Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Sziget 2009: Szilikonmell, piros bugyi, cipőfűzőevés

A 2009-es Sziget Fesztivál vasárnapi zárónapján az 1998-as feloszlása után idén visszatérő Faith No More eddig ismeretlen dimenzióba helyezte a koncertélmény fogalmát.
Az egyik szigetelő jóval éhesebb volt annál, mint amennyi pénze maradt, így hát az egyik büféből elcsent nemhogy egy, rögtön két saslikot. Hiába futott el, pechére a pálcikás étel bedühödött készítője utána nyargalt. Néhány másodperc múlva már el is kezdődött a nevelő célzatú attak, döbbenetünkre el is csattant két-három jókora pofon. Ennyit talán nem ért a csínytevés.

Mielőtt rátérnék a zenei programokra, ezt a példát azért említettem meg, mert egyrészt az egész a sörpadunktól pár méterre történt, másrészt pedig nem árt leszögezni, ez az elenyésző kivételek egyike. A fesztiválra békés mulatás, baráti hangulat jellemző. A pogózás is belefér, csak az nem klasszikus értelemben véve békés és baráti.

Délután a jobb sorsra érdemes magyar zenekarokat futtató MR2 Színpadon hangolódtunk az esti őrületre. Az Amber Smith-ről annyit kell tudni, hogy "az ősztől határozatlan időre visszavonul a koncertezéstől és egyéb aktivitástól. A találgatásokkal és tévhírekkel ellentétben azonban nem oszlik fel" - olvasható a honlapjukon. Az Irie Maffiának szerencsére nincsenek hasonló "tervei". Mindkét fellépő odatette magát, hozta a kötelezőt, extrák nélkül.

Utánuk az Offspring várt ránk a Nagyszínpadon. A Kids aren't alright refrénjét felemelő volt együtt üvölteni a tömeggel. Tökéletes felvezetés volt a Los Angeles-i punk-rock banda, de az évtizedes hallgatás után visszatérő Faith No More-t azért nem homályosíthatta el. A rádiók sosem nyomatták eleget Mike Pattonékat, éppen ezért sokan a Commodorestól nyúlt Easyvel azonosítják a zenekart. Szégyen, gyalázat!

Te jó ég, micsoda koncert volt ez vasárnap este! Show volt a javából, de ez alatt nem a csillivilli díszleteket meg a speciális hang és fény effekteket
értjük. Ilyenek ugyanis nem voltak, de tegyük gyorsan hozzá, cseppet sem hiányoztak. Egy hatalmas piros függöny és semmi más. Illetve dehogynem: a one man show koronázatlan királya, ez az idióta Patton, és az ő barátai. Volt itt minden.

Először is, még az elején a mintegy ötvenezres közönség első soraiból egy szőke hölgy elővillantotta precíz sebészi munkával tuningolt kebleit. Naná, hogy a kamera sem maradt le róla, hatalmas ováció közepette tűnt fel a kivetítőn. De azért a pódium másik oldalán is volt ok a derültségre.

Patton fogta a mikrofonját és behajította a rajongók közé, hogy aztán kisvártatva egy böhömnagy megafonnal (lásd: ordibátorral) a kezében hergelje tovább híveit. Amikor egy színpadra feldobott - vagy előre odakészített? - piros bugyit húzott a fejére és úgy énekelt, akkor aztán tényleg elszabadult a pokol. A következő számnál lemászott a színpadról és egy kopasz szekus nyakába pattanva a fotósárokba vitette magát és ott nyomult tovább, együtt a tomboló embertengerrel.

De hátravolt még a "karaoke", az első sorban lévőket énekeltette, aki nem tudta a szöveget, azt bizony nemes egyszerűséggel jól pofán vágta. A bő másfélórás koncert záróakkordjaként pedig - levezetés gyanánt - levette Patton a tornacsukáját, hogy aztán dobpergés mellett megegye a fűzőjét. Ehhez talán semmit sem kell hozzáfűzni. Ez egy állat, de persze pozitív értelemben. Kúl csávó. A Sziget történetének legütősebb nagyszínpadi előadása volt ez, kétségtelen. Méltó búcsú ettől a fantasztikus héttől. Jövőre ugyanekkor, ugyanitt. A visszaszámlálás már megkezdődött.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. flexsnake 2009. augusztus 18. 18:31
  „agyarsziget fasiszta antimagyarok gyülekezete, ott kellene robbantani :D”
 • 21. IVY 2009. augusztus 18. 15:40
  „No és ne feledkezzünk meg a szebb időket is látott Alphaville-ről. (2006-os SZIN egyik sztárvendége)
  Egy világ omlott bennem össze az elhízott, szétszívottfejű Marian Gold-tól. :( :(”
 • 20. k.elvis 2009. augusztus 18. 15:10
  „Nekem a legütősebb koncert 96-ban a Motörhead volt,meg a Cure a Szin-en pár éve.De a Magyar Sziget is nagyon kúl volt,némi képzavarral...”
 • 19. flexsnake 2009. augusztus 18. 11:28
  „dudorásszak kultúrdiszkora? Mi ez már? Ki sem fér a plakátra. fátnomore? Ki ez? prododzsáj , na őket ismerem ... :D”
 • 18. AntoniusXXI 2009. augusztus 18. 09:45
  „a szigeten egy kopasz csávó meglátott két ölelkező búzát, erre feléjük dobott egy széket”
 • 17. dblaci 2009. augusztus 18. 09:25
  „Még a helyét is besóznám ennek a szemétdombnak. UNDORÍTÓ, akárhogy reklámozzák, buzik, drogosok, zsidók, magyarellenesek gyűjtőhelye.”
 • 16. ClarkGriswald 2009. augusztus 18. 08:54
  „15: nem unod még?”
 • 15. pmjelolt 2009. augusztus 18. 05:50
  „az mti egy szélsöségesen maygargyülölö valami”
 • 14. Haftun 2009. augusztus 17. 23:27
  „Én 100000000 örömmel mennék 1x a Szigetre, de az ismerőseimet nem érdekli v nincs rá pénzük ,egyedül meg nem akarok menni...:D de majd jövőre,ha esik,ha szakad egyedül is elmegyek!”
 • 13. web 2009. augusztus 17. 23:24
  „"Ez egy állat, de persze pozitív értelemben. Kúl csávó."- hülyék gyülekezete”
 • 12. efje 2009. augusztus 17. 23:18
  „Az idei Sziget fesztiválon a korábbi éveknél is több a külföldi látogató: a többségükben francia, holland, olasz, német és angol "szigetelők" nagyon elégedettek a szolgáltatásokkal - a programoktól kezdve az étel-ital árakon át egészen a mobilvécékig minden "bejön" nekik.


  Az MTI által megkérdezett külföldiek véleménye szerint a Sziget egy relatíve olcsó, ugyanakkor jól megszervezett fesztivál, ami mind az infrastruktúra, mind a közlekedés szempontjából ideálisnak nevezhető. Többen kiemelték, hogy más európai fesztiválokhoz képest könnyedén utazgathatnak a buli helyszíne és a város között, napközben sokan Budapest nevezetességeit szemrevételezik és csak este térnek vissza a Hajógyári-szigetre, ahol hajnalig tombolnak.


  Abban minden megkérdezett külföldi egyetértett, hogy a belépőjegy más európai fesztiválokhoz viszonyítva rendkívül olcsó, egy angol lány szerint a napijegy fele annyiba kerül, mint a belépő egy közepesen jó londoni klubba. A látogatók az italárakat is rendkívül kedvezőnek találják, többen lelkesen elemezték első "találkozásukat" a pálinkával.


  Az ételeket illetően többen kiemelték, hogy rendkívül nagy a választék, abban azonban nem volt egyetértés, hogy mennyire kedvezőek a Sziget árai: egyesek szerint olcsó, mások szerint a nyugat-európai árakkal vetekszik. Többen arra is rávilágítottak, hogy a Sziget különböző területein más-más árban kapható lényegében ugyanaz, illetve hogy a fesztiválon minden étel drágább, mint "kint" Budapesten.


  A megkérdezett külföldiek többsége hetijeggyel érkezett és szinte mindnyájan a Hajógyári-szigeten sátoroznak. Egytől egyig elégedettek a tisztálkodási lehetőségekkel, egy holland fiú lelkesen mesélte, hogy hol a Dunában, hol a túlzsúfolt, de jó hangulatú zuhanyzóban mossa le magáról a Sziget porát.


  A fesztiválozók pozitívan értékelték a Sziget zenei programját, a legtöbben a nagy választékot és a sokszínűséget emelték ki.


  A megkérdezett külföldiek nagy része először látogatott el a Szigetre, vannak, akik ismerőseiktől hallottak a fesztiválról, mások televíziós hirdetésen, plakáton, az interneten, vagy szórólapon keresztül értesültek a rendezvényről.


  Akadnak olyanok is, akik már sokadik alkalommal látogattak el a Szigetre, és rendkívül elégedettek annak minden szolgáltatásával. 3 szoknyát viselő osztrák fiú szerint ez a legjobb közép-európai fesztivál, mert olcsó a sör, jó a zene és szépek a lányok.


  Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy egyes országokban, így Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Németországban nagyobb promóciókkal, különféle sajtóeseményekkel és akciókkal reklámozták a Szigetet, míg más országokban "csak" a szimpla hirdetések jelentek meg.


  A szervezők tájékoztatása szerint külföldön 25 ezer, míg itthon 10 ezer hetijegyet adtak el elővételben. Az idén 10 százalékkal több hetijegyet vettek elővételben külföldön, mint tavaly, ezek majdnem egyharmada Hollandiában fogyott, 16 százalékát franciák vették meg, őket az olaszok, a németek, az angolok és az osztrákok követik.
  hirado.hu”
 • 11. AntoniusXXI 2009. augusztus 17. 22:03
  „szerintem se túlzás a faith no more seggét nyalni, mivel tényleg egészen egyedi volt ez a koncert”
 • 10. Krampampuli 2009. augusztus 17. 21:27
  „grossborn: és a FAITH NO MORE-on most ott voltál? Már csak azért mert összehasonlítod...”
 • 9. efje 2009. augusztus 17. 21:24
  „Nem éppen keresztény-konzervatív korlatokon belül felnőtteknek készült a Sziget, bar aki nagyon akart megtalalhatta az igényének és erkölcsének megfelelőt. Akik itt különböző negatív jelzőkkel illetik az ország legnagyobb turisztikai eseményét azt hiszem sosem jártak a helyszínen és persze abból a szegényes információból ami eljut hozzájuk nyilván nem is akarnak. Nekik szeretnem megköszönni hogy nem foglaljak mások helyet, mert a többségnek bizony egy életre szóló élményt jelentenek az ízek, barátságok, ritmusok. Kellemes csalódás mindenképpen, de ezt csak az érzi át aki egyszer mar Szigetelt.”
 • 8. L3oN1o7 2009. augusztus 17. 21:12
  „Király. Ha szeretitek a bűzt az okádást az ordenáré viselkedést a használt kotonok tömkelegét és a rengeteg drogos ....kalapot akkor hajrá. Éljen a sziget.”
 • 7. flexsnake 2009. augusztus 17. 18:03
  „remélem a színen is ott lesz és tudósít :D”
 • 6. grossborn 2009. augusztus 17. 17:49
  „"A Sziget történetének legütősebb nagyszínpadi előadása volt ez, kétségtelen. "
  öcsém, én ott voltam tavaly a 0-dik napon az Iron Maiden-en, az azért nagyobb durranás volt mint a Faith No More...
  na persze ez csak az én szubjektiv véleményem...”
 • 5. micsibucsi 2009. augusztus 17. 17:06
  „Ez már-már annyira nyálcsorgatóan csalogató beszámoló a javából, hogy elgondolkozom azon, hogy jövőre én is akarok ilyen kulturáltan szórakozni vagy is ilyen cool lenni!”
 • 4. garbon 2009. augusztus 17. 16:39
  „Csak a húgyagyúak mennek ki ilyen helyre szórakozni.”
 • 3. flexsnake 2009. augusztus 17. 16:07
  „Fátnomore! :D Plészbú :D”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi István: jól haladnak a turisztikai fejlesztések

Jó ütemben haladnak a turisztikai fejlesztések, a válság nem vetette vissza a vállalkozások forrás felhasználási kedvét - mondta Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. Tovább olvasom