóknak, így ezt a lehetőséget ma kevesen választják - mondta a Népszabadságnak az előterjesztés hátteréről Gadó Gábor, az igazságügyi tárca szakállamtitkára. A módosítás jóval több és az igények szerint változtatható minta alapján teszi lehetővé a kétnapos, elektronikus ügyintézést.

Jelentős változás, hogy a cégbejegyzési illeték egységesen 15 ezer forintra csökken: jelenleg kft. és zrt. alapításakor 100 ezer, bt. és a kkt. esetén pedig 50 ezer forintot kell fizetni. A közzétételi illetéket pedig eltörölnék. Ezzel egyidejűleg változik a gazdasági társaságokról szóló törvény legalacsonyabb jegyzett tőkéről szóló passzusa is.

A korábbi tervektől eltérően a kft.-knek nem lesz 1000 forintos törzstőke-minimuma, a mostani hárommilliós előírás 500 ezer forintra mérséklődik. Nem lesz kötelező az aláírás közjegyzői hitelesítése: elegendő lesz annak ügyvédi ellenjegyzése. Így a cégalapítással kapcsolatos összes adminisztratív teendőt el tudja majd végezni az ügyvéd is.

Két új szabály csak 2008. július elsejétől lépne hatályba. Megszűnne a papíralapú ügyintézés, és kötelező lenne az elektronikus cégeljárást alkalmazni a jogi képviselőn keresztül. Így viszont egyszerűsített cégeljárásban a bejegyzés időtartama egy órára csökkenne.

A tárca szerint ennek már csak azért sem lesz akadálya, mert az "egyablakos" bejegyzéssel a cégbírák dolga - rugalmasabb szerződésminták mellett is - jelentősen egyszerűsödik. A nem egyszerűsített cégeljárásnál azonban maradnak a mostani díjak, illetve a cégbírósági ellenjegyzésre kiszabott 15 napos határidő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

csornán sincs csoda

Csornán Horváth László helyett az ifjúsági együttes korábbi trénere, Varga Péter lett a… Tovább olvasom