Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Szerdán eldől, elzárják-e előlünk az EU-s pénzcsapot

A felfüggesztést visszavonhatják, ha Magyarország megteszi a kellő intézkedéseket - olvasható az EB napirendjében.
Az Európai Bizottság szerdai ülésén tárgyalja azt a javaslatot, amellyel a túlzott deficit miatti eljárás keretében ideiglenesen és részlegesen felfüggesztenék az újabb magyar kohéziós támogatásokat - derül ki abból a napirendtervezetből, amelyet a Reuters brit hírügynökség szerzett meg kedden.

A bizottság szerdai ülésének főbb témáit taglaló dokumentumban megjegyzik: a lépés inkább ösztönző, mintsem büntetés, hogy Magyarország csökkentse túlzott hiányát. A felfüggesztést visszavonhatják, ha Magyarország megteszi a kellő intézkedéseket - olvasható a napirendben.

A felfüggesztés mértékéről csak szerdán esik szó; és a javaslatban nem fogalmaztak meg a visszavonásához szükséges konkrét lépéseket sem - írta a dokumentumra hivatkozva a Reuters.

Olvasóink írták

 • 20. Mignon 2012. február 22. 12:13
  „A mai ülesen sok mindenröl targyalnak, ezek közül Magyarorszag csak egy tema...!

  Ha valaki rögtön szeretne megtudni (mint az MTI es a magyar sajto), hogy mit döntöttek,
  akkor az alabbi linken meg fog jelenni a nap folyaman :

  http://ec.europa.eu/atwork/collegemeetings/index_de.htm”
 • 19. macs 2012. február 22. 11:40
  „11. v.imre,
  Nem szeretném az örömedet elrontani, de amennyiben végig olvastad volna az általad belinket cikket, akkor világos lenne számodra, hogy a csökkenés oka az árfolyam javulása.
  "Az ÁKK adatainak bontásából kiderül, hogy a csökkenés a devizaadósság mérséklődésének volt köszönhető. A forint erősödése következtében ugyanis a devizában fennálló tartozás 9 587 milliárd forintra csökkent a december végi 10 170 milliárd forintról. Ezzel szemben a forintban fennálló adósság 131 milliárddal nőtt egy hónap leforgása alatt."
  Az hamisítás, amikor Veresék az önkormányzatok előzetes adatai alapján közölnek adatokat, amik a végleges számok miatt változnak, az nem hamisítás, amikor a 2010-es adatok hasonló okok miatt változtak?”
 • 18. harcsabajusz 2012. február 22. 11:39
  „A sokévi deficitért nyilván nem csak a mostani kormány a felelős, de neki adatott meg, hogy helyretegye a dolgokat. Nem tette. A manyup pénztár lenyúlásával plusz százalékokat mutatott ki a költségvetés, de mindenki tudja - Brüsszelben is - hogy ez sokévi megtakarítás einstandolásából származik, semmi köze az adott év teljesítményéhez.
  Lassan komolyan partnernek kellene tekinteni az Uniót, nem pedig a komcsi moszkvához hasonlítgatni, és szabadságharcos retorikával gyártani a hülyeségeket. Ki mint vet, úgy arat. Ha a mostani kormány ellenségként kezeli azt a közösséget amelyik végre több évtizedes békét teremtett Európában, és milliárdokkal járul hozzá hazánk fejlődéséhez, akkor nem csak önzően demagóg, hanem veszélyesen szűklátókörű is. Ellenségeket gyártanak partnerek helyett. Egy, a világpiacnak kitett kicsi, közepesen fejlett ország bezárkózása ma egyet jelent a visszafejlődéssel. Nem szeretnék ismét az ötvenes évek önellátásra törekvő elmaradott, diktatórikus Magyarországában élni. Inkább egy európai szinvonalú, nyitott és versenyképes országban. Úgy néz ki Orbán még mindig nem érti, hogy nem a partnerek átvágása (mondjuk ezt Gyurcsányék se tették másképp), hanem az együttműködés az ami a hosszútávú fejlődés záloga. Lehet a számokkal, betűkkel játszani, bűvészkedni, de ha nincs mögötte tartalom, akkor elsősorban magunkkal tolunk ki. Ne feledjük: inkább vagyunk mi rászorulva az EU-ra mint fordítva.”
 • 17. v.imre 2012. február 22. 10:38
  „Kívánatos lenne, ha a DM Online Szerkesztő e cikk alá odatenné a 10:25-ös FRISS hírt: Londoni elemzők... Mert ugyanazt támasztja alá, amit a 16. hozzászólásomban írtam.”
 • 16. v.imre 2012. február 22. 10:15
  „14.utopia 2012.02.22. 09:54

