Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Sziget 2009: Do you speak magyar?

Aki már túl van két masszív berúgáson, annak aztán hiába mondom, hogy a Sziget igazából csak szerdán kezdődik. Pedig tényleg.
A nulladik nap a maga műfajában igencsak zéró volt, de a felemásra sikerült rasszizmus elleni zenélés után most már tényleg belecsapunk a lecsóba! Ja, és aki itt nem magyar, az holland vagy francia.

ZARE, azaz Zene A Rasszizmus Ellen. Felkeltette az érdeklődésemet, de különösebb elvárásaim nem voltak. Még jó. Nem indult valami szívet melengetően a nulladik nap, hiszen a hétfőinél jóval hűvösebb volt kedd délelőtt, és még az eső is szakadt. De aztán szerencsére ennyiben ki is merült az anyaszomorító időjárás, végre kisütött a nap! Miután ettünk-ittunk, a Nagyszínpad felé vettük az irányt, hogy megválaszoljuk a kérdést, mi fán terem a ZARE.

A magyar pop-rock bandák gyors egymásutánban váltották egymást, három-négy szám előadása után már jött is egy újabb fellépő. Az őrségváltás alatti percekben a kivetítőkön olyan klipek mentek, amelyek egyértelművé tették: a rasszizmus nagyon csúnya dolog, és miért gyűlöljük egymást, ha szerethetjük is a másikat. A magvas gondolatok dekódolása az üveges tekinteteket látva nem hiszem, hogy zökkenőmentesen zajlott.

Sok-sok együttest láthattunk-hallhattunk, a tömeg talán a jó öreg Charlie erőfeszítéseit (lásd: Jég dupla whiskyvel) díjazta leginkább. De szó se róla, a Kispál és a Borz (Ha az életben) is megmozgatta az embereket, akárcsak Presser Gábor zongorakísérete mellett az aranytorkú Rúzsa Magdi. És ez így ment még tovább, órákon át. Többek között Péterekkel: Gesztivel, Novákkal. Szép volt, jó volt, de köszönjük szépen, elég is volt.

Azért gyorsan szögezzük le, a fesztiválfíling jottányit sem kopott a minden előzetes várakozást felülmúló mínuszos Tankcsapda-őrület után, sőt, talán még fokozódott is. Sok magyar, még több külföldi, és mindenki jól érzi magát. Ha már a külföldiek: a legtöbben Hollandiából jöttek. Nem bízták a véletlenre a derék németalföldiek, Amszterdamból több különvonat is érkezett Budapestre. Rengeteg francia is van, valamivel kevesebb brit. A legendásan csúnya holland hölgyek pedig végre-valahára megszépültek.

Ha azt kérdezem egy szimpatikus ismeretlentől, hogy „Do you speak magyar?", akkor vagy jól megmosolyog egy hazánkfia/hazánklánya, vagy pedig kérdőn néz rám az „idegen". Aki öt másodperccel később már egyáltalán nem is idegen, hiszen a Szigetre jellemző közvetlen, baráti hangulat még a régi.

A kínálat és a kereslet az italmérőknél is rendre szembetalálkozik: a csapolt sör, a fröccs és az ágyas pálinka fogy a legjobban. Jó hír, hogy a sörpadok nem törnek ripityára, csak összecsuklanak. A kellőképp kitartó, eredményre vezető ugrabugra után az illetékesek fejcsóválva ugyan, de hipp-hopp feltámasztják a jobb sorsa érdemes ülőalkalmatosságokat.

Összességében elmondhatjuk, hogy a mínusz egyedik és a nulladik nap kimerítette a tökéletes ráhangolódás fogalmát, de a java még nyilván hátravan. Szerda este már itt az éles bevetés: fellép többek között Lily Allen és a Snow Patrol. Már várjuk.

Olvasóink írták

 • 4. IVY 2009. augusztus 13. 09:56
  „Tetszettek a tegnap esti híradóban látottak.
  Gerenday Károly főszervező, jogtulajdonos és életművész épp az óbudai éjszakában glasszált az illetékes elvtársakkal. Egy zajmérő készülék társaságában, természetesen. Elmondták pici szájukkal a max. felső zajhatárértéket. A kamera követte őket és láss csodát, - a készülék bizony mindig felette volt az említett értéknek. Közben a riporter bőszen azt állította, hogy a max. érték alatt volt több bemért helyszín is.
  Ez vicc!”
 • 3. Azazel 2009. augusztus 13. 08:09
  „Lehet hogy hangos, de csak egy héten át hangos...
  Inkább azt mondom, hogy a környéken lakók azok, akik egész álló éven át intoleránsak...”
 • 2. Martynko 2009. augusztus 13. 00:22
  „Hangos a Sziget.. kíváncsi vagyok mit mondanak.. igaz 11 után halkabb lett de addig jócskán bömbölt Délbuda felé is.”
 • 1. AntoniusXXI 2009. augusztus 12. 16:04
  „Megszépültek volna a holland lányok? A cikkíró egyértelműen elfogult!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség megtiltotta a neonáci emlékmenetet

A rendőrség megtiltotta kilenc, a szombatra tervezett "Béke mártírja" emlékmenet ügyében bejelentett rendezvény megtartását. Tovább olvasom