Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Szerkezetkész Közép-Európa legnagyobb viaduktja

Hordógurítással ünnepelték Kőröshegyen a hídépítők, hogy szerkezetkész lett Közép-Európa legnagyobb viaduktja. Az M7-es autópálya Zamárdi és Balatonszárszó közötti szakaszán épülő völgyhíd majdnem két kilométer hosszú, a legmagasabb pontja pedig 88 méter.
Megdolgoztak a hídépítők a hordó sörért. Azon túl, hogy felépítették az óriási vasbeton szerkezetet, még a hordót is végig kellett gurítaniuk rajta. A hídépítő hagyományok szerint a csapolás csak ezután következhetett.

A kőröshegyi völgyhíd a levegőből is lenyűgöző látványt nyújt. Annyi vasbetont használtak hozzá, amennyiből 60 normál méretű hidat lehetett volna megépíteni. Az 1880 méter hosszú völgyhíd 2 hídfőre és 16 pillérre támaszkodik. Egyetlen pillérben annyi betonacél van, hogy a huzal Kőröshegytől Budapestig érne. A viadukton kétszer két sávon halad majd a forgalom.

Orosz Károly, területi igazgató, a Hídépítő Zrt. igazgatója elmondta: a viaduktnak biztonsági kamerarendszere és állandó személyzete lesz. A fel-, illetve lehajtó csomópontokban elektromos jelzőtáblák irányítják majd a forgalmat, és szükség esetén a személyzet egyetlen gombnyomással le tudja terelni az autókat a völgyhídról.

A söröshordó után hamarosan autók is gurulhatnak a hídon. A viaduktot várhatóan agusztus 12-én adják át a forgalomnak. Az építkezés 3 éve kezdődött és összesen 40 milliárd forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz volt az idei matematika érettségi

Rendben befejeződtek kedden a matematika írásbeli érettségi vizsgák az ország 1208 középszintű és… Tovább olvasom