Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szigorodnak az állattartási szabályok

Ennek következtében egyebek mellett nő az állatvédelmi bírság alapösszege.
Módosultak egyes állatvédelmi kormányrendeletek, ennek következtében egyebek mellett nő az állatvédelmi bírság alapösszege és szigorodnak az állattartási szabályok.

A módosítások értelmében az állatvédelmi bírság alapösszege augusztus elsejével ötezer forintról tizenötezerre nő, és ezt az összeget kell majd a jogsértés körülményeitől függően felszorozni - olvasható a Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett rendeletben.

Ha például valaki az állatot "természetellenes vagy önpusztító tevékenységre szoktatta", akkor nyolcszoros szorzót kell alkalmazni, vagyis a büntetés 120 ezer forint.

A legmagasabb, 10-es szorzót akkor kell alkalmazni, ha valaki az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül oltotta ki, állatot kínzott; az állat tulajdonjogával, tartásával felhagyott, az állatot elűzte, elhagyta, kitette.

Ugyancsak százötvenezer forintra kell büntetni azt, aki állatot emberre vagy állatra uszított, állatviadalra idomított, állatviadalt szervezett, tartott, arra fogadást szervezett, azon közreműködött, részt vett, fogadást kötött, állatviadal céljára állatot tenyésztett, képzett, idomított, forgalmazott, vagy épületet, földterületet, eszközt rendelkezésre bocsátott.

Ha több tényállás együtt áll fenn, akkor a büntetések összeadódnak, így szélsőséges esetben akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni.

A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló rendelet módosításával a kutyákat a méretük szerint kategorizálták: e szerint kistestű eb az, amelynek a testtömege nem haladja meg a húsz kilogrammot, közepes testűnek számít a húsz-negyven kilogrammos, nagytestűnek pedig a negyven kilogrammnál nagyobb testtömegű eb.

A szabályozás kimondja, hogy tilos kistestű ebet tíz, közepes testűt tizenöt, nagytestű kutyát húsz négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani. Továbbá tilos kistestű kutyát négy, közepes testűt hat, nagytestű kutyát nyolc méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni.

A rendelet értelmében tilos gerinces állatot kör alapú kalitkában vagy gömb alakú akváriumban, és gerinces állat kifejlett egyedét harminc liternél kisebb űrtartalmú térben tartani.

Rendelkeztek arról is: a kutya-, a macska- és a görénykölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani, a hím sziámi harcos halakat pedig úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve a tükörképüket ne láthassák.

A rendelet kimondja, hogy a kutyák farkát csak az állat hétnapos koráig szabad kurtítani. A jövő év január elsejétől négy hónaposnál idősebb kutyát csak transzponderrel - azaz csippel - megjelölve lehet tartani.

Olvasóink írták

 • 20. klj...54 2012. június 13. 15:33
  „@windsor :
  Nincs vita, igazad van!”
 • 19. windsor 2012. június 13. 14:25
  „Jah, és mintha a gondolatmenetének a kifejtése nem jött volna össze... Ezek szerint mégsem vagyok annyira ostoba, mert én legalább meg tudom magyarázni azt, hogy miért írom azt, amit. Önnek ez nem sikerült. Úgyhogy az ön bejegyzése inkább utal ostobaságra, azonban ellentétben Önnel, én tudok önkritikát is gyakorolni. Ebből megtanultam, hogy Önnel nincs értelme "társalogni", mert csak habzó szájjal hőzöngeni tud, de érdemben már nem megy a kommunikáció. Az is az ostobaságomat támasztja alá, hogy ennek ellenkezőjét feltételeztem ;)”
 • 18. windsor 2012. június 13. 14:21
  „klj...54: én legalább a tiszteletet megadtam. Az, hogy önnek ez sem megy, elég sokat elárul. Tarthat engem ostobának, de a bunkó jelző Önt illeti.”
 • 17. klj...54 2012. június 13. 09:12
  „@windsor :
  Mint írod: "Mert biztos én vagyok az ostoba,"
  Nincs vita, igazad van!”
 • 16. qrumpli 2012. június 13. 06:35
  „A csipnélkülieket hova kell leadni?
  Nagyon bízok benne több joga lessz a kutyámnak utánna.
  Ügyvédje is lessz?
  Nem csak pénzszerzési lehetőség ez is?
  Nehogymán házörzőm legyen! És a szegény betörövel mi lessz?”
 • 15. Queenmargareth 2012. június 12. 19:15
  „és itt csak a kutyákra gondol mindenki.Legyen szó az akváriumos halakról is.
  A boltokban ott "úsznak" az élő halak nyomorogva, na tessék lépni az ügyben!!!
  És sajnos a rókák viszik a lábasjószágokat, ki védi meg a kakasomat?, Ja, hogy ezek nem állatok nektek..., az más.
  Szegény madarak a kalitkában??????Kisállatboltokban zsúfolva az állatok???Ki gondol a kaméleonra?”
 • 14. ungijozsef 2012. június 12. 18:09
  „PÉNZT,PÉNZT ÉS MÉG TÖBB PÉNZT!!!”
 • 13. Tope2006 2012. június 12. 17:14
  „Ehhez csak annyit, hogy a József Attila sugárúton a volt lányintézettől pár házra ki van kötve egy öreg német juhász. Évek óta nincs fedél a feje felett, inni enni is csak hébe-hóba kap. Egy bácsi meg akarta menteni amire az állatvédőktől azt a választ kapta, ha szerinte fennáll az állatkínzás esete szóljon a zsernyákoknak. Na emberek ez ma Magyarországon az állatvédelem. A rendőr meg szarja le nagy ívben a dolgot, nehogy már futnia kelljen az eb elől, vagy megkóstolja a delikvens a zsernyákot. Kac kac”
 • 12. windsor 2012. június 12. 12:50
  „klj...54: Azt elárulhatná, hogy az állatvédelmi törvény szigorítása miben hátráltatja a szegény helyzetben lévő emberek életét?? Mert biztos én vagyok az ostoba, de nem látom az összefüggést...
  Az állattartás nem kötelező, az ember felelősséget kell, hogy vállaljon értük. A gyerekét se rakhatja ki senki az utcára, nem tarthatja bezárva, nem éheztetheti, nem bántalmazhatja (legalábbis a törvények értelmében), úgyhogy erről az oldalról sem találom az összefüggést. Ha meg az embert kirakják az utcára, az állatával is megteszik, tehát az állam itt is csak az egyén felelősségét korlátozza, ahogy azt megteszi a szülőkkel is. Az állam meg az emberrel és az állattal is megteszi ugyanazt, mert nagyjából mindkettő le van xarva, csak törvényeket hoznak, hogy jobb fényben tüntessék fel magukat, aztán a betartatás meg elmarad. Úgyhogy nem hiszem, hogy jogos a felhábordása.”
 • 11. alfa258 2012. június 12. 12:46
  „10.klj...54: csatlakozom a véleményedhez. Az állatoknak több joguk van, mint az embereknek. Ez csak azért van, hogy legyen egy újabb jogcím büntetésre.”
 • 10. klj...54 2012. június 12. 09:51
  „Embereket raknak ki otthonaikból, gyerekeik éheznek.
  Ez senkit nem zavar hiszen CSAK emberek.
  De az állatoknak jogaik vannak!”
 • 9. tótkomlósi 2012. június 12. 09:11
  „Szeretném megkérdezni, hogy mi a hyelyzet a disznóvágással?
  Az elég indok, hogy éhes vagyok? Vagy kötelező a boltban venni a húst?

