Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Szijjártó: a hitüket a legsötétebb diktatúrában is megtartók példát mutatnak

Tévedtek a kommunista hatalom megfélemlítői, hiszen a hitükhöz erősen ragaszkodó, egyenes gerincű embereket nem lehetett megtörni - mondta az államtitkár.
A kommunizmus áldozatainak emléknapján azokra a megalázott, meggyalázott, megfélemlített, koncepciós perekbe hajszolt, meggyilkolt emberekre emlékezünk, akik még a munkatáborokba zárva is megőrizték hitüket, példát mutatva a ma nemzedékének - hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Parma fidei - Hit pajzsa díj átadásán szombaton Dunakeszin.

Az elismerést a 91 esztendős Brusznyai József nyugalmazott esperes, volt dunakeszi plébános vehette át Mádl Dalmától, a volt köztársasági elnök özvegyétől a Pest megyei város Szent Mihály-plébániatemplomában. A templomot teljesen megtöltő hívők mellett a vendégek között ott volt Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, volt '56-os elítélt is, és áldást mondott Beer Miklós váci megyés püspök.

Mint ünnepi beszédében Szijjártó Péter kiemelte: tévedtek a kommunista hatalom megfélemlítői, hiszen a hitükhöz erősen ragaszkodó, egyenes gerincű embereket nem lehetett megtörni. Ők nemcsak kiálltak magukért, másokért, illetve az országért, hanem arra buzdítottak, sőt buzdítanak ma is, hogy a legnehezebb időkben sem szabad meghátrálni, feladni.

Az államtitkár az idei díjazott érdemeit méltatva úgy fogalmazott: Brusznyai József atya is ezt tette, teszi. Ő "példakép, hős, a magyar emberek hőse".

Bolbericz Pál, a díjat elsőként kiérdemlő teológiai professzor laudációjában elmondta: a jelenleg Nógrád megyében élő Brusznyai József most hazajött hívei közé Dunakeszire, ahol utoljára plébános volt, hogy a magas elismerést átvegye. A professzor megemlékezett Brusznyai atya testvéréről, a veszprémi tanárként dolgozó Árpádról, akit '56-os nézetei miatt kivégeztek, s szólt azokról is, akikkel az atya a kistarcsai internáló táborban együtt szenvedett. Brusznyai József papi tevékenysége közben nem a népszerűségre törekedett, csupán "tette a dolgát az Úr szőlőjében", noha igen magasra is törhetett volna, hiszen a bécsi egyetemen doktorált, később Vácott volt teológiatanár, innen hurcolták el Kistarcsára - mondta Bolbericz Pál. Az atya egész eddigi életét a hűség és a kitartás jellemezte - hangsúlyozta a professzor.

A kitüntetett nyugalmazott esperest Dióssi Csaba (Fidesz), Dunakeszi polgármestere is köszöntötte, kiemelve: ez az első alkalom, hogy vidéken adják át a magas elismerést.

Brusznyai József meghatódva köszönte meg a díjat, humorral átszőtt beszédében megemlékezett azokról a társakról, példaképekről (külön is Mádl Ferencről), akik már nem lehetnek közöttünk. Akik "szelleme a sír fölött marad, tettekre intve az utódokat" - mondta. A színes pajzs szimbolizálta elismerést - mint fogalmazott - "megőrzésre" vette most át, mert annak igazából elhunyt testvérénél lenne a helye. "Majd átadom neki" - tette hozzá.

A Hit pajzsa díjat 2002-ben Horváth Béla volt kisgazda politikus és a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor író alapította. Azoknak az egyházi személyiségeknek ítélik oda minden évben, akik a kommunista diktatúra alatt is
hűségesek maradtak hitükhöz. Az elismeréssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész munkája.

Olvasóink írták

 • 7. DMagóg 2013. február 24. 09:59
  „"... egyenes gerincű embereket nem lehetett megtörni ..."

  Sajnos kevesen vannak!”
 • 6. balihoho 2013. február 24. 07:28
  „A példa ragadós! Most rokkant üldözés, és megalázás folyik! A tettes a Fidesz kormány!”
 • 5. tzs_szeged 2013. február 23. 17:23
  „Szijjártó Petike!
  Úgy könnyű, hogy a fejedben sötétség van!”
 • 4. rózsakert 2013. február 23. 17:04
  „2.Qllancs 2013.02.23. 16:34

  reméljük-és azt is, hogy a fejükben a narancsos köd majd egyszer eloszlik és LÁTNI is képesek lesznek-nem csak nézni !---a még csak felvonulni-és tapsolni képes drollocskák is!!!”
 • 3. queenmargareth1 2013. február 23. 16:36
  „engem nem érint a ti vallásos álszentségetek!”
 • 2. Qllancs 2013. február 23. 16:34
  „Legsötétebb diktatúra.... igen.
  Egyenes gerincű emberek...vannak még sokan.De nem a Parlamentben ülnek !
  Remélem még a hitüket nem veszítik el, sok--sok millióan : 2014. ben tudják hova tegyék az : X t.”
 • 1. rózsakert 2013. február 23. 15:57
  „na megint a vallás mögé kivánnak bújni????a szokásos tevékenység???uncsi !.....na misére járók...a szószékről is politikai útmutatás fog érkezni----egészségükre a kedves hívőknek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Záportározó épülhet Mátrakeresztes mellett

A Mátrakeresztes melletti záportározó építése - ez évi engedélyezés után - 2014-ben már… Tovább olvasom