Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Szerdán temetik Ranschburg Jenőt

A népszerű pszichológus, tanár, számos szakkönyv szerzője, Budapest díszpolgára 75 évesen, március 10-én hunyt el kórházban, ahova néhány nappal korábban került.
Március 23-án, szerdán temetik Ranschburg Jenő pszichológust, a pszichológia tudományok doktorát. Búcsúztatása 16 órakor lesz Budapesten, a Fiumei úti sírkertben - közölte vasárnap az MTI-vel a gyászoló család.

A népszerű pszichológus, tanár, számos szakkönyv szerzője, Budapest díszpolgára 75 évesen, március 10-én hunyt el kórházban, ahova néhány nappal korábban került. Ranschburg Jenő több tudományos tisztséget is betöltött, többek között volt a Magyar Pszichológiai Társaság főtitkára és a Magyar Pszichológiai Szemle rovatvezetője is. Tagja volt a Nemzetközi Pszichológiai Társaságnak és a Nemzetközi Fejlődéslélektani Társaságnak, 1992-től 1996-ig az Országos Gyermekvédő Liga elnökeként tevékenykedett. Fő kutatási területe a fejlődéslélektan, a szocializáció, a klinikai gyermeklélektan, a fejlődési pszichopatológia volt. A tudományos ismeretterjesztést mindig is szívügyének tekintette, a családi és iskolai gyereknevelés témakörében számos cikket jelentetett meg a különböző szak- és napilapokban, folyóiratokban, s emellett szerte az országban tartott előadásokat, vezetett tanfolyamokat a pedagógusok számára.

Több könyve is megjelent. Ranschburg évtizedekig a Magyar Televízió Családi kör című műsorában volt kommentátor, amikor sokat tett azért, hogy az itt-ott még meglehetősen merev magyar nevelési rendszer a hideg és szigorú szabályoktól elforduljon a meleg és engedékenyebb szabályozás felé - emlékeztetett halálakor az MTI-nek pályatársa, Vekerdy Tamás pszichológus, aki nagyon fontosnak tartja azt is, hogy "példamutató őszinteséggel vállalta mindig saját magát, saját életútját, saját családját". A fejlődéslélektan kutatásában és oktatásában végzett munkásságáért, a gyermekek védelme érdekében folytatott tevékenységéért 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2006-ban Budapest díszpolgára lett, 2009-ben Prima Primissima-díjat kapott, 2010-ben a Hazám-díjat vehette át.

Olvasóink írták

 • 1. novaklaszlo56 2011. március 21. 01:40
  „Nagyon nagy szükség lett volna még rád, tanár úr! Sokkal nagyobb, mint valaha!
  A nemigen pótolható személyes, szakmai és szigorú, mégis - vagy talán épp ezért - baráti támogatásod nélkül, de a tőled kapott lendülettel és hittel próbáljuk folytatni. Kérlek, biztass és vezess bennünket tovább! Hisz láthatod, mennyi a baj!
  Maradj hát velünk: bennünk örökre, és segíts nekünk!

  Ég veled, tanár úr!

  (Nem vagyok hívő. De ha kiderülne, hogy tévedtem ebben, és nekem is megnyílik az az ajtó, akkor tudom, hol talállak: az égi auditórium maximumban. S ha ott éppen nem, akkor a közülünk gyermekként - néha felnőtt testből - eltávozó lelkek angyali játékszobájában. :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoznak a pártok Lázár János kijelentése ellen + videó!

Tiltakoznak az ellenzéki pártok a Fidesz frakcióvezetőjének "őszödi beszéde" miatt. Az LMP szerint Lázár "másodrendű állampolgárként tekint azokra, akik nem vagyonosak." Tovább olvasom