Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Szijjártó: a visegrádiak még módosítani akarják a pénzügyi unióról szóló szerződést

A visegrádi négyek szerint további módosításokra van szükség a költségvetési unióról szóló új európai szerződés szövegében.

A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy még módosításokra és kiegészítésekre van szükség a pénzügyi unióról szóló új szerződés szövegtervezetében - közölte Szijjártó Péter, Orbán Viktor magyar miniszterelnök szóvivője újságírókkal hétfőn Brüsszelben.

Az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek találkozója előtt külön megbeszélést tartott a belga fővárosban a Visegrádi Csoport négy országának a miniszterelnöke. Ez már kialakult gyakorlat: Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia rendszeresen előzetes egyeztetést folytat, amikor az EU-csúcs napirendjén számukra fontos kérdés szerepel.

Ilyen kérdés most Szijjártó közlése szerint a pénzügyi unióról szóló új szerződés, amelyet elvben ugyan az euróövezeti országok kívánnak megkötni egymással - a pénzügyi fegyelem és a koordináció minden eddiginél szorosabbra fűzése céljából -, de amelyhez csatlakozhatnak az eurózónán kívüli EU-országok is. Számos jelzés értelmében idővel ez a csatlakozás Nagy-Britannia kivételével valamennyi ilyen ország részéről várható.

Korábbi értesülések szerint a szerződés szövegezése során már megerősödött az az elv, hogy a szerződést ily módon aláíró nem euróövezeti országokra nézve a szerződésből folyó jogkövetkezmények csak akkortól élnek majd, ha a szóban forgó ország csatlakozik az euróövezethez.

Egyelőre nyitott kérdés azonban, hogy addig is a pénzügyi szerződéshez csatlakozó, de még nem euróövezeti országok képviselői részt vehetnek-e majd az euróövezeti országok csúcstalálkozóin. A visegrádi négyek most egyetértettek abban, hogy ezt a részvételi lehetőséget szükségesnek tartják - közölte a magyar miniszterelnök szóvivője.

Korábban

További módosításokra van szükség a költségvetési unióról szóló új európai szerződés szövegével kapcsolatban - így foglaltak állást a visegrádi négyek miniszterelnökei hétfői brüsszeli találkozójukon a magyar kormányfő szóvivőjének tájékoztatása szerint.

Szijjártó Péter az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében tudatta: az Európai Tanács hétfői ülése előtt tárgyaltak a visegrádi országok (Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország) kormányfői, akik egyetértettek abban, hogy a költségvetési unióról szóló új európai szerződés szövegét illetően még további módosításokra és kiegészítésekre van szükség. A közép-európai miniszterelnökök elsősorban azt szeretnék elérni, hogy az euróövezethez később csatlakozó országok vezetői is részt vehessenek az eurózóna csúcstalálkozóin - ismertette a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolgálatba állították az első új, sárga mentőautókat

Hétfőn szolgálatba állították az első új, sárga rohamkocsikat az Országos Mentőszolgálatnál -… Tovább olvasom