Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Szigorúbb borászati ellenőrzések

Zajlanak a jövedéki ellenőrzések, egyúttal a borosgazdákra háruló adminisztráció kontrollját is elvégzik.
Sopronban javában zajlanak a jövedéki ellenőrzések, amelyek keretében a vám- és pénzügyőrök a borosgazdákra háruló adminisztráció kontrollját is elvégzik. Több érintett jelezte, hogy a korábbiakhoz képest érezhetően szigorodott az ellenőrzési gyakorlat, s hamarabb szabnak ki pénzbüntetést a vámosok.

Az eddigi tapasztalatokról megkérdezett soproni borosgazdák – akik közül egy sem járult hozzá nevének közléséhez, mondván, tartanak a vámhatóság esetleges reakciójától – tisztában vannak azzal, hogy igazodniuk kell a jogszabályi követelményekhez. Ennek ellenére a többség úgy véli, „kegyetlen" a vámosok szigora. – Régebben humánusabban jártak el a vámosok, jobban megértették gondjainkat, bajainkat – fogalmazott egyikük.

Több lett a papírmunka

– Mi nem papírmunkára születtünk, s ezt a tényt a vámosok nem akarják tudomásul venni – mondta egy másik borosgazda. – Jómagam szüleim révén gyerekkorom óta ismerem a szőlészetet-borászatot, de nem emlékszem, hogy évtizedekkel ezelőtt ennyi adminisztrációra lett volna szükség. Miközben mi csak a borral szeretnénk foglalkozni. Most meg napi nyilvántartást kell vezetnünk minden liter bor eladásáról. Ezen túlmenően minden egyes pinceműveleti folyamat – így a fejtés, a derítések, a szűrések – dokumentációját is kénytelenek vagyunk elvégezni. Ha pedig a pincekönyvben valami véletlenül lemarad, s jön az ellenőrzés, pénzbüntetést kapunk. Régen is volt jövedéki ellenőrzés, de az nem járt ennyi papírmunkával.

Adók sokasága

– Az volna a legszerencsésebb, ha szüret után, decemberben kijönnének a vámosok, megállapítanák a bor mennyiségét, mi pedig megfizetnénk a jövedéki adót, a literenkénti nyolc forintot. Ezzel egyszersmind letudnánk a dolgot – vetette fel az egyik bortermelő, aki mint mondja, több más adó is nyomja a vállukat. Így például a pince utáni építményadó, s ha még vendéget is fogadnak, akkor az idegenforgalmi adó.

Erélytelenség kiiktatva

– Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy nem az ellenőrzés szigorodott, hanem a tisztviselők korábbi tevékenysége volt olykor a kelleténél erélytelenebb – mondta el véleményét Horváth Antal százados, a soproni vámkirendeltség felügyeleti szerve, a Győri Fővámhivatal parancsnokhelyettese. – A soproni vám- és pénzügyőrség az elmúlt év végén gondoskodott a jövedéki ellenőrzésekkel kapcsolatos tudnivalók közzétételéről. Részletes tájékoztatást adtak a hegyközségek vezetői részére, valamint a vámhivatalban konzultációs lehetőséget biztosítottak az érintett borosgazdáknak, akik közül sokan éltek is ezzel.

Idén három jogsértést tártak fel

A soproni vámosok ez évben összesen tizennyolc borospincét ellenőriztek. Három esetben tapasztaltak jogsértést: az adott helyeken az Országos Borminősítő Intézet engedélye nélkül árultak bort. A jövedéki bírság – amely a jövedéki adó ötszöröse lesz – az értékesített mennyiségtől függ. (Egy hektoliter bor jövedéki adója nyolcszáz forint.) A feltárt szabálytalanságok vizsgálati szakaszban vannak. Ebben az évben hat, 2004-ről átnyúló ügyben szabtak ki ötezer-ötezer forintos mulasztási bírságot, az elszámolások késedelmes benyújtása miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módjával gyarapodtak

A megyei honatyákhoz hasonlóan a győri közgyűlés tagjainak vagyona is gyarapodott, bár többségüké csak módjával. Volt, akinek a fizetése a felére csökkent, mások viszont „megszabadultak” jelentős tartozásaiktól. Akadt, aki Jaguart vásárolt, más ingatlanba fektette be megtakarított pénzét. Tovább olvasom