  Nézd, utopia, a 2010. évben a májusi kormányváltást követően az EU elvárása az volt, hogy Magyarország költségvetés teljesítése az év végére maradjon a minusz 3,5% alatt, amit a Bajnai-kormány vállalt a 2008-2009-ben felvett IMF-EU Bank hitelmentő csomag fejében. Az Orbán-kormány teljesítette. 2011-ben az volt az EU elvárása, hogy az Orbán-kormány teljesítse a minusz 3%-ot. Teljesítette. Sőt, az EU által szabályos és nem támadott módon a magánnyugdíj-pénztárak vagyona visszavételével plusz 3,6%-ot teljesítettek. Az EU elszámolás rendje szerint történt mindez. Ezen teljesítés mód átértékelt netto következményeként az EU makacs módon úgy látja, hogy az Orbán-kormány 2013-ban az általa vállalt -3%-ot nem fogja teljesíteni, csak - tessék megkapaszkodni - ezt a vállalt teljesítést bizonyosan alul fogja teljesíteni - óh, Istenem! - 0,25%-kal. Csak azért is alulteljesít a kormány, mert ezt ők így állapítják meg. Holott látjuk a napi deviza árfolyamok napi változását követve, hogy a forint árfolyama egyik napról a másikra annyira erősödik, változik, hogy ez a 0,25%-os különbség egyik napról a másikra eltűnik, hol pozitívra változik, hol negatívra. A devizában nyilvántartott államadósságunk is 500 milliárd forinttal csökkent például januárban a decemberihez képest anélkül, hogy egy fillért (euro centet) is visszafizettünk volna. Ezért a 0,25% többlet vízióért vizsgálják most Magyarországot. Hát nem undorító? Hát ne legyek Unio ellenes? Gyalázatos politikus banda.”
 • 15. roxper 2012. február 22. 10:05
  „Már tegnap bejelentették, hogy még 100 mrd-dal megszorongatnak bennünket, ha bukjuk az 50 mrd-t, akkor azt is rajtunk vasalják be a szabadságharcos, arrogáns narancsnyikok, nincs kétségem efelől! :(
  Utána lenyúlják még a megmaradt 250 mrd mnyp pénzt és év végéig még 5 alkalommal módosítják a bűnrossz költségvetést! Az eu viszont nem hülye, látta, hogy matócsi költségvetésével 7% körüli hiány volt és mnyp pénzekkel is csak 3% körülire kozmetikázták ki, ami idén már nincs... Az államadósság meg a kommunikációjuk ellenére tovább nőtt, pedig ők 73%-ot ígértek és most is 80%-on áll! Hazudnak ezek orrba-szájba! :P”
 • 14. utopia 2012. február 22. 09:54
  „Az EU-n kívül is van élet nyilatkozták politikusaink. Tüntetést szerveztek az EU ellen, akkor most miért is megy a sírás-rívás! Kilehet próbálni mi, történik, ha nem jön a pénz! Politikusainknak továbbra is megmarad a vagyonkájuk, az emberek meg belepusztulnak, de ez nem számít!
  Ezeket érdemes elolvasni, talán elkerülhető lett volna a büntetés, ha nem kokikat és sallerek osztogatunk, és mindenkivel szembe megyünk a nagy szabadság harcunkban!
  http://www.origo.hu/itthon/20120221-a-kormany-szamitott-a-kohezios-alapok-felfuggesztesere.html
  Kapott egy hónapot a kormány, nem élt vele
  Annak, hogy a kormány nem állt elő 2013-ra vonatkozó tervekkel a rendelkezésére álló egy hónap alatt, információink szerint részben az is az oka, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban sokáig el sem tudták képzelni, üres politikai fenyegetésnek tartották, hogy Brüsszel a túlzottdeficit-eljárás fenntartását rendeli el.

