Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzi a gépjárműveket a vámhatóság

A vámhatóság fokozottan és folyamatosan figyeli az olyan, jellemzően nagy értékű gépjárművek jogszerű használatát, amelyek az Európai Unión kívüli valamely ország forgalmi rendszámával rendelkeznek. Az ellenőrzést az elkövetkező időszakban Magyarország külső határszakaszaira is kiterjesztik.
A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szombati közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabályok szigorú feltételeket határoznak meg a nem közösségi árunak minősülő gépjárművek behozatalával és használatával kapcsolatban. Ezek teljesítésével van ugyan lehetőség a járművek alkalomszerű használatára Magyarországon, de a rendszeres belföldi és tartós használat kizárólag a vámok és a nemzeti adók megfizetése után lehetséges.

A vámhatóság lezárt ellenőrzései során minden harmadik esetben azt állapította meg, hogy az érintett gépjárművek magyarországi használata nem jogszerű. A mintegy 100 járművet érintő ellenőrzések tapasztalatai szerint a jogsértéseket jellemzően olyan, Magyarországon lakóhellyel rendelkező személyek követik el, akik az Európai Unión kívüli ország rendszámával rendelkező gépjárművet behozzák Magyarország területére és azt a megfelelő vámeljárás lefolytatása nélkül, rendszeresen és tartósan használják - derül ki a közleményből.

A jogszabályok erre nem adnak lehetőséget, sőt kötelező szankciók bevezetéséről rendelkeznek. Ezek szerint a vámok és adók beszedésén túl a vámhatóság vámigazgatási bírságot szab ki, illetve büntetőeljárásra is sor kerülhet.

A közlemény szerint az előírt összegek beszedése érdekében a vámhatóság már az ellenőrzés során vámbiztosítékot követel, ennek összege megegyezik a későbbiekben kiszabandó köztartozás összegével. Ha az ügyfél a felszólításra nem nyújt vámbiztosítékot, akkor az eljárás végéig korlátozzák a gépjármű feletti rendelkezési jogát.

A vámhatóság közúti ellenőrzései során folyamatosan vizsgálja az érintett gépjárművek használatának jogosságát. Igénybe veszik a rendőrség segítségét is, amely önálló ellenőrzései, illetve a vámszervekkel közös akciók keretében közreműködik a jogsértések kiszűrésében és felderítésében.

Olvasóink írták

 • 4. KolompárRómeó 2010. március 27. 20:42
  „És akkor éljen Csányi elftárs, aki offsórol a cégeivel. Azt lehet. Ezt nem. Éljen a politika.”
 • 3. cickányzat 2010. március 27. 18:15
  „Éljen hazánk nagy fia, bayerzsolti és szlovák-barát terepjárója!”
 • 2. cickányzat 2010. március 27. 18:10
  „Magyarország külső határszakaszaira is kiterjesztik.
  A cikk avatott szerzője tájékoztasson kérem :
  még milyen határszakaszaink vannak ?”
 • 1. bambinaXX 2010. március 27. 17:10
  „és a szlovák rendszámúak? az helyénvaló?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma-ügy: ismét előzetes letartóztatásban három gyanúsított

Ismét előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság három embert a Cozma-gyilkosság ügyében… Tovább olvasom