Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Szerződést írtak alá a gyermekjogok védelmében

Együttműködési szerződést írt alá Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) elnöke a gyermekek jogainak védelmében szerdán Budapesten.
A sajtótájékoztatón az ombudsman aktuális problémaként említette, hogy egyebek mellett a gazdasági válság miatt megnőtt a bűnözés. Elsősorban a fiatalok gondolkodását befolyásoló társadalmi hangulat, valamint a felnőttek kényszerítik bele a gyermekeket a korai "bűnözői karrierbe" - vélekedett.

Hozzátette: Edvi Péterrel egyetértenek abban, hogy az aktuális gyermekjogi egyezményekkel semmiképpen sem tekinthető konform intézkedésnek, hogy a fiatal- és gyermekkorúak szabálysértési értékre elkövetett vétségeit elzárással büntessék.

Az ombudsman kifejtette, hogy a gyermekjogok védelmében létrejött összefogások akadályait is sokszor a hatóságok jelentik, jelenleg például a Belügyminisztérium.

Edvi Péter, az NGYSZ elnöke az MTI-nek azt mondta: együttműködésük egyik első feladata jelenleg a gyermekvédelmi törvény előkészítésében való részvétel. Hozzátette: a jelenlegi gyermekvédelmi törvényt is részben a gyermekmentő szolgálat önkéntesei írták, de ez már aktualizálásra szorul. Bízik abban, hogy az OBH-val való együttműködésükkel az államigazgatási szervek nyitottan állnak majd javaslataikhoz - jegyezte meg.

A sajtótájékoztatón Edvi Péter, az NGYSZ elnöke elmondta, hogy a szerződéssel hivatalossá tett együttműködés a két intézmény között már hosszú évek óta tart. Közös munkájuk eredménye például, hogy 2007 óta kötelező a biztonsági gyermekülés használata a személygépkocsikban.

Szabó Máté országgyűlési biztos 2008-ban indított a gyermekek jogainak érvényesülését fókuszba helyező programot, mely minden évben más-más témára összpontosított. Ezzel kapcsolatban az ombudsman elmondta, hogy a jövő év kiemelt témája a legmagasabb szintű testi és szellemi egészséghez való jog lesz - mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek tekintetében.

Mindkét terület hosszú távú, stabil változtatásokat igényel - mondta az ombudsman, hozzátéve: bízik abban, hogy a mostani vezetéssel át tudják tekinteni az ehhez kapcsolódó kérdéseket, amelyeket korábban az állandóan változó egészségügyi tárcákkal nem sikerült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi ámokfutó pere - részben elismerte bűnösségét G. Ákos

A tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottját géppisztolyos rendőrök és fegyőrök kísértek a bíróságra. Tovább olvasom