Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szerdára felszámolják az átmeneti szállást Devecserben

A szerda estét már nem kell közösségi szálláson töltenie annak a három devecseri családnak, amely négy hete a zeneiskola tantermeiben kénytelen aludni; egy segélyszervezet kifizeti az albérletet nekik, így átmenetileg oda költözhetnek.
A város legszegényebb negyedében, a Dankó-telepen élő romák közül a volt bíróság épületében, a zeneiskolaként üzemelő intézmény három tantermében több mint 40 embert helyeztek el az iszapömlés utáni első két héten, de időközben többségük rokonokhoz, ismerősökhöz, illetve albérletbe költözött.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a még a közösségi szálláson lévő három család számára Devecserben átmenetileg üres házakat bérelnek, de lakhatásuk végleges megoldásához a három hónapos bérlet letelte után az önkormányzat a tervek szerint a kármentő alapból, vagy az állami támogatásból megvásárolja az ingatlanokat.

A kormányzat és a védelmi bizottság tervei szerint azoknak a károsultaknak, akik nem segélyszervezetek támogatásával, hanem önerőből költöztek átmenetileg albérletbe, illetve rokonokhoz, ismerősökhöz, lakástámogatási hozzájárulást fizetnek majd, tekintettel arra, hogy a szállásadónak is pluszköltségekkel kell számolnia.

A legfrissebb adatok szerint Devecser 21 elöntött utcájából 225, Kolontáron 35, Somlóvásárhelyen két lakóházat kell lebontani. Kolontáron eddig 10 házat semmisítettek meg, de újabb bontási határozatokat még nem adtak ki. Az épületek megsemmisítése várhatóan a jövő hét közepén, végén kezdődhet el.

Olvasóink írták

  • 2. szilléri 2010. november 02. 08:24
    „Az MSZMP központi döntésének értelmében 1962-ben létesítették a Dankó telepet Devecseren. A két másik ,,putris" terület lakóinak komfortos lakóegységeket létesítettek.
    A Devecseri romák Ausztriába jártak ,,vasazni" lomtalanításnak álcázott lopások formájában. ( lásd. 2008-as hírek a neten )
    Szociálisan érzékenyen azért fogadnék két láda sörbe, hogy húsz év múlva megint jelentkeznek az érintettek.”
  • 1. deszkás 2010. november 01. 19:09
    „És lakhatást biztositanak az ott élő de nem tulajdonnal nem rendelkezőknek is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök vágták le a láncot a temető bezárt kapujáról

Több mint száz ember rekedt benn kis időre vasárnap a nyíregyházi köztemetőben, mert lelakatolták a… Tovább olvasom