Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Szezon

2003. Magyarországán vagyunk, mikor a vendéglátóipari szakközepet befejező alföldi fiúk nekivágnak az országnak. Egy dolog fontos nekik: történjen már valami. Csakhogy fogalmuk sincs arról, hogy mi az a "valami", aminek történnie kellene. Elindulnak a Balatonra, hátha ott megtalálják, amit keresnek...
rendező: Török Ferenc
forgatókönyvíró: Török Ferenc, Podmaniczky Szilárd
operatőr: Garas Dániel
díszlettervező: Valcz Gábor
jelmeztervező: Nagy Fruzsina, Jurisztovszky Sosa
zene: Zságer Balázs
vágó: Barsi Béla

szereplő(k):
Nagy Zsolt (Guli)
Nagy Ervin (Virág)
Kokics Péter (Nyéki)
Rezes Judit (Timi)
Hámori Gabriella (Andi)
Csuja Imre (Lestyán)
Géczi Zoltán (Milán)
Kerekes Éva (Mariann)

A film sztorija

2003. nyarán három huszonéves fiatal - Guli, Virág és Nyéki Peti -, tengődik Karcagon, a kelet-magyarországi kisvárosban. Néhány éve végeztek a debreceni vendéglátóipari szakközépben, most a helyi "Flash" diszkóban dolgoznak pultosként. A történet főszereplője Guli, nehezen találja helyét a sivár kisvárosi közegben. Anyja, aki férje halála miatt, születésétől egyedül neveli a fiút, a kabai cukorgyár üzemi fogorvosa. Guli utálja a cukrot.

Andi, Guli volt szerelme most a "Flash" diszkó tulajával jár. Guli mosogatás közben eltör egy poharat, egy vendég elvágja a száját, emiatt kirúgják a diszkóból. A fiú anyja pénzéből tengeti eseménytelen hétköznapjait.

A srácok a karcagi strandon megismerkednek három fiatal lánnyal, elhívják őket bulizni a Flash diszkóba, Guli volt munkahelyére, ahol Virág és Nyéki még mindig pincérként dolgozik. Guli viszi ki a lányokat kocsival, jól indul az este: Virág áll a kapuban, Győri a pultos, nem kell semmiért fizetni. Váratlanul betoppan a főnök társasága. Guli ráköszön Andira. Mire a főnök neki esik: "takarodjál kifelé, ide cigány nem jöhet!" A fiúk hiába tiltakoznak, Guli megszégyenítve távozik.

Másnap a fiúk elhatározzák, hogy itt hagyják ezt a "lepratelepet". Guli kocsijával elindulnak: irány a Balaton!

A szezon még nem kezdődőtt el, munkát könnyen találnak. Pincérnek állnak Aligán, a volt pártüdülőben. A koszos munkásszállón laknak, de végre itt vannak a Balatonon, ahol "pörög élet". Összehaverkodnak Milánnal, a sárvári pincérfiúval és Timivel a gyakorlaton lévő, enyingi pincérlánnyal." www.port.hu

Kritikák

Port.hu - sam

"A film igazi ereje a hitelességében rejlik, Török 2001-ben már rátalált a
témára, Alig című dokumentumfilmjét használja kiindulópontként, az aligai pártüdülő kiszolgáló-személyzete karaktereinek alapja. Dialógjai hitelesek, nyelvezete valódi, szinte dokumentalista hűséggel megmutat mindent, míg az operatőr (Garas Dániel) stabil snittjeivel remekül ellensúlyoz. Mellőzi a kézikamerát, klasszikus nagyjátékfilmes technikákkal operál. A figurák aprólékosan kidolgozottak, Guli személyiségváltozása szépen végigkövethető a filmben, még jobban kihangsúlyozva Virág (Nagy Ervin) és Nyéki (Kokics Péter) esetlenségét, változásra való képtelenségét. Az elvágyódás legszebb szimbólumaként pedig ott a csalogató, de végképp elérhetetlen, Balatonon ringó szexhajó.

Kemény munka és rákészültség jellemzi a filmet, igazi érett, komoly alkotás. A könnyedebb hangvételű Moszkva-tér sikere után a rendező újra bizonyított. Nem ígér könnyed szórakozást, csak egy filmet a korról, amiben élünk."
A teljes cikk

mozinet.hu - SG

"A minimálisra komponált dialógusok helyett a több helyütt stilizált felvételek és a finom szimbólumok beszélnek (néhol ugyan kérdőjeleket hagyva), jelezve Török fejlődési képességét. A külcsín látszólagos tökélyét azonban a belbecs „bice-bócasága" rántja vissza a középszerű alkotások népes táborába.

Minden pozitívuma és a Moszkva térhez viszonyított előrelépés ellenére a Szezon sajnálatos módon nem rendelkezik azzal az egyszerű bájjal, megkapó atmoszférával és főként karcos humorral (azért néhány jó poén így is akad), amik Török Ferenc első rendezésének oly jellegzetes vonásai voltak. A lebilincselő történetvezetést ezúttal inkább a vontatottság váltja fel: valamiért sokkal kevésbé érezzük sajátunknak az egyes cselekménydarabkákat, és a „rólunk szól" érzése is teljességgel elillan a játékidő végére, habár Török saját bevallása szerint a könnyebb azonosulás érdekében cserélte jelen idejű mozzanatokra az önéletrajzi elemeket."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhat nagydíjból négy a megyébe

Minden eddiginél sikeresebben szerepeltek a régió cégei a Magyar Termék Nagydíj idei pályázatán, a… Tovább olvasom