  http://index.hu/gazdasag/2012/02/22/50_milliard_feletti_buntetes_var_magyarorszagra/?rnd=811
  Ősz óta érlelődik a büntetés
  Matolcsy György válaszlevelében vitatta a bizottság megállapításait. Ezzel első körben több másik megfenyegetett ország is így volt, a belgák például már ott tartottak, hogy akár 800 millió eurós büntetéssel is kinéz nekik idén év elejére. Végül azonban a többi négy tagállam mind korrigálta pénzügyi terveit, így a bizottság januárban úgy döntött, hogy leveszi a napirendről az ellenük hozandó szankciók lehetőségét. Az öt közül egyetlen tagállam ellen tartották fenn az eljárást: Magyarországgal szemben.”
 • 13. igazságkereső 2012. február 22. 09:36
  „Őszintén remélem, -reméljük-,hogy az Európa Bizottság döntésekor a tisztesség is szerepet fog játszani, a humanitásról már nem is szólva, hiszen pénzügyileg egy teljesen tönkretett országról szól a történet, ja és 9 milliónál is több emberről Magyarországon! Az Európa Bizottság ugyan akkor meg is kérdezhetné Gyurcsány Ferencet - Almunia egykori pénzügyi biztos úr megállapításainak figyelembevételével! -,hogy mégis hová tűnt az országból több ezer milliárd forint?!!”
 • 12. Mignon 2012. február 22. 08:38
  „A föpolgarmester Jon Gnarr Reykjavikban ezzel a 3 programjaval
  nyerte meg a szavazatokat 2010-ben Izlandon :
  1.
  "A korrupcio nyilvanos lesz, es nem titkos...!"
  2.
  "Minden reykjaviki fürdöben lesz törülközö is...!"
  3.
  "Megvalasztasa eseten, lesz egy jegesmedveje a reykjaviki allatkertnek...!"

  :)))”
 • 11. v.imre 2012. február 22. 08:25
  „8.W666W 2012.02.22. 04:32

  Ugyan már! Kérlek olvasd el ezt az anyagot a Portfolio.hu honlapon és átgondolhatod mi történt Orbán előtt és alatt. Izlanddal meg nem kell példálózni tekintettel arra, hogy az alig háromszázezer lakosú állam bejelentette az államcsődöt, államosította a bankokat, kifizette a saját belföldi betéteseit és a külföldiekkel szembeni mind a 3,8 milliárd euro betétek visszafizetését megtagadta. Nekik csak ennyiből állt a helyzet rendezése. A 3,8 milliárdon is két ország, holland és - hirtelen nem emlékszem a Portfolión olvasott pár nappal ezelőtti cikkre - másik skandináv ország állampolgárai, betétesei osztoztak, vethettek keresztet betéteikre. Orbán nem hazudik, de azt látom az EU politikusoknál, hogy az tetszett nekik, ahogyan a közép-kelet-európai posztkommunista rendszerváltó hatalmak, politikai erők mennyire símulékonyan alkalmazkodtak az ő speciális liberál-kapitalista igényeikhez (nekik semmi nem volt drága, hogy miként sajátították ki nemzeti erőforrásainkat), az viszont nem tetszik nekik, ha valamely nemzet(állam) valamennyire is ragaszkodik a szuverenitásához.

  http://www.portfolio.hu/gazdasag/itt_a_fordulat_eredmenye_csokkent_januarban_az_allamadossag.163124.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator”
 • 10. Mignon 2012. február 22. 08:24
  „Izland igaz nem EU-tag, de egy sikeres orszag.

  Gazdasagi nehezsegeiket leküzdtek, mert összefogtak es a vezetö pozicioban
  a megfelelö politikusok vannak!
  Peldaul, Reykjavik fövarosnak a 45 eves Jon Gnarr a polgarmestere.
  Korabban Izland legnepszerübb komikusakent volt ismert...!

  (Olyan, mintha Szegednek Nagy Bando Andris lenne a polgarmestere.)

