Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szétszedett aranyozott ikonok

Ha valaki kevés figyelemre méltatja a mai kortárs képzőművészt, de ha mégis szembetalálná magát Tolnay Imre képeivel, bizonyára nem menne el előttük szenvtelenül. Az említett művész egyéni kiállítása Győrött a művészeti múzeum Váczy Péter-gyűjteményében látható szeptember 30-ig.
Tolnay Imre egyéni kiállítása a Váczy Péter-gyűjteményben látható
Tolnay Imre képeivel ily módon természetes, érzékletes módon is adódik találkozás. Lehet, hogy az érzékszerveket épp e lehetőség moccantja ki a szenvtelenség mezejéből. Mégpedig alaposan. Más ok is van persze, amely miatt érdemes időt áldozni e képekre. Színük, anyagkezelésük, komponáltságuk arra szolgál, hogy észrevegyük: e kiállítás – mint a megnyitón méltatója, Beke László művészettörténész mondta – nem divatos kísérletezések dokumentuma, hanem a művészi beérkezésé.
Az alkotó munkálkodásának centrumában az istenkeresés áll. Tudjuk, hogy eme erőfeszítéseknek vannak előzményei nagy mesterek keze nyomán.
A művészettörténész Tolnay Imre érzékenységének és nagy ívű vállalkozásának jeleként említette, hogy nagyon találóak műveinek címei.
A Mennyei mértan és a Természetes geometria tényleg e keresés jelei, és arra is példa, hogy a művész fölbontja az aranyozott ikonok ember alkotta törvényes kereteit, organikus formába helyezi őket, megröpteti azokat a mennyei mértan által egybefogott kozmoszba.

Erőteljes üzenetek

Méltányolandó e tárlat azért is, mert a harmincas éveik elején járó (győri) Raab Art csoport tagjai nemcsak személyes jelenlétükkel tisztelik meg egymást, mint most Tolnay Imre kiállításán, hanem számos egyéb inspirációt adnak egymásnak. Sejtésünk az, hogy bár Balogh István, Kustán Melinda, Radosza Attila, Szalkai Károly és Tolnay Imre egyéni indíttatása eltér egymásétól, ha alkotnak, abban mégis azonosak, hogy erőteljes üzeneteket adnak a világról vizuális eszközökkel. Valószínű, hogy a csoport ereje Tolnay Imrét sem hagyja érintetlenül. Jelei a Mennyei mértan és Természetes geometria két végpontja közt láthatók most egy virtuális mezőben. És konkrétan a Váczy Péter-gyűjtemény emeleti termeiben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

GKI: baljós árnyak a magyar gazdaságban

A magyar gazdaság külső és belső egyensúlya várhatóan romlik, a munkanélküliség nő, és az infláció a… Tovább olvasom