Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szigorúbban büntetik majd az állatkínzókat

Három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető az, ha valaki különös szenvedést okoz egy állatnak. A parlament hétfőn egyhangúlag szavazta meg a Büntető törvénykönyv (Btk.) ezzel kapcsolatos módosítását.
A jogalkotók külön szabályozták azt az esetet, amikor valaki hosszan tartó szenvedést okoz egy állatnak, vagy rendkívüli brutalitással teszi ezt - a hatályos jogszabály ezt a tényt nem értékeli ugyanis súlyosító körülményként. A módosítás alapján a brutális állatkínzás már bűntettnek minősül majd, így a büntetése is szigorúbb lesz.

Az előterjesztésre 379 képviselő szavazott igennel, ellenszavazat és tartózkodás nem volt. A Btk.-módosítás a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. Ha nem minősített esetről van szó, akkor az állatkínzás továbbra is vétségnek minősül, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az állatvédelmi főfelügyelő szerint évente 500 állatkínzás derül ki, de bíróságra csak minden tizedik eset kerül. Amerikai bűnügyi statisztikák szerint aki bántott már állatot, az emberekkel is agresszívabb.

5 éve büntethető börtönnel az állatkínzás, ennek ellenére a bíróságok eddig egyszer szabtak ki 4 hónap letöltendő börtönt állatkínzásért.

Olvasóink írták

 • 2. klj_54 2008. december 02. 08:42
  „Tipikus példája a pótcselekvésnek:(
  A valós társadalmi gondok megoldása helyett álproblémák előszedésével terelik el a politikusaink a saját alkalmatlanságukról a figyelmet!
  Engem például sokkal jobban zavar a rengeteg hajléktalan és munkanélküli.
  Majd ha az a gond megoldódik, akkor érdekelni fog az állatok sorsa.”
 • 1. dodó 2008. december 01. 21:06
  „Eddig is kiszabható volt börtönbüntetés az állatkínzásért!

  -Emlékszik-e vki ilyen ítéletre?

  -Ha a cigány bűnözés ellen nem lépnek, majd az állatkínzókat veszi elő a mi szigorú bíróságunk? /ezzel nem azt mondom, hogy nem lenne börtönben a helye minden állatkínzónak!)
  -A vagyon elleni bcselekmények szsértési tételét nem azért emelték 10-ről 20 ezer ft-ra, hogy tehermentesítsék a bíróságokat? (Nem utolsósorban azért, hogy még jobban kedvezzenek és még jobban ránkszabadítsák az érző, humánus és liberális szívüknek annyira kedves" megélhetési" halmozottan kátrányos helyzetű etnikai csoport érdemes tagjait?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedmilliót vertek ki két italozó amerikai turistából

Nem engedtek el két amerikait egy pesti szórakozóhelyről, amíg ki nem fizettek egy majdnem… Tovább olvasom