Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Szerecseny: csak az óvoda maradt

A Téthez közeli Szerecseny a tanácsi időben a Téti járáshoz tartozott, majd Veszprém megyéhez csatolták, s a rendszerváltás után közakaratra tért vissza ismét a település Győr-Moson-Sopron megyéhez. Máig sem bánta meg, hiszen valójában mindig is idetartozott.

Idén 62 millió forintból gazdálkodhat a 910 lakosú Szerecseny. Iskolára nem kell költenie, hiszen 2002 szeptemberében már nem csengettek be a helyi iskolába. Elfogytak a gyerekek, úgy találták jónak, ha a szomszéd településekre járnak át. Szakács István polgármester azt mondja, nem tudja, hosszabb távon hogy üt majd ez vissza, és egyáltalán visszaüt-e, egyelőre nem látják kárát. Az önkormányzatnak iskolabusza van, körjáratban viszi a szerecsenyi gyerekeket Gyömörére, Gyarmatra, Tétre.
Szerecseny a téti kistérséghez tartozik, egy a tizenkilenc odatartozó településből. A kicsiknek járandó pénzt a kistérségek kapják, ez rendben is lenne talán, az nincs rendben, hogy a feladatok jó része viszont megmaradt a kicsiknél. Ahogy korábban, ma se igen tudják utóbbiak érvényesíteni érdekeiket. A polgármester szerint a kicsik mindig csak választások idején fontosak. Hogy mire futja a 62 milliós költségvetési forrásból? Sok mindenre nem. Szerencsére a csatornahálózat kiépült, a földgáz is ott van a faluban. Az utakat szeretnék korszerűsíteni, erre pályázik a település. A saját forrásuk mindenesetre most meglesz, az uniós lehetőségekre azonban aligha futja. A fejlesztési pénzek nagy-nagy többsége a városokhoz megy. A szerecsenyiek, ahogy régen, most is leginkább Győrben és Téten érdekeltek, a két városban találnak a helyiek munkalehetőséget. A községben néhány kisvállalkozás van, de inkább kényszervállalkozások ezek a polgármester szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyhét a telepen

Kanyargós út vezet a telepre. Az út szélén nincs virág, mi több, hihetné az ember, hogy az a… Tovább olvasom