Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szigorúbban büntetné a természetkárosítást az LMP

Erről Jávor Benedek és Schiffer András, az ellenzéki párt politikusai beszéltek vasárnapi sajtótájékoztatójukon.
Szigorúbban büntetné az LMP a természet- és környezetkárosítást, valamint a géntechnológiai visszaélést az új büntető törvénykönyvről (Btk.) szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslataiban - erről Jávor Benedek és Schiffer András, az ellenzéki párt politikusai beszéltek vasárnapi sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

Jávor Benedek, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke a vörösiszap-katasztrófára, a tiszai ciánszennyezésre és a hazai "GMO-botrányokra" utalva úgy vélte, Magyarországon az elmúlt két évtizedben több olyan katasztrófa is történt, amelyek bizonyították, hogy a hazai környezetvédelmi intézményrendszer és szabályozás nem képes hatékonyan megakadályozni a természeti erőforrások tönkretételét.

Az LMP ezért a korábban már megfogalmazott javaslatait módosító indítványként nyújtotta be az új Btk.-ról szóló törvényjavaslathoz, és azt reméli, hogy a kormányoldal is támogatja majd ezeket - tette hozzá.

Schiffer András közlése szerint egyrészt azt javasolják, hogy környezet- és természetkárosítás esetében a hivatalos személyek felügyeleti, illetve ellenőrzési kötelezettségének megszegését is büntessék, másrészt pedig egy új tényállás, a hivatalos eljárás körében elkövetett veszélyeztetés bevezetését is kezdeményezik. Ez utóbbival kapcsolatban hozzátette: a büntetőjognak reagálnia kell a vörösiszap-katasztrófához hasonló esetekre, amikor megelőzhető lenne a szerencsétlenség, ha egy hivatalos személy teljesíti a kötelességét.

Emellett - folytatta - az LMP a géntechnológiai visszaélés esetében is szigorúbb szabályozást javasol, és a kormányzati előterjesztéssel szemben ezt nem egyszerű igazgatásrendészeti cselekményként, hanem környezetvédelmi bűncselekményként értékelné. Mint mondta, ezzel kapcsolatos módosító javaslatuk kiterjed a GMO-növényekből előállított termékekre, valamint az ártalmatlanítással és a termékek megjelölésével kapcsolatos szabályszegésekre, illetve büntetné a gondatlanságot és az előkészületet is, továbbá magasabb büntetési tételeket vezetne be.

Jávor Benedek, a fenntartható fejlődésről szóló jövő heti brazíliai, Rio+20 konferenciára utalva hangsúlyozta: az egyezmények semmit sem érnek, ha nem rendelünk melléjük olyan törvényi, intézményi garanciákat, amelyek kikényszerítik a szándékok megvalósulását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alternatív költségvetést készít őszre az MSZP

Az ellenzéki párt reméli, a kormány az "idő előtt" kiadott költségvetési tervezetet újragondolja és… Tovább olvasom