Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Szerbia elismeri a montenegrói népszavazás eredményét

A szerb államfő elismerte a montenegrói népszavazás eredményét, a belgrádi kormányfő azonban megvárja a hivatalos végeredményt, mielőtt véleményt mondana. Borisz Tadics elnök és Vojiszlav Kostunica azután nyilatkozott, hogy a montenegrói választási bizottság megerősítette: a függetlenségpártiak nyerték meg a népszavazást.
A szerb államfő elismerte a montenegrói népszavazás eredményét, a belgrádi kormányfő azonban megvárja a hivatalos végeredményt, mielőtt véleményt mondana. Borisz Tadics elnök és Vojiszlav Kostunica azután nyilatkozott, hogy a montenegrói választási bizottság megerősítette: a függetlenségpártiak nyerték meg a népszavazást. A szerb miniszterelnök hozzátette: kormánya el fogja fogadni a referendum végeredményét, de csak azután, hogy a hivatalos adatokat is közlik.

Korábban a szerb-montenegrói államszövetség elnöke bejelentette, hogy lemond tisztségéről. Szvetozar Marovics közölte, hogy a héten még elmegy Belgrádba, megtartja a miniszteri tanács utolsó ülését, és összehívja a legfelsőbb védelmi tanács ülését is. Hozzátette: lehet, hogy felhagy a politizálással.

Az előzetes eredmény szerint a vasárnapi népszavazáson részt vevők 55 és fél százaléka voksolt arra, hogy Montenegró önálló állam legyen - közölte hajnalig tartó ülését követően a népszavazást felügyelő bizottság szlovák elnöke, Frantisek Lipka. Az eredmény ugyan jogi szempontból még mindig nem tekinthető véglegesnek, a gyakorlatban azonban biztosra vehető, hogy változás nem lesz. Ez azt jelenti, hogy a Szerbia és Montenegró alkotta államközösség két államra esett szét. A montenegrói unió-pártiak követelik a szavazatok újraszámlálását.

A 485 ezer szavazásra jogosult montenegróinak a 86,5 százaléka vett részt a véleménynyilvánításon. A függetlenséget a szavazók 55,5 százaléka támogatta, a Szerbiával való együttélést 44,5 százalékuk akarta. Egy százalékon aluli az érvénytelen szavazatok aránya.

Lipka elmondta, az óvás lehetőségének a határideje 3 nap, tehát szerdán este jár le. A hivatalos végeredményt legkésőbb szombaton reggel kilenc óráig kell közzétennie a bizottságnak.

Az unionista tömbnek a köztársasági referendumi bizottságban jelen levő képviselői nem értettek egyet a Lipka által közölt eredményekkel, a tényeken azonban mindez semmit sem változtat. A bizottság 8 tagja függetlenség párti, 8 pedig az unionsták táborának a tagja. Frantisek Lipka Szlovákia montenegrói konzulja a 17. tag. A még mindig nem hivatalos jelentés elfogadásához az éjszaka az ő szavazatára is szükség volt.

Az EU bővítési biztosa szerint mindkét államnak van esélye az uniós tagságra

Az Európai Unió bővítési biztosa szerint idővel Montenegrónak is lehetősége lesz az uniós csatlakozásra. Olli Rehn Brüsszelben beszélt erről. Az Európai Bizottság a vasárnapi választás óta először tett erre utaló kijelentést. A bővítési biztos közleményében hangsúlyozta, hogy nemcsak Montenegrónak, hanem Szerbiának is esélye van az uniós csatlakozásra, ha Belgrád hajlandó együttműködni a délszláv háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvári csoport

Újhely Építők–Püski 1–1 (0–1). Gsz.: Tuba, ill. Czafik P. Tovább olvasom