Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Szigorítaná az unió az elektronikus hulladék begyűjtését

A brüsszeli testület elégedetlen a tagállamokkal. A 25-ök közül ugyanis több ország nem vette át a közösségi szabályozást. A unió célja az, hogy 2006 végéig minden ország oldja meg az elektronikus hulladék begyűjtését, amely lakásonként átlagosan négy kilogramm.
A szabályozás már most is elég szigorú és bonyolult - legalábbis a gyártók és a nemzeti törvényhozók szerint. Az elektronikus hulladék begyűjtését előíró direktíva mellett ráadásul a Bizottság egy olyan jogszabályt is hozott, amely megtiltja hat, eddig sz éles körben alkalmazott veszélyes anyag használatát. Ilyen például az ólom, a kadmium, a higany és a króm egyik fajtája. A brüsszeli testület felmérése szerint minden európai lakos 18-20 kiló elektronikus hulladékot generál évente.

Ebben van minden, az egyszerű villanykörtétől a kiselejtezett számítógépig. Ami közös bennük: sok tagállamban a háztartási hulladékkal együtt ezek is a szemétdombra kerülnek. Márpedig az unió azt szeretné, ha a nemzeti hatóságok és a gyártók megszerveznék az e-hul ladék begyűjtését. Van, ahol ez már működik. Belgiumban és Hollandiában például minden elektronikus berendezés vásárlásakor néhány eurós járulékot kell fizetni. Ennek fejében a régi tévéket, rádiókat vagy éppen turmixgépeket elég csak az utc ára kitenni, a szemetesek összeszedik.

A legtöbb tagállamban azonban még javában tart a vita arról, hogy ki- és miylen rendszerben vigye el a hulladékot. A brüsszeli bizottság augusztus 11-ig várja a kormányok jelentését arról, hogyan alkalmazzák az uniós direktívákat. A testület arra készül, hogy 2 éven belül tovább szigorítja az előírásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

hazai loki-baki

labdarúgás DVSC–Rabotnicki 1–1 (1–1)

Debrecen, BL-selejtező, 2.… Tovább olvasom