Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Szezonmérleg, derűlátással

Idén öt százalékkal termett több uborka a Rábaközben, mint tavaly. A termésből külföldre is szállítottak. A piacot nem zavarta meg külföldi import, de például a labdarúgó-világbajnokság igen.
Minimális mennyiséggel ugyan, de több uborka termett idén a Rábaközben, mint tavaly. Az eredmény a termelők odafigyelésének és a júliusi jó időjárásnak köszönhető a szakemberek szerint. Ebben a hónapban ugyanis tizenöt százalékkal értek el magasabb termést az egy évvel ezelőttihez képest. A piacot nem zavarta meg külföldi import, de a labdarúgó-világbajnokság például igen.

Alaptalan félelmek

Szerencsére a termelők megfogadták többek között a Kisalföld segítségével, a lapon keresztül is adott tanácsokat. Odafigyeltek az ültetvényekre, működtek a csepegtetőberendezések, megfelelő volt a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem is.
A TÉSZ így összesen ötszázalékos termésnövekedést ért el az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A piac is a vártak szerint alakult, a külföldi behozataltól való félelmek pedig alaptalanok voltak.

A piacot magyar termék uralta

– A hazai piacot jórészt magyar uborkával láttuk el, a Rábaköz is kielégítette a környék feldolgozóinak igényét és a friss piacot is. Július közepén ugyan a 9–12-es és 12–14-es méretekkel telítődött a piac, de ha nehézségekkel is, sikerült értékesítenünk a termést – tette hozzá Szalánczy Zsolt. Az akkori enyhébb érdeklődést az uborka iránt a TÉSZ-elnök a németországi foci-vb-vel magyarázza. – Az országba kevesebb turista jött abban az időszakban, ezért természetesen uborka is kevesebb fogyott. Tapasztalatunk szerint csak július végén indult be az igazi szezon. Az országba csak kismértékben érkezett külföldi uborka, a kivitel volt a jellemző, például a szlovén, horvát és német piacra is szállítottunk magyar uborkát.

Kiváló minőség

Szalánczy Zsolt szerint a minőséggel sem volt probléma. A vevőktől alig érkezett reklamáció, azaz kiváló uborka került az üvegekbe. Idén a Rábaközi TÉSZ 722 ezer 314 kilogramm uborkát vásárolt fel. A Nyírségből hasonló eredményekről tudnak az itteni szakemberek, tehát a két régió sem „zavarta” egymás érdekeit. Szalánczy Zsolt elmondta: augusztus 30-tól új árak vannak érvényben, a 2–5-ös 200 forint, a 3–6-os 145, a 4–7-es 100, az 5–8-as 90, a 6–9-es 80 forint kilónként. A 9–12-es és 12–14-es méret ára nem változott, igaz, ezeket már a piac sem igényli.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön mire köt(ött) biztosítást?

Tovább olvasom