Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Szigorodtak a feltételek

Mivel az unió célja a zöldség- és gyümölcskínálat koncentrálása, a piaci feleslegek kivonása, nálunk is megszigorították a termelői értékesítő szervezetek, a tészek létrehozásának és működésének feltételeit. Így hazánkban egy év alatt a több mint százból alig hatvan szervezet maradt, ám ezek már jelentős támogatásban részesülnek.
A közösségi jogszabályoknak megfelelően, kizárólag a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által elismert tészek juthatnak bárminemű támogatáshoz. Az előzetesen elismertek a felállításukkal és működésükkel összefüggő költségeik fedezésére árbevételük maximum 5 százalékát igényelhetik támogatásként, míg az elismerésükhöz szükséges beruházások költségének 60 százalékát támogatásként visszakaphatják. A véglegesen elismert termelői értékesítő szervezetek azonban a minisztérium által jóváhagyott működési alapjukhoz és a piaci feleslegek kivonásához kérhetnek támogatást.

Tavaly 68 előzetesen elismert tész igényelt beruházási és működési támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál, s közülük negyvenen körülbelül 660 millió forintot kaptak erre a célra. A termelői értékesítő szervezeteknek az elmúlt évben kifizetett támogatás teljes összege eléri a 730 millió forintot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország többre képes

Csak akkor sikerülhet a következő néhány esztendő, ha újjáélesztjük a magyar szolidaritást - mondta… Tovább olvasom