Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Szerelemtől sújtva

Éva életének értelme egy negyvenhárom éves házasemberrel folytatott titkos szerelmi viszonya. A film egy hét eseményeit követi nyomon, miközben fokozatosan felfedi kettejük végzetes viszonyát és annak előtörténetét.
Bakajsza Gábor filmkritikája
rendező: Sas Tamás
forgatókönyvíró: Can Togay, Sas Tamás

szereplő(k):
Kovács Patrícia
Máté Gábor
Csuja Imre


A film sztorija

A még kislány Éva egy autóbaleset során elveszíti szüleit. Egy baráti család, Tibor és Klára fogadja örökbe a gyereket, hogy két nagyobb fiuk mellett felneveljék. Néhány évvel később - Éva ekkor tizenhárom éves - Tibor elcsábítja és magáévá teszi a kamaszodó lányt. Éva beleszeret nevelőapjába, testi - lelki rabjává válik. Klára, a nevelőanya, miután felfedezi kettejük viszonyát, a lányt nevelőintézetbe adja. De Tibor nem hajlandó feladni Évával titokban folytatott kapcsolatát. Ígéretekkel, és személyiségének erejével egyre inkább magához láncolja a felnövekvő lányt.

Az intézetből elkerülve Éva a városba költözik, ahol Tibor támogatásával és rajzolói állásából önmagát fenntartva éveken keresztül hétről hétről mindig ugyanarra a két napra vár: a szerdákra és a szombatokra, amelyeket együtt tölthet a férfival, aki időközben teljesen berendezkedett titkos kettős életükre. Tizenegy év telik el így. Éva életében Tiboron kívül nincs helye más szereplőnek, a férfi iránt érzett szenvedélyén kívül más érzésnek. Hiába szaporodnak a jelek, hogy Tibor csak áltatja.


Hogy siettesse az eseményeket, Éva elhatározza, ő maga közli évek óta nem látott nevelőanyjával, hogy Tibor válni készül, mondjon le róla. Klárával való találkozása egy csapásra minden reményét romba dönti: a még mindig fiatalos Klára előrehaladott terhes. Évának egyetlen választása marad, hogy visszanyerje méltóságát.Úgy dönt végez magával. De öngyilkosságával egyúttal végzetes és hidegvérrel kitervelt csapdát is állít a férfinak, hogy rajta bosszút állva magával rántsa a pusztulásba.
Kritikák


Stőhr Lóránt (És)

Az alacsony költségvetésből adódó korlátokat Sas Tamás, akárcsak a Presszó esetében, a tér és a nézőpont beszűkítésével ismét izgalmas és funkcionális formai ötletté tudta alakítani. Óriási hibának bizonyult azonban, hogy a Presszó szellemes és friss dialógusait író Németh Gábor helyett a Hídember zavaros és felszínes forgatókönyvének társszerzője, Can Togay volt Sas partnere a történet kidolgozásában. A merész ötlet ugyanis kiválóan megírt monológokat és dialógusokat igényel, hogy a jelen és a múlt minden mozzanata valóban Éva tudatának "hangtörésében" jusson el hozzánk. A Szerelemtől sújtva függő beszédében azonban nem egy mai, fiatal nő tudatának érzékenysége és közönségessége, megfoghatatlansága és banalitása, hanem a közhelyes irodalmi minták mentén szerveződő férfifantázia vágyai és félelmei tükröződnek.

A teljes cikk

Nemzetközi filmtár


A film honlapja

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg hírét, vagy véleményét!

Közérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Netán olyan rendkívüli esemény… Tovább olvasom