Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Szerbiában tartózkodik Mladic

Ratko Mladic, a srebrenicai népirtás fő felelősének tartott volt boszniai szerb hadseregparancsnok Szerbiában tartózkodik, a hatóságok, ha akarnák, 48 órán belül elfognák őt, de ezzel soha nem próbálkoztak - állítja Florence Hartman, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyészének szóvivője.
"Soha nem tettek kísérletet Mladic elfogására. Amikor a szerbiai közvélemény az ő elfogásáról beszél, akkor annyi történik, hogy a szakszolgálatok meghívják teára. Mladicot 48 órán belül Hágába lehetne hozni. De erre nincs politikai akarat, az állami szervek semmit sem tesznek ilyen téren... Mladic Szerbiában van! Minden információink erre utal. Nem az erdőben bujkál, hanem a katonai hírszerzés egy részének védelme alatt álló objektumokban" - szögezi le a szóvivő.

Szerinte ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy Mladic katonai létesítményekben rejtőzködik, de azt sem, hogy "lyukakban, kotorékokban és barlangokban" kell őt keresni.

"A védelmi miniszterük (Zoran Stankovic) azt ígérte, hogy az év végéig kiadja Mladicot. Ez a 2005-ös esztendő volt. Mladic nincs Hágában, a miniszterük nem teljesítette ígéretét" - szögezte le Hartman.

A szóvivő rámutat arra, hogy "az önkéntes feladás politikájának" vannak korlátai. "Ez többé nem működik. Az ország nem az önkéntes feladásra kapott utasítást, hanem a letartóztatásra" - szögezi le a szóvivő, aki szerint Szerbia területén még öt hágai szökevény van, beleértve Mladic "bűntársát", Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt is.

Hága megkapta Belgrádtól Mladic katonai dossziéját, de Florence Hartman szerint az ügyészség továbbra is követeli Belgrádtól a tábornokra vonatkozó parancsokat és utasításokat tartalmazó "kísérő dokumentumokat", továbbá Mladic egészségügyi kartonját, amelyet 1995-től kezdődően vezettek.

Szerinte a tábornokot sok helyen gyógykezelték, Belgrádban is, ami egyben azt bizonyítaná, hogy az állam bújtatta őt.

"Az egészségügyi karton segíthet hollétének kiderítésében. Akinek betekintése van az egészségügyi kartonba, tudni fogja, hol keresse" Mladicot - mondja Hartman. Magyarázata szerint az orvosi dokumentációból kiderülne az, hogy a tábornok egészségi állapota megkívánja-e a rendszeres orvosi ellenőrzéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar szakembereket fizetik a legjobban Kelet-Európában

Nálunk honorálják a legjobban a szakembereket Közép- és Kelet-Európa országai között - derül ki a… Tovább olvasom