  :))”
 • 9. csakegyalampolgar 2012. február 22. 07:20
  „6. csafe 2012.02.21. 23:12
  2÷4: A fejlesztési pénzek "szétosztásáról" ne nagyon nyissunk vitát, ez nem munkahelyteremtést ösztönöz, csak a "zsebeket tömi"!!Továbbra is fenntartom zárják csak a csapokat, lépjünk is ki az unióból, lehet persze akár egy államcsőd is, és mi is akár Izland talpra tudnánk állni, egyedül. Ez egyébként jobb és bal oldaltól független, mert tegyük hozzá mindkét oldal "remekül él!!". Mindenki csak annyit lopott el, amennyit bírt!!”
 • 8. smalltown 2012. február 22. 00:11
  „zarjak csak el, ugysem akarunk gyarmat lenni - lasd elozo hozzaszolasok!
  Emberek, ti szoktatok gondolkodni is?”
 • 7. W666W 2012. február 22. 04:32
  „persze Útban vagyunk, meg az EU szívatni akar meg bezzeg a szocikkal nem tettek semmit !!..Csak egyet felejt el mindenki, HOGY NEM AZ EU HIRDETTE MEG A GAZDASÁGI SZABADSÁGHARCOT HANEM EGY BIZONYOS ORBÁN VIKTOR ÉS szaksegédeje MATOLCSY GYURIKA....
  Meg nem az EU nyilatkozta azt , hogy kipaterultuk az IMF-et és adtunk neki egy kokit hanem ha jól emlékszem egy diktátorhajlamú Törpe egy bizonyos Orbán Viktor....

  Lehet úgy hazudozni mint ahogy Fletóék tették, és lehet úgy blöffölni ahogy a másik tehetségtelen Banda teszi...Sajnos az EU nem vette be azt a blöfföt, hogy ha valaki lenyúk egy komlett magánnyugdíhpénztári kasszát akkor attól megoldódnak a problémák, vagy ha mondjuk 3 évig megadóztatják a banokat , multikat, és miegymás....

  Orbánék ugyanazt akarták mint a szocik tudniillik HAZUDNI csak nekik nem jött be, és most ezt elégelte meg az EU ...van egy olyan mondás, hogy megszoksz vagy megszöksz..Na most lehet választani...Kéremszéepn ez nem az ovoda, hogy mutogatunk, hogy " bebeb bezzeg a Pistike ezt csinálta és most azért rossz nekünk "....

  Ha jól tudom 2010- óta Pincsi Viktor és Bandája van hatalmon Természetesen 2/3 dal és valahogy azóta az egyébként igen gatyára tett országot nemhogy próbálták volna kihúzni a szarból, hanem ha lehet még jobban beletaszajtották....Ök is azt csinálják mint <moderálva> szocik tették..hazudnak éjjel nappal csak azzal a különbséggel, hogy ÖK ezt nem AKARJÁK beísmerni...Hanem mit tesznek mutogatnak mindenkire és megpróbálják manipulálni az embereket magukat áldozatnak feltüntetni.....

  Meg kell nézni IZLANDOT...Ott 3 éve még államcsöd volt..Ott nem mutogattak senkire hanem ÖSSZEFOGTAK és ma már a FITCH and RATINGS FELMINÖSÍTETTE !!!!!!! azaz kivette a bóvli kategóriából Izland államadósságát..Ja hogy ott a nemzet egytöl egyig a HITELES miniszterelnök mögé állt ????

  na ezt kéne megtanulni itthon is az Ilyen Orbán, és Gyurcsány féle 3. generációs kommunistáknak és bukott Kiszeseknek...HITELESNEK lenni...Hazug magyar politikusok és még megosztják a népet is mert ugye azt tartja a mondás, hogy " osszd meg és Uralkodj "....”
 • 6. csafe 2012. február 21. 23:12
  „2÷4
  Mit saccoltok, hány ember veszti el a munkáját, ha a fejlesztési pénzeket elveszik? Hány családnak kell reménytelenül munkát, megélhetést keresni?
  3. Veress a költségvetéshez a magán nyugdíjakat is beszámította. Viktor meg egyszerűen elvette. Mi a különbség?”
 • 5. imre57 2012. február 21. 20:24
  „Nagyon útban vagyunk valakiknek!!!”
 • 4. bánki 2012. február 21. 20:13
  „Ki kell lépni !

  Kevesebb II. villamos !”
 • 3. DobóI 2012. február 21. 19:52
  „Hol volt eza EU-s gittegylet amikor a kretén Veress meghamisitott költségvetését ész nélkül bevették?”
 • 2. csakegyalampolgar 2012. február 21. 18:28
  „zárják csak el, és végre nem problémázhatnak semmin!!!!”
 • 1. deszkás 2012. február 21. 18:20
  „Nagy az esély rá,és nem örülök.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokorni: aggályos a szakképzés idejének lerövidítése

A politikus attól tart, hogy emiatt nagyon szűk, betanítás jellegű lesz a szakképzés. Tovább olvasom