Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Szerzetesrendek feloszlatásáról emlékeznek meg a hétvégén

Két rendezvénnyel is megemlékezik a Magyar Katolikus Egyház a szerzetesrendek hatvan évvel ezelőtti feloszlatásáról. Szombaton Budapesten, vasárnap Baján tartanak liturgiával egybekötött megemlékezést.
A budapesti Ciszterci Szent Imre plébániatemplomban szombaton délben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutat be misét. A rendezvény vendége lesz Juliusz Janusz érsek, a Vatikán Magyarországra akkredtitált pápai nunciusa.

A szertartás előtt ugyanott közös megemlékezést és hálaadást szerveznek a magyarországi férfi és női szerzetesrendek a szerzetesközösségek szétszóratásának hatvanadik évfordulója alkalmából.

A bajai főplébánia-templomban vasárnap tartanak misét a helyi ferencesek elhurcolására emlékezve. Magyar nyelvű misét celebrál Dobszay Benedek ferences tartományi titkár. A német nyelvű misén Schindler Mátyás plébános, a horvát nyelvűn Ivan Holetity szabadkai ferences szerzetes prédikál.

A bajai eseményen a környék falvainak egyházi kórusai adnak közös koncertet, majd az esti magyar nyelvű mise után a hittanos gyermekek liliomos körmenetet tartanak.

Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és vezetője, irgalmasrendi szerzetes pénteken úgy nyilatkozott az MTI-nek: merényletet követtek el az élettel és a társadalommal szemben, amikor 1950-ben a legtöbb szerzetesrendet feloszlatták.

Meglátása szerint "a társadalom életébe nyúltak bele" a szerzetesrendek feloszlatásáról szóló rendelettel, hiszen hatvan éve "azokat a műhelyeket robbantották fel, amelyekben az életek formálódtak".

Kozma Imre megjegyezte: "a szerzetesek régen megbocsátottak, ők már túl vannak ezen". Azt azonban nem szabad elfelejteni - tette hozzá -, hogy a szerzetesség eszméje négy évtizeden keresztül nem tudott hatni az emberek gondolkodásra, nem tudott példát adni a társadalomnak, s a feloszlatás miatt a rendszerváltás után sokkal nehezebb volt az újrakezdés is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak két tanítási nap van hátra a tanévből

Már csak két tanítási nap van hátra a 2009/2010-es tanévből az ország legtöbb iskolájában; az árvízi… Tovább olvasom