Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szijjártó: A nyílászárócsere olcsóbbá tehető

A lakótelepi nyílászárók cseréje olcsóbbá tehető, az állami döntésig tartó elbírálás idejét pedig jelentősen csökkenteni kell – jelentette ki Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő.
Szijjártó Péter szerint a Széchenyi-tervben gyökerező konstrukció lényege, hogy a nyílászárócsere költségeinek egyharmadát a panelban lakó közösség, egyharmadát az önkormányzat, harmadik részét pedig az állam állja. A jelenlegi pályázati, döntési folyamat azonban túl bonyolult és hosszú. Körülbelül egy év telik el ma aközött, hogy egy lakóközösség dönt a nyílászárócsere iránti igényének benyújtásáról, s aközött, hogy a tényleges munkára sor kerül. Az egy év legnagyobb részét az önkormányzati és az állami döntés viszi el. Ezért a Fidesz olyan jogszabályi háttér kidolgozását kezdeményezi, amely alapján az önkormányzati pályázatírás, pályázatfeladás és az állami döntés folyamata együttesen másfél-két hónapra leszorítható.

Szijjártó Péter szerint a másik kérdés: hogyan lehet mindezt olcsóbbá tenni? Mivel a kiírt összegek nagy része 10 és 30 millió forint közé esik, az állami elbírálást követően az önkormányzatok meghívásos közbeszerzési pályázat útján is megbízhatják a kivitelezőt. Ez Szijjártó szerint magában hordozza a veszélyét annak, hogy a lakók számára nem a legolcsóbb megoldás születik, ugyanis lehetőség nyílik „testreszabott" pályázat kiírására, mintegy borítékolva a győztest. A képviselő elmondta: egy nyílászárók gyártásával, cseréjével foglalkozó céggel folytatott tárgyalása során kiderült – az eddig alapul vett pályázati árlistákat nézve –, körülbelül tíz százalékkal (lakónként több ezer forinttal) lehetne csökkenteni az ajtó-, ablakcsere költségeit.

Az önkormányzatnak ezzel kapcsolatban tehát az a dolga – figyelmeztetett Szijjártó Péter –, hogy a megfelelő cégeket hívja meg, valódi versenyt teremtve közöttük. Hozzátette: amint sor kerül a pályázati döntésekre Győrött is, ő az önkormányzatnak jelezni fogja, hogy melyik céggel tárgyalt, egyszersmind kéri a közbeszerzési eljárásban részt vevők körének kibővítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz

a Kolostor-

hegyen

Tűz pusztított Sopronban a hétvégén. Szombaton késő este a Kolostor-hegyen csaptak fel a lángok és… Tovább olvasom