Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Szigorú büdzsé, több pénz

Az önkormányzatok 2,1 százalékkal több pénzt kapnak a központi költségvetésből jövőre.
Az önkormányzatok 2,1 százalékkal több pénzt kapnak a központi költségvetésből jövőre – jelentette ki Veres János pénzügyminiszter tegnap Győrben, az OTP rt. által önkormányzati vezetőknek rendezett szakmai napon. A gyermeklétszám csökkenése tízmilliárd forint kiesést okoz a helyhatóságoknak, amelyeket több módosítás kedvezően érint. A polgármesterek a nehézségeket hangsúlyozták.

„ Az emberi egyet nem értés és irigység nagyon sok pénzébe kerül a költségvetésnek" – Kovács Árpád állami számvevőszéki elnök szavait idézte Veres János pénzügyminiszter tegnap a győri városházán, ahol a jövő évi büdzsé irányelveiről beszélt a megye polgármesterei és jegyzői előtt az OTP rt. szakmai napján. A bank az önkormányzatok zömének számlavezetője. A politikus magyarázatképpen hozzáfűzte: sok ésszerű együttműködés, társulás azért nem valósul meg, mert egy-egy falu vagy polgármester nem szíveli egymást. Szerinte egyebek mellett ezért sem valószínű, hogy tizenöt év múlva is ugyanúgy fog működni az önkormányzati rendszer, mint az elmúlt másfél évtizedben. Példaként azt hozta fel, hogy vannak országok, ahol hat-hét település alkot egy önkormányzatot.

Veres János elmondta: a költségvetés tervezete szerint a helyhatóságok az idei 1248 ezer milliárd forint helyett 1275 milliárdot kapnak jövőre, ami 2,1 százalékos növekedésnek felel meg. Kedvezően érinti az önkormányzatokat például az általános forgalmi adó 25-ről 20 százalékra csökkentése és a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetése. A települések gyermeklétszám-csökkenéséből adódó bevételcsökkenését 10 milliárd forintra taksálja a tárca.

A pénzügyminiszter megemlítette a 3 százalékos tartalékképzési kötelezettséget. Az így megmaradó pénz lesz a fedezete a közalkalmazottak ma még nem ismert mértékű béremelése egyik felének, amelynek másik felét az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk. A köztisztviselők – ugyancsak nem eldöntött mértékű – béremelésének teljes összegét helyben kell előteremteni. Samu László ravazdi polgármester ezt igazságtalannak nevezte. Veres János szerint ez azért lesz így, mert különben az államigazgatásban nem lehetne ösztönözni a leépítéseket. A politikus bejelentette azt is, hogy az MSZP-frakcióval folytatott egyeztetések nyomán az oktatási normatívák egy része – például a művészeti, a nemzetiségi és a társulásban végzett oktatásé – nőhet.

A felszólalók egy része mást olvasott ki a törvénytervezetből, mint a pénzügyminiszter. Babos Attila dunaszegi polgármester a szorítások költségvetésének nevezte a 2006. évit. Jelezte: nem ért egyet azzal sem, hogy korábban áfakötelessé tették a telekeladásokat. Ördög Vincéné, Kimle és Gergó András, Ikrény vezetője a normatívák csökkenését nehezményezte. Törzsök Gyula, Gönyű irányítója azt kérte, az útfelújítások egy plusz egyes támogatásakor (azaz amikor 1 önkormányzati forinthoz az állam 1 forintot tesz hozzá) a csapadékvíz-elvezetési rendszerek kiépítését is segítsék.

Veres János kijelentette, ebből a keretből jövőre is csak az aszfaltozáshoz járulnak hozzá. A politikus úgy fogalmazott: sosem tagadta, hogy fegyelmezett költségvetésről van szó, de nem gondolja, hogy a megszorítások dominálnak benne. A pénzügyminiszter a telekértékesítés áfáját az európai uniós jogharmonizációval indokolta, és megjegyezte: adataik szerint bevezetése csak átmenetileg okozott forgalomcsökkenést az ingatlanpiacon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agrárfórum a vidékért

Halásziban a Kereszténydemokrata Néppárt agrárfórumán hangzott el kedden: azért kell nemzeti kormány… Tovább olvasom