Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Szigorú ellenőrzésekkel

a visszaélések ellen

Ki segít a csökkent munkaképességűeknek Téten? – címmel tartott sajtótájékoztatójukon a minap Győrött a megyei közgyűlés alelnökei – Firtl Mátyás és Medgyasszay László – a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának gondjaira hívták fel a figyelmet.
A tavaly májusban avatott téti rehabilitációs és foglalkoztatási központ, az SK Oltalom Bt. vezetője kereste meg a megyei önkormányzat vezetőit, jelezve, hogy a törvényi változásokból adódóan kiszámíthatatlanná vált a 72 csökkent munkaképességű embert alkalmazó cég jövője. Gondot okoz többek közt, hogy gyakran változik a támogatási rendszer, a támogatás alkalmazottanként kisebb, mint a minimálbér. Pedig még 232 fogyatékossággal élő szeretne munkát kapni. Ez derült ki Firtl Mátyás alelnök tájékoztatásából, aki elmondta: ellátogatva az üzembe meggyőződött arról, hogy ott példaértékű tevékenység folyik.
A gondok miatt a két politikus országgyűlési képviselőként írásban intézett kérdést Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszterhez. Választ a Pénzügyminisztériumtól kaptak, mely szerint a jogszabályváltozásokra azért volt szükség, mert sokan a csökkent munkaképességűek foglalkoztatására kapott támogatásból nem megfelelő rehabilitációt végeztek, alacsony bért fizettek.
– Az, hogy nem az esélyegyenlőségért felelős tárca, hanem a pénzügyi válaszolt, azt mutatja: a kormány nem szociális, hanem fiskális kérdésként tekint a csökkent munkaképességűekre – szögezte le Medgyasszay László, aki úgy véli, nem csak pénzügyi szempontokat kellene ez esetben figyelembe venni. Szerinte szigorú ellenőrzésekkel kellene felderíteni, hol vannak visszaélések, de nem azokat kell sújtani, akik tisztességesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ibolya alulról

Történt pedig, hogy néhány napja Oláh Ibolya volt a közszolgálati tévé reggeli napkelésének… Tovább olvasom