Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Szigorúbb feltételekkel lehetnek önállóak az iskolák

Folytatás az 1. oldalról.

– A törvény előírja, ott, ahol önállóan működik az általános iskola alsó tagozata, társulni kell egy nyolcosztályos intézménnyel vagy hatosztályos gimnáziummal – mondta el lapunknak Palotai György, a kistérségi társulás közoktatási szakértője. – Akik ezt a feltételt teljesítik, hatvanezer forint kiegészítő állami támogatást kaphatnak. Dönteni tehát jövő januárig kell, a társulásnak pedig legkésőbb 2008. augusztus végéig kell megalakulnia. Abban az esetben, ha a település nem szeretne társulni, és mindenképpen meg akarja tartani az önálló iskoláját, azt jövő év január végéig jeleznie kell az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontnak. Ez esetben elesnek a kiegészítő támogatás lehetőségétől. Ilyen önálló intézmény működik Répcevisen, Undon, Petőházán, Csapodon, valamint Nagylózson.
A nyolc évfolyamos iskolákat sem kerülte el a szigorítás, ami annyit jelent, hogy a hetedik és a nyolcadik osztályba legalább 15–15 tanulónak kell járnia. Ha ez nincs meg, szintén csak a társulás jöhet szóba. Az eljárás menete azonos, mint az alsó tagozatos intézményeknél. Az érintett települések: Zsira, Újkér, Egyházasfalu, Répceszemere, Sopronhorpács és Fertőendréd.
A kistérségi többcélú társulás álláspontja továbbra sem változott, azaz az iskolai társulás nem jelentheti azt, hogy helyben megszűnik az alsó tagozatos képzés, az intézmények szervezetét, gazdasági és oktatói létszámát kell optimalizálni. Palotai György hozzátette, a legfontosabb szempont, hogy mi a jó a diáknak, az összes többi csak ezt követően jöhet szóba. Ahol csak együttműködéssel tarható fenn az iskola, ott társulni kell. A következő két hónapban eldől, mely falvakban maradhat fenn az iskola, és hol kell megszüntetni az oktatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 12.29.

Tovább olvasom