  A norvégok hány kutyába fogják berakatni a csippet?”
 • 8. Queenmargareth 2012. június 12. 09:00
  „csak annyi a bajom, ha egy idősebb ember kis panellakásában 10 éve együtt él kutyájával, ami lehet nagytestű is, a kutya boldog, de megbüntethetik a gazdit, mert 2 centi hiányzik a tartásához.
  Barmok. Nem mindig a hely nagyságától függ egy állat szeretete oda-vissza!”
 • 7. KamuNeni 2012. június 12. 08:05
  „Hat igen ideje volt valamiilyennek. Tartosan kikotni a kutyat 1-2 meteres kotelhez vagy lancon mar eleve buntetendonek kellene hogy legyen. Kutyat maganszemelynek arra kepezni hogy masokat tamadjonmeg annak is mar regota buntetendonek kellene hogy legyen.

  Szerintem kis bortont sse artana a buntetesek melle ha valakit kutakinzason kapnak vagy itelnek el.

  Ha valami az embernek kinzo lenne hosszutavon, az a kutyanak is kinzo. Sose ertettem a sok bunkot aki uti veri rugja kinozza lovait, kutyait, macskait csak azert hogy jobban erezze magat. Ugyanakkor azt varja hogy azo kszeressek.

  Remelem be is fogjak tartani es hajtani ezeket a birsagokat!!”
 • 6. CID 2012. június 12. 07:39
  „Ajjaj, drága móka lesz a csibészelés, az örző védő kiképzésen :-o”
 • 5. Együgyű 2012. június 12. 07:38
  „,,Szigorodnak az állattartási szabályok"
  Örömteli hír!
  Az állattartási szabályok szigorodnak és evvel arányosan az embertartásiak hígulnak!
  Úgy vélem a büdös komcsi időkben levő szolidaritás már-már jóformán felszámolásra került a mai úgy nevezett 21. századi demokráciában.
  ,,A módosítások értelmében az állatvédelmi bírság alapösszege augusztus elsejével ötezer forintról tizenötezerre nő, és ezt az összeget kell majd a jogsértés körülményeitől függően felszorozni - olvasható a Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett rendeletben."
  Esetleg ez is egy burkolt bevételi lehetőség az állam bácsinak?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és követőiknek!
  OFF.”
 • 4. WSS 2012. június 12. 07:20
  „Ennyi ökörséget már régen olvastam.”
 • 3. info 2012. június 12. 07:07
  „Vajon hogyan fogják ezt ellenőrizni, hogy van csip vagy nincs? Én pl. a házban honnan tudom, hogy a szomszéd milyen ebet tart? csak annyit látok, hogy póráz nélkül hozza viszi mindhárom lakó.Séta után ha bejön a lépcsőházba ´összefesti a falat úgy megrázza magát.Por bolha szőr, minden repül a szőréből.”
 • 2. valakilajos2 2012. június 12. 06:04
  „"egyeske"!!! mi a bajod? mi nem tetszik????”
 • 1. Queenmargareth 2012. június 11. 20:38
  „:))))))))))tetvek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Lipták András kémikus

A Széchenyi-díjas szerves kémikus a szénhidrát és az immunkémia neves kutatója volt. Tovább olvasom