Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás: még tart az ombudsmani vizsgálat

A megyei kormányhivatal vizsgálata szerint a gyermekek szexuális bántalmazásáról egy intézmény sem kapott jelzést.
Még tart az ombudsmani vizsgálat azoknak a szigetszentmiklósi gyermekeknek az ügyében, akiket szüleik éveken keresztül kínoztak - értesült ombudsmani hivatali forrásból csütörtökön az MTI. A megyei kormányhivatal vizsgálata szerint a gyermekek szexuális bántalmazásáról egy intézmény sem kapott jelzést.

Az egyik bulvárlap tavaly november végén számolt be arról, hogy K. Rudolf és felesége hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiukkal". A vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták.

A Pest Megyei Kormányhivatal akkor azt közölte: elrendelték, hogy a szociális és gyámhivatal indítson vizsgálatot a gyermekjóléti szolgálatnál és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóságnál. A szigetszentmiklósi önkormányzat a honlapján azt írta: a helyi gyermekvédelmi ügyben érintett kiskorúakat a gyámhivatal 2012 januárjában átmeneti nevelésbe vette.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala novemberben az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az esetről a sajtóból értesültek, és Székely László ombudsman azonnal vizsgálatot indított.

Az Index hírportál csütörtökön arról írt: a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala befejezte a szigetszentmiklósi brutális gyermekbántalmazási eset miatt indított vizsgálatot. A cikk szerint a vizsgálat azt állapította meg, hogy a gyermekekkel kapcsolatban álló védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat nem észlelte a gyermekek szexuális bántalmazását, sem szóban, sem írásban nem kaptak ilyen jelzést.

A vizsgálat szerint a gyermekek nevelőszülőhöz kerülésének oka nem a bántalmazás, hanem rendkívüli elhanyagoltságuk volt. Az átmeneti nevelésbe vételkor a gyermekeket pszichológus is megvizsgálta, de akkor sem tárt fel szexuális bántalmazásra utaló gyanút. A gyermekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőnél, amikor újabb pszichológiai vizsgálaton szexuális bántalmazás gyanúja felmerült. A városi gyámhivatalnak a nevelőszülői hálózat jelezte a pszichológiai vizsgálatban feltárt gyanút, és a Szigetszentmiklósi Városi Gyámhivatal büntetőfeljelentést tett, valamint a szülők kapcsolattartási jogát megszüntette a gyermekekkel - olvasható az Index cikkében.

Kormányhivatal: az illetékesek nem észlelték a szexuális bántalmazást

Az illetékes védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat sem észlelte, hogy egy szigetszentmiklósi házaspár több éven át szexuálisan bántalmazta volna gyermekeit - erősítette meg az Index információját a Pest Megyei Kormányhivatal sajtófőnöke csütörtökön az MTI-nek.

Lukasik Zsófia azt követően juttatott el közleményt az MTI-hez, hogy befejeződött a brutális gyermekbántalmazási ügyben a kormányhivatal szociális gyámhivatalának vizsgálata.

A Pest Megyei Kormányhivatal még november 27-én közleményt juttatott el az MTI-hez, abban egyebek mellett az állt, hogy a szigetszentmiklósi gyámhivatal - a jegyzőtől 2011 júliusában érkezett jelzés alapján - haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyermekek átmeneti nevelésbe vételét. A gyerekek azóta is nevelőszülőknél vannak.

A kormányhivatal elrendelte, hogy a szociális és gyámhivatal indítson vizsgálatot az ügyben a gyermekjóléti szolgálatnál és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóságnál. Az azóta lezárult vizsgálat egyebek mellett megállapította, hogy sem a védőnő, sem a gyermekorvos, sem az óvoda, sem az iskola, sem a gyerekjóléti szolgálat nem vette észre, hogy szüleik rendszeresen szexuálisan bántalmazzák a három szigetszentmiklósi kisgyereket (csak az elhanyagoltságuk miatt kerültek nevelőszülőkhöz).

Az MTI-hez eljuttatott kormányhivatali közlemény kitér arra is, hogy a gyermekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőknél, amikor egy újabb pszichológiai vizsgálat során szexuális bántalmazás gyanúja felmerült. Ekkor a városi gyámhivatal haladéktalanul büntetőfeljelentést tett, valamint a szülők gyermekekkel való kapcsolattartási jogát megszüntette - olvasható a közleményben. A 30 napon belül lefolytatott vizsgálat a jelzőrendszer egy szeletére terjedhetett csak ki, további vizsgálatokra a hivatal nem volt jogosult - írták.

Az Index csütörtökön - szintén a kormányhivatal tájékoztatására hivatkozva - egyebek mellett azt közölte, hogy a hivatal senkivel szemben nem javasolta fegyelmi indítását.

A gyermekbántalmazási ügyben még tavaly év végén belső vizsgálatot lefolytató szigetszentmiklósi polgármesteri hivatal későbbre ígért tájékoztatást az eredményről az MTI-nek.

Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: az ügyészség tavaly ősszel benyújtotta a vádiratot az illetékes bíróságnak. A dokumentum tartalmáról a szóvivő a kiskorúak védelmére hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. Hogy mikor kezdődik a büntetőügy tárgyalása, azt egyelőre nem tudni - tette hozzá.

Az MTI csütörtökön úgy értesült, hogy az ügyben még tart az ombudsmani vizsgálat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tinik kezén kattant a bilincs - fotók

A hat fiatal a debreceni vasútállomás közelében megtámadott, bántalmazott és kirabolt egy férfit. Tovább